Експерти: Възможно е да се ваксинирате с иРНК ваксина и в друг град

5749
Експерти: Възможно е да се ваксинирате с иРНК ваксина и в друг град
Снимка: iStock/Guliver

Имунизацията с иРНК ваксина у нас ще е възможна дори и в друг град. Това съобщиха пред "Монитор“ експерти от Министерството на здравеопазването. Оказва се, че макар дозите да се разпределят по региони според бройката на населението, няма изискване имунизациите да се поставят само на местни.

Освен това предстои съвсем скоро електронната система за записване за имунизация да показва по места наличните количества от препаратите във ваксинационните пунктове из страната. Системата обаче и към момента ограничава записването за ваксиниране по местоживеене, посочи още експертът от МЗ.

Проф. Илко Гетов: Няма данни, че смесването на ваксини създава необходимия имунитет (ВИДЕО)

Няма научни изследвания, нямаме данни и потвърждения, че при смесване на ваксини се създава необходимия имунитет. Това заяви в предава...

„Представете си, че живеете в Дряново и не сте ваксинирани и отиваме всички от София там, за да се ваксинираме с иРНК ваксина. Чисто въпрос на териториална толерантност е. Все пак хората от съответните региони имат своите права, макар че системата не е обвързана регионално и всеки може да се запише теоретично на територията на цялата страна, но по-редно е да се следва териториалният принцип“, обясняват специалисти. По думите му на този принцип се разпределят ваксините - на база брой население, за да може човек, където и да живее, да има еднакви права с останалите свои съграждани.

Към момента налична за имунизиране ваксина срещу COVID-19 през електронната система е само препаратът на AstraZeneca. Това е и причината тези, които са предпочели иРНК ваксина, да бъдат отложени, обяснява за вестник „Монитор“ експерт в здравното министерство. По думите му има много хора от първите три фази – лекари, преподаватели и социални институции, които сега са изявили желание да бъдат имунизирани. Освен това се запазва втора игла за лицата, на които им е поставена първа доза. Вече и общопрактикуващите лекари също ваксинират с Pfizer и Moderna.

“Когато дойдат големите количества, тогава ще има възможност и през системата този вид ваксина да се поставя. Проблемът сега идва не от недостиг на ваксини, а от факта, че хората не желаят да се ваксинират с оксфордската ваксина, а ваксинирането е доброволен акт и решение на всеки човек“, посочва специалистът. По думите му, ако се налага, дори ще се обяви, че през електронната система към момента може да се ваксинира само с AstraZeneca и ако има желаещи, могат да се възползват, тъй като тя не е забранена.

От здравното министерство уверяват, че ако има европейско решение по отношение на употребата на оксфордския препарат, веднага ще бъде оповестено на гражданите. Още през следващите седмици страната ни очаква по-големи доставки на ваксината на Pfizer. Най-вероятно още през първата половина на май всички, които са отбелязали в електронната система предпочитана ваксина, ще могат да я получат на предпочитаното място.

Д-р Гергана Николова: За нас няма снабдяване с ваксини

Ваксината на AstraZeneca създава тревога в пациентите. За това предупреди доктор Гергана Николова в сутрешния блок на БНТ.   ...

Още по темата: Какви са признаците на тромбоза и каква може да е причината ваксината на AstraZeneca да я предизвика?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Инфекционист: Трябва да се научим и сами да отстраняваме кърлежите

"Няма основание за паника": Инфекционист напомня, че дозите при ваксината срещу морбили са две

Проф. Ива Христова с подробности за случая на морбили у нас и ухапванията от кърлежи

Няма открити нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване