78 кандидат-депутати имат минало в Държавна сигурност

2632
78 кандидат-депутати имат минало в Държавна сигурност
Снимка: Getty Images / Guliver

78 кандидати за място в Народното събрание са били сътрудници на Държавна сигурност (ДС) преди 1989 г. Това обяви от Комисията по досиетата след проверка на общо 4060 кандидат-депутати. 1982 лица не подлежат на проверка, тъй като са родени след 1973 г.

Най-много са сътрудниците на ДС в листите на коалиция „БСП за България“ – 16 човека. Сред тях са обявяваните вече Тома Томов - журналист и водач на листата в Благоевград, бившият депутат и енергетик Таско Ерменков, колегата му финансист и бивш министър в кабинета "Виденов" Румен Гечев, бившият областен управител на София Росен Малинов, лидерът на ОКЗНИ и бивш депутат Добромир Задгорски, бившият кмет на Разград Денчо Бояждиев, експертът по национална сигурност и водач в Пазарджик Славчо Велков и др.

Парламентът отряза БСП за закриване на Комисията по досиетата

Народното събрание отказа да разглежда днес (15 април) промени в Закона за достъп и разкриване на документи, сред които беше и предложе...

На второ място е ДПС с 9 души. В списъка са дългогодишният депутат Рамадан Аталай, колегата му и зам.-председател на партията Янко Янков, областният лидер на движението в Русе и бивш шеф на РИОСВ там Даут Ибрям.

Пет са лицата в листите на ГЕРБ, за които има документни сведения за принадлежност към тоталитарните служби. Сред тях са бившият конституционен съдия Георги Марков - агент Николай, традиционният депутат от ГЕРБ в Пловдив-област Стоян Дедев, който е работил в МВР преди 1989 г., както и още трима кандидати, съответно от листите в 25-и избирателен район в София, в Разград и във Варна.

Хора с картончета и досиета има и в листите на политически сили, които традиционно в изказванията и позициите си проявяват най-голяма нетърпимост към бившите тоталитарни служби.

Три такива лица са сред кандидатите за депутати на коалиция „Реформаторски Блок-Глас Народен“. В коалиция „Нова Република“ има 1, в „Да България“ – 2-ма.

"Протестна мрежа" настоя да няма отстъпление за престъпленията на комунистите

Заради "зачестилите медийни изяви на лица, свързани с БСП и сателитните ѝ производни от нея политически организации, както и по повод з...

8 сътрудници на ДС е открила комисията по досиетата в листите на коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“, в коалиция „АБВ – Движение 21“ са 4, в листите на партия „Движение за радикална промяна Българска пролет“ на Велизар Енчев – 8, в листите на партия „ВОЛЯ“ на Веселин Марешки – двама.

От "Нова република" вече обявиха, че ще изтеглят от листата си Минчо Радков Минчев, който е регистриран на последно място в листата на "Нова република" в Търговище и е подписал декларация, че не е сътрудничил на службите.

От "Да, България" съобщиха, че Николай Влаеско, който е водач на листата на коалицията в 19-ти МИР - Русе ще бъде отстранен и като кандидат депутат, и като член на партията на Христо Иванов.

Коалиционният партньор - Зелените, откъдето е вторият кандидат с установена принадлежност, също ще го отстраняват. "Поради крайно ограниченото време, с което разполагаше, за да се регистрира за изборите, и да подготви листите, Коалиция "Движение Да България" нямаше техническа възможност за детайлна проверка на всеки от номинираните", се казва в позицията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика