Д-р Мариета Райкова е новият директор на Фонда за лечение на деца

5568
Д-р Мариета Райкова е новият директор на Фонда за лечение на деца
Снимка: БГНЕС

Със заповед на министъра на здравеопазването от поста директор на на Център "Фонд за лечение на деца" (ЦФЛД) е освободена д-р Тинка Троева, а на нейно място е назначена д-р Мариета Райкова, съобщиха от здравното ведомство.

Като мотив за освобождаването от министерството на здравеопазването (МЗ) посочват твърдението, че "д-р Троева е системно нарушаване на Правилника за дейността и организацията на работата на Фонда, на реда за издаване на формуляр S2, регулярно заобикаляне на ясно разписани процедури, сред които и притеснителната практика да се изискват становища от медицински специалисти, които не фигурират в списъка на утвърдените от министъра външни експерти към ЦФЛД. Сигнал е изпратен до прокуратурата на Р България."

Фондът за лечение на деца отново остава без директор?

Заповед за уволнение на директора на Фонда за лечение на деца д-р Тинка Троева е била издадена от министъра на здравеопазването. На 11...

Според министерството е показателен случаят на дете, нуждаещо се от чернодробна трансплантация. По заявлението ЦФЛД изисква становища от двама външни експерти – детски гастроентеролози. Според едното становище трансплантацията може да се извърши в УБ „Лозенец“, а според второто – трансплантацията трябва да се извърши в чужбина.

От страна на ЦФЛД не са изискани становища от външни експерти по трансплантология или от лечебни заведения, осъществяващи чернодробна трансплантация, което е грубо нарушение на Правилника на Фонда.

Въпреки това от директора на Фонда е издадена заповед за финансиране на диагностични процедури и консултации в Университетска клиника за детска и юношеска медицина, Хамбург, разказват още от министерството.

Въз основа на заповедта НЗОК издава формуляр S2 и детето е хоспитализирано в клиниката. От лечебното заведение информират за влошено здравословно състояние на детето и необходимост от осъществяване на чернодробна трансплантация.

Директорът на ЦФЛД издава втора заповед, с която е отпуснато финансово подпомагане за трансплантация на стойност 120 000 евро, а до министъра на здравеопазването е изпратен за подпис формуляр S2.

Засилват контрола върху разходването на парите за лечение на деца в чужбина

Подобряване на условията за работа на Център “Фонд за лечение на деца” цели промяна на Правилника за функционирането на и...

Проверката на МЗ констатира, че до заминаването си детето не е вписано в служебния регистър на Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ) за лицата, чакащи органна трансплантация, което е задължително според Правилника за дейността на ЦФЛД, а липсата на такова вписване е пречка за допускане на подпомагането.

Освен това детето не е насочвано за консултация в България към лечебно заведение, което има разрешение за извършване на чернодробни трансплантации.

Според експертите и юристите на МЗ издаването на формуляр S2 от министъра на здравеопазването е незаконосъобразно от правна гледна точка.

В становището си, след свикан по случая консилиум, националният консултант по трансплантология проф. Любомир Спасов е категоричен, че трансплантацията може да бъде осъществена в България.

След усилията на МЗ детето вече е вписано в служебния регистър на Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ), а трансплантацията ще се осъществи в Германия, с оглед тежкото състояние и избягването на какъвто и да е риск за живота на пациента.

Четирима служители на Фонда за лечение на деца отиват на съд

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу четирима служители на Център „Фонд за ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com