Близо 100 000 на протест в Букурещ - с искания за предсрочен вот и спешни реформи

10563
Близо 100 000 на протест в Букурещ - с искания за предсрочен вот и спешни реформи
Снимка: iStock/Guliver

Над 450 души, включително 35 жандармеристи, са пострадали в хода на антиправителствения протест в Букурещ. Това обяви говорителят на румънската жандармерия Мариус Милитару по време на пресконференция, цитиран от световните агенции.

Съгласно представената от Милитару информация, от 452-ма ранени, 70 остават в болница. Уточнява се, че 11 от хоспитализираните са служители на реда. Стана ясно, че след безредиците са арестувани 33-ма души, образувани са осем наказателни дела и са наложени 23 глоби на обща стойност 17 хил. леи (около 3,7 хил. евро).

На митинга на площад "Виктория" в центъра на столицата са участвали до 100 000 души. След като голяма част от тях се бяха разотишли, силите на реда трябваше да използват водомети, за да угасят пожарите, тъй като демонстрантите палиха контейнерите за смет.

Румънският президент Клаус Йоханис осъди действията на жандармерията срещу антиправителствената демонстрация. На страницата си във Facebook той написа: „В една истинска демокрация всеки човек има право да протестира, а насилието е недопустимо, независимо от политическите позиции. Осъждам категорично жестоката, напълно непропорционална намеса на жандармерията спрямо поведението на повечето хора на площад "Виктория". Опитът да се смаже волята на хората с насилствена реакция на силите на реда е решение, заслужаващо осъждане. Министърът на вътрешните работи трябва спешно да даде обясни как е координирала събития тази вечер”, отбеляза още Йоханис.

Полицията междувременно използва и сълзотворен газ срещу демонстрантите, които се опитваха да пробият загражданията. „Умоляваме всички да се отдалечат от групите, провокиращи насилие, те могат изцяло да изопачат целта на митинга, който бе заявен като мирна демонстрация. Нашето обръщение е следствие от насилствените действия, които се наблюдават през последните часове”, гласete съобщение на жандармерията на страницата ѝ във Facebook.

Actualno.com припомня, че исканията на недоволните граждани, голяма част от които са диаспора, са разпускане на парламента, предсрочни избори, правителство на технократи, независимост на правосъдието, а също създаване на еднокамерен парламент, в който да влизат 300 сенатори, от които 100 да бъдат представители на диаспората. Общо протестиращите имат 20 искания. Хората са недоволни от данъчната система и пенсионната реформа, системата за социална помощ. Те настояват също за развитие на икономиката, селското стопанство и предприемачеството, както и въвеждане на електронно гласуване.

По-рано правителството обяви план за удвояване на държавните пенсии през следващите 4 години. Увеличението на бюджетните разходи по това перо ще е от 61 милиарда на 140 милиарда леи. Средната месечна държавна пенсия в Румъния в момента е 110 леи.

Протестите бяха организирани от живеещите в чужбина румънци, които специално за проявата се бяха завърнали в страната. 

Новината е обновена в 14:03 ч.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ето как гледа Ердоган на предстоящата си среща с Мицотакис

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com