Започва делото за жп катастрофата край Калояновец

3267
Започва делото за жп катастрофата край Калояновец
Снимка: БГНЕС

Първото заседание по делото за влаковата катастрофа край старозагорското село Калояновец, започва днес в Старозагорския окръжен съд, съобщава Topnovini.bg.

На посъдимата скамейка застава машинистът на влака, който се обърна на гара Калояновец, близо до Стара Загора, на 12 юли м.г., при което загина колегата му Венко Тодоров, а още четирима бяха ранени.

Катастрофа с влак се е разминала на косъм

Заради човешка грешка два пътнически влака са били на косъм от сблъсък. Малко преди 18.00 ч. вчера влак, пътуващ от София за Варна е сп...

Прокуратурата обвинява 44-годишния Христо Тиляшев, от Асеновград, че като машинист на бързия влак София-Варна не е спазил указанията на предупредителния и входния светофор. При наредено транзитно преминаване по четвърти коловоз на гара Калояновец, той е трябвало да насочи композицията от железен път 1 на път 2, но е управлявал влака със скорост от 106 км/час при разрешена за подобна маневра до 40 км/час.

При преминаването през стрелките локомотивът дерайлира, прелита 150 метра и се стоварва в складова база край гарата като повлича и петте вагона, които се обръщат на линията.

При инцидента на място загина вторият машинист Венко Тодоров, със средни телесни повреди са още четирима. Във влака са пътували близо 160 души, сред които и 13 деца, преживели потопа в Аспарухово.

Ако бъде признат за виновен по това обвинение Тиляшев може да получи присъда от 5 до 15 години затвор.

Тежка катастрофа на гара Мурсалево, няма пострадали

Локомотив на пътнически влак – Дупница – Петрич дерайлира при удар с фадрома на гара Мурсалево. Няма пострадали, предаде БГ...

Според Тиляшев и защитата му, че сигналът на светофора е бил зелен и теи ще се опитат да докажат това в съда.

По делото са разпитани 50 свидетели, изготвени са заключенията на множество експертизи - съдебно-медицински, химически, технически и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com