Какво ще съдържат учебниците по "Религия"?

3630
Какво ще съдържат учебниците по "Религия"?
Снимка: БГНЕС

Според съществуващата нормативна уредба изучаването на "Религия" е сводноизбираем час и е една възможност за допълнително изучаване на този предмет. Задължително е родителите да вземат решение дали децата им да изберат тези часове или не. Това каза пред доц. Костадин Нушев, преподавател в Богословския факултет в СУ "Св. Климент Охридски".

Новото сега е, че за първи път има учебници по "Религия", утвърдени по единни стандарти. Досега преподавателите са използвали учебни помагала. Цялата организация беше в един по-експериментален период. От 1998г. има одобрени от МОН учебни помагала. Но за първи път има конкурс за единни стандарти и учебници. Това е нещо, което ще успокои учители и родители, че педагогическия процес вече отговаря напълно на стандартите на МОН и има съответния надзор и контрол от съответните инспекторати, обясни той.

За първи път от над 70 години ще имаме учебници по религия, разкри Вълчев (ВИДЕО)

За първи път от над 70 години ще имаме учебници по религия и по тях ще се учи от учебната 2020/2021 година. Това каза министърът на обр...

Кога ще са готови учебниците?

Според конкурса за учебници и според утвърдената от МОН програма, още от първи клас има уроци, които са подходящи за децата тогава, когато те учат буквите, каза още той и допълни, че учебниците са във финалната фаза на одобрение от учителите, каквото е изискването на МОН. Предстои уточняването на тиражите и отпечатването на самите пособия.

"Може да се каже, че от началото на новата учебна година вече ще разполагаме с одобрените и възприети от самите учители нови учебници", зави доцентът.

Какво ще съдържат учебниците?

Откриха официално първия кабинет по религия в пловдивско училище

В присъствието на митрополит Николай и духовници от Пловдив в училище „Свети Константин Кирил Философ“ бе открит официално ...

В одобрената от МОН програма, има три различни възможности за уроци, за учебно съдържание и за учебници съответно. Едната е "религия, християнство, православие". Втората е "религия - ислям", а третата е "религия - неконфесионално преподаване".

"В зависимост от решението на родителите от техните убеждения, от това дали биха желали тяхното дете да изучава вярата и традицията на тяхната религия, към която принадлежат, или само в един по-общ образователен аспект - познание за различните религии и нравствени ценности, тогава те биха могли да се запознаят с учебното съдържание и да решат. Така че този момент за избора, за правото на родителя да решава по тези чувствителни въпроси за нравственото възпитание, духовното възпитание на децата е отчетен.", подчерта Нушев.

Учебниците са съобразени и с възрастта на децата, като те целят обучението да тръгва от света на децата и да ги среща с културата и ценностите на святото, което започва от техния дом и от техните ежедневни морални (екзистенциални) проблеми и стига до пиетета към святото, среща със свещеното. Уроците са открити към разнообразните въпроси и проблеми на нашето плуралистично общество, към другите вероизповедания, мирогледи и религии, както и към новите методи и дидактични възгледи, обясни доц. Нушев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com