Незабравим 24 май в община Казанлък

894
Незабравим 24 май в община Казанлък
Снимка: Община Казанлък

Навръх Деня на българската просвета, култура и на славянската писменост в Казанлък бе открит единственият музей у нас, посветен изцяло на една картина – мистичната „Ахинора“ на именития казанлъшки художник Иван Милев.

Кметът на Казанлък поздрави събралото се множество за 24 май: „Честит духовен празник! От Община Казанлък считаме, че трябва да благодарим на нашите учители, които прегръщат трепкащите дечица сутрин в първия учебен ден и отварят крилата им, когато завършват училище! Да благодарим на директорите на училищата и детските градини, които направиха от тях храмове на духовността!“, заяви Галина Стоянова. „Днес е специален ден, който посвещаваме на дейците на културата и изкуството, с които Казанлък хилядолетно се гордее, защото те са много!“, посочи тя. „Днешният 24 май ще се запомни с един от тях. Нашият съгражданин, малко известен, но световно разпознаваем – художникът Иван Милев.“, отбеляза Кметът на Казанлък. Тя обърна внимание, че усилията на културните дейци са внесли дух в старата постройка, превърната в обновена сграда – музей на Иван Милев. „Това ще бъде голямата, световноизвестната казанлъшка галерия и дом на Иван Милев.“, увери Галина Стоянова.

„Поводът да сме заедно тук днес, в сърцето на Казанлък, е откриването на едно ново „убежище на смисъла“.“, каза директорът на Художествена галерия – Казанлък д-р Пламен Петров.“ Институция, явила се на картата на България преди 122 години, превръщайки се във втората в страната ни по хронология на възникване, художествен музей.“, разказа той за галерията. „Можем да обособим институцията в територия, на която да бъдем заедно в изкуството. Поле за Вашето същностно общуване, чувстване, съпреживяване.“, пожела директорът на Художествената галерия. За откриването на новия музей той сподели: „Реалност, възникнала като идея през есента на 2021г. Намерение, а защо не и лична дръзка мечта, една от най-ярките творби, опазвани в колекцията на поверената ми институция да се сдобие със собствено експозиционно пространство – картината „“Ахинора“ на Иван Милев…“.

По време на официалната церемония по откриване на новото музейно пространство Кметът на Казанлък обяви, че заедно с Монетния двор към БНБ, Община Казанлък е изработила юбилейна монета за 120-та годишнина на Празника на розата, която олицетворява роза Дамасцена в слънчева светлина, изработена от розетка, матов фон, с гланцирани лъчи. С новата награда тя благодари приноса на няколко казанлъчани пространството около Музей „Иван Милев“ да бъде преобразено. Кметът на Казанлък отличи архитектите Ивелин Недялков и Лъчезар Николов, директорът на Общинското предприятие „Комунални дейности и поддръжка на инфраструктурата“ Теменужка Люцканова, Евгени Генов, който изработи фигурите на свирещите музиканти край елегантната статуя на Японката за радост на казанлъчани и директора на Художествената галерия д-р Пламен Петров.

Присъстващите бяха поздравени от деца от Вокална студия „Искрица“ при Народно читалище „Искра - 1860“, с ръководител и вокален педагог Стефка Денева.

Сред официалните лица на празника бяха приятелите на Казанлък от побратимения френски град Грас Жером Вио, кмет на Грас, Жан Пиер Лельо, почетен кмет на града и Филип Масе, председател на Асоциацията на парфюмерийната индустрия във Франция. Те поздравиха присъстващите и бяха сред първите, разгледали новата музейна експозиция. А тя разкрива факти, напълно енигматични дълги години, изненада дори и за изследователите на българското изкуство и разказва за живота и творчеството на именития казанлъшки художник.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Летен лагер в местността "Каваци" осигурява община Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора