Завършват мащабни проекти в Община Стара Загора

3618
Завършват мащабни проекти в Община Стара Загора
Снимка: Община Стара Загора

Днес пред журналисти кметът Живко Тодоров представи проектите, които към момента се изпълняват на територията на Община Стара Загора. Той обясни, че е напълно обновена Станционната градина. „Станционната градина се използва вече от гражданите. Тя е завършена като обект в срок и като качество отговаря на нашите и на гражданите очаквания“, поясни градоначалникът. „Ремонтът на сградата на Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“ също е приключен и учениците ще посрещнат новата учебна година на 15 септември в нея. В момента се започва работа по общежитието, което е част от целия проект за изграждане на иновативен училищен комплекс“, посочи кметът.

В Стара Загора 1401 първокласници тръгват на училище

Общо 1401 първокласници ще прекрачат за пръв път прага на училището в Община Стара Загора през учебната 2021/2022 година. Те ще се обуч...

От думите му стана ясно, че до 30 септември трябва да бъде завършен ремонтът на Зоопарка. „Ако изпълнителят влезе в просрочие ще бъде санкциониран. За всеки ден забавяне след тази дата ще бъде налагана санкция в размер на1 836,81“, обясни още Тодоров и допълни, че са възложени и допълнителни дейности по изграждане на съоръжение за свободно пребиваване на мечки. Представителят на фирмата изпълнител Живко Желязков обясни, че се работи усилено по завършване на мащабния проект „Оптимисти сме, че до края на месеца ще успеем да завършим Зоопарка. Всички подземни комуникации, стоманобетонни конструкции и метални конструкции са готови, приключи и полагането на първия плат от полагането на асфалтовата настилка и остават довършителни работи“, категоричен е Желязков.

До края на този месец ще бъде завършено и обновяването на Информационния център на Общината. Той ще има различен облик и ще допринесе за по-доброто обслужване на гражданите. „Община Стара Загора ще има най-модерния център за обслужване на клиенти в България. Предвиждаме въвеждането на система за удовлетвореност на клиентите, както и информационни табла и безжичен интернет за ползвателите на услуги. Ще бъде изградено гише „Информация“, където ще се обслужват граждани и ще могат да бъдат получавани готови документи“, обясни секретарят на Общината Делян Иванов. „ Нововъведение ще бъде и обособяването на два салона- един за чакащи и един за клиенти, които се обслужват в момента. Това ще доведе до не смесване на потоците от хора. Ще има възможност за обслужване и на хора в неравностойно положение. Изградени са стая за родители с малки деца и санитарни помещения“, разясни още той. Завършва рекултивацията на старото депо за отпадъци на „Мандра баир“. Скоро обектът ще бъде представен на обществеността. Проектът е много успешен и ще окаже ефект върху екологията на града - вече няма замърсяване на почвата, водите и въздуха на Стара Загора от там.

Кметът обясни още, че проектът по изграждане на скейт парка в парк „Артилерийски“ е изтекъл и изпълнителят вече е в просрочие и ще бъде санкциониран. „Работата е трудна, но това не отнема отговорността за спазване на сроковете“, категоричен е Тодоров. До месец декември трябва да приключат дейностите по обновяването на Руския пазар и разширяването на ул.“Кап. Петко Войвода“.

Първият етап на ремонтните дейности в кв. „Самара“ 1 по подмяна и водопровод и канализация е приключен. Извършени са и възстановителни дейности по инфраструктурата и с общински средства са асфалтирани улиците и са изградени тротоари, стана ясно още по време на пресконференцията. „В момента се приключва и вторият етап и предстои през следващата година да бъде изцяло обновен кварталът с изцяло подновена канализация и водоснабдяване. Там почвите са скални и се работи в непосредствена близост до къщите, което налага много внимателност и прецизност“, уточни още Тодоров. Предстоят също дейности по изграждат канализационни клонове на улица „Витоша“. Те ще обхванат дъждовните води и по този начин ще бъдат предотвратени наводненията в Стара Загора при дъждове.

Старозагорска гимназия стана победил в конкурса "Глобално училище"

Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“ в Стара Загора е отличено в и...

По време на пресконференцията беше съобщено още, че започват дейностите по изграждането на нова детска градина в центъра на Стара Загора. В момента се финализират проектите и се очаква съвсем скоро да започнат ремонтните дейности и в СУ „Васил Левски“ и СУ „Христо Ботев“. Кметът допълни, че е намерено решение за преместването на учениците от двете учебни заведения в други училища, за да не бъде нарушават учебният процес. Предстои градските тоалетни да бъдат изцяло обновени. “Ще бъде изградена нова сграда, която ще бъде на надземна и ще дава възможност за използване от хора със специални потребности“, даде подробности Тодоров. От думите му стана ясно още, че се очаква скоро да започне и изграждането на столова във Второ Основно училище „П.Р. Славейков“. „Това е желание на училището от много време, а за изграждането на физкултурен салон има спечелен проект от Министерство на спорта“. Вече е обявена обществена поръчка за ремонт на Драматичен театър „Гео Милев“. През следващата година старозагорци и гостите на града ще могат да се насладят на обновлението и на Летния театър. „Предстои да се обяви ремонт на Спортното училище „Тодор Каблешков“ като ще се започне от общежитията на към учебното заведение, тъй като те са в много лошо състояние“, допълни още градоначалникът. Предстои Общината да сключи договора за доставката на 33 нови електробуса за градския транспорт. Те ще бъдат доставени до година след това.

През изминалите летни месеци е извършен ремонт на два пенсионерски клуба в Стара Загора, а общо близо 3,5 млн.лева са средствата отделени от бюджета на местната администрация за ремонт на читалище, кметства и инфраструктура в малките населени места.

Участие в пресконференцията взеха още зам.-кметът инж.Янчо Калоянов и гл.арх. Виктория Грозева.

Автор: Павлина Дудева

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Малко повече от месец остава до фестивала "Цветовете на джаза" в Стара Загора

Кметът на Стара Загора: Отпускането на 1 млрд. лв. за ТЕЦ-овете е голяма победа

С пълно мнозинство се прие създаването на общинско предприятие "Арт сцена-Стара Загора"

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com