Ердоган идва в София? Борисов призова за диалог

11088
Ердоган идва в София? Борисов призова за диалог
Снимка: БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган идва в София в петък. Това се чу в началото на работната вечеря на българската делегация с домакините в Анкара, което беше излъчено на живо във Facebook.

"Преди време казах, че ако не бъде направена справедлива подялба на товара с бежанците, ще отворя границите. Турция изпълни всички свои задължения по подписаното споразумение. ЕС не изпълни задълженията си от декларацията. ЕС и днес продължава да прилага двоен стандарт.

Борисов и Ердоган разговаряха, после вечеряха (ВИДЕО)

Министър-председателя Бойко Борисов и президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган разговаряха в президентския дворец „Бештепе&ldquo...

Похарчихме над 40 млрд. евро. Обещахте, че в рамките на година ще отпуснете 6 млрд. евро. Отпуснаха ли тези средства - не. Сега казват, че ще отпуснат 1 млрд. евро. Кого залъгвате?", попита Ердоган.

"Днес казах на премиера, че тези пари вече не ги искаме. Никой няма право да се подиграва с достойнството на Турция. ЕС продължава да прилага двоен стандарт.

Турция продължава да предоставя международна закрила на тези, които искат помощ. Бежанците са свободни да напускат страната, в която се намират и да избират друга страна. Невъзможно е насилственото задържане на тези хора в друга страна. Те напускат Турция със своята свободна воля", уточни Ердоган.

"Както Гърция, така и другите страни са длъжни да предоставят необходимата закрила", посочи той.

Днес гръцките сили за сигурност убиха двама бежанци, а един е тежко ранен, настоя турският президент. "Председателят на Европейския съвет обяви, че ще посети гръцко-турската граница. По всяка вероятност ще стане свидетел на нечовешкото отношение, на което са подложени бежанците", добави той.

Борисов кацна в Анкара, преди да замине анонсира добра новина

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Анкара, където ще проведе работна вечеря с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. ...

"Искам да изразя задоволство от здравомислещата позиция на България. С България имаме превъзходно сътрудничество в сферата на сигурността. Това схващане за сътрудничество и солидарност трябва да е пример за всички страни от ЕС. Турция е готова за сътрудничество с всички страни от Европа, които споделят това становище за сътрудничество", подчерта президентът Ердоган.

"Искам да благодаря на моя приятел Бойко Борисов за проявената солидарност и още от днес искам да ги поздравя за утрешния национален празник", каза в заключение Ердоган.

Борисов изрази съболезнования за загиналите на техните семейства. Осъществихме контакт между здравните министри за доставка на маски, за да попълним липсващите количества, каза Борисов. Приветствам желанието на Турция в четвъртък да намерят с Русия решение срещу смъртоносния конфликт. Искам да благодаря на турската страна за ангажимента за спазване на споразумението за границата и това дава възможнос на българските граждани да спят спокойно. Препотвърдихме това споразумение, посочи Борисов и допълни, че винаги е разчитал на мъдростта на колегите си.

Мои колеги не се сдържат да си пускат коментари в мрежата. Ердоган имаше намерение да дойде в петък в София, но нежеланието му да седне на една маса с Мицотакис охлади това мое намерение, заяви Борисов и посочи, че се надява на среща в рамките на ЕС.

"Аз съм убеден, че рано или късно трябва да проведем такава среща. Още не всички сме узрели и не всички виждат огромната хуманитарна опасност, която се задава. Нито съм най-страхливият, нито най-плашливият. Само с разум, мир и дипломация, зачитайки интереса на другия. Тази среща в София се надявам да я проведем по-скоро и по-добре. Благодаря на президента, че прие поканата, но и той ме разбра, че не може да мине тази среща без гръцкия колега. Г-н президент, наполовина свършихме работа, но при нашите отношения, които са за пример, може нещата да се получат. Ердоган ме разбра, че не мога да проведа срещата без гръцкия колега, ще работим много да спасим тези жени и деца, които стоят по границата. Надявам се тези, които са далеч от този регион и да видят изпълнили ли сме ние нашите задължения", каза Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com