Козметични промени в кабинета "Борисов 3" - сменят петима министри (ВИДЕО)

15021
Козметични промени в кабинета "Борисов 3" - сменят петима министри (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Козметични промени в Кабинета "Борисов 3" след Коалиционния съвет при премиера. Реални размествания по структурата или в премиерския пост няма. Рокади ще има в 5 министерства: на финансите, на вътрешните работи, на икономиката, на туризма и на здравеопазването. Вицепремиерът Марияна Николова ще поеме и поста министър на туризма. Има смени и на "няколко зам.-министри", стана още ясно от брифинга. Това стана ясно на брифинг след срещата на управляващите коалиционни партньори в Министерския съвет. Промените обяви премиерът Бойко Борисов.

Борисов остава премиер до края на мандата на кабинета.

Ако протестът му поиска оставката ще я подаде ли премиерът:  "В една правова държава има конституция има законно избрани органи и всеки има право и на протест. Протестът е също знак на демокрация.", отговори той.

"Аз съм казал много добре, след мандата отивам да си ръководя партията, да си укрепваме структурите, защото сега всички я ръфат отстрани, тъй като ние на 100% сме ангажирани с правителството и се допускат грешки в самата партия. Самият контрол в партията е занижен, защото всички как да ги нареча, уважавани от партията хора, или тези, които мнението им тежи, са ангажирани или с кметства, или с министерства или са депутати. ", обяви плановете си след края на мандата премиерът Борисов.

Кои са сменените министри?

"Приемаме оставките на тримата министри: Маринов, Горанов и Караниколов, плюс оставката на министъра на туризма Ангелкова", обяви премиерът.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

"Младен Маринов го сменяме, защото аз съм убеден в това, което знам, че по някои от действията на полицията по време на протеста, не отговарят категорично на моето разбиране за отношение към протестиращи хора, първо. Второ, защото на Росенец имаше заявен протест, и те трябваше да осигурят така протичането му, че да не възнивкат подобни скандали, проблеми, и накрая да го отнасят хора, които нямат нищо общо с този процес. Младен Маринов е изключителен офицер, но в политиката има грешки, които се наказват.", обясни Борисов.

 

Министърът на финансите Владислав Горанов.

Припомняме, че след преодоляване на вота на недоверие Владислав Горанов коментира, че не вижда основание да си подава оставката. Горанов: Нямам причина да се оттегля

"Министър Горанов постигна много, но и аз не можах да си отговоря на въпроса, защо контролът ъвврху Комисията по хазарта 5 години е бил занижен. Има въпроси, по които трябва да си понесат всички политическите последствия. ", коментира Борисов.

 

Министърът на икономика Емил Караниколов.

"Много добре в много сфери се справя, но започнах да чувам за неща, които се случват там във връзка с раздадените бонуси или грантове в Министерството на икономиката. Искам контролът да е изключително строг. ", обясни Борисов.

При коментарът за това кой поема поста обаче стана ясно, че рокадата е продиктувана и от малкия партньор НФСБ в "Обединени патриоти" - поне такъв беше жестът на премиера Бойко Борисов говорейки по темата.

 

Министрърът на туризма Николина Ангелкова. По време на брифинга не стана ясно, защо се прави рокада в това министерство.

Напрежението между нея, туристическият бранш и един от коалиционните партньори - Валери Симеонов, обаче не е от вчера, макар и управляващите често да го отричат. Още повече постът в момента се наследява от вицепремиера Марияна Николова, която замести Симеонов след оставката му заради нестихващите протести на родители на деца с увреждания и майките от "Системата ни убива". В крайна сметка министерството отива в ръцете на НФСБ.

 

Кои са новите министри?

"На тяхните места, още днес ще бъдат входирани, за да влезнат в парламента, предлагаме: На местото на вътрешният министър Младен Маринов - Христо Терзийски, който в момента ръководи ГД "Полиция" - офицер от кариерата, всички го познават; На местото на Емо Караниколов като министър на икономиката - неговият заместник Лъчезар Борисов - това е и настояване на колегите (бел.ред. от Коалиционния съвет.); На местото на Владислав Горанов като министър на финансите връщаме Кирил Ананиев. А затова на министерството на здравеопазването - проф. Костадин Ангелов - шеф на Александровска болница. За министър на туризма вицепремиерът Марияна Николова да поеме поста вицепремиер и министър на туризма.", обяви кадровите промени премиерът Бойко Борисов.

Има и няколко зам.-министри, които едни освободихме вчера, други ще назначим следващите дни, доуточни той.

Те ще бъдат гласувани от депутатите в най-кратки срокове след входирането им в Народното събрание.

В понеделник управляващите ще представят финансови и икономически мерки за борба с кризата от пандемията. След това в коалицията ще редят приоритети в управленската програма до края на мандата на кабинета "Борисов 3".

Стана още ясно, че след активна работа тази събота и неделя в понеделник ще бъде представен пакет от мерки - "финансови, социални и икономически, свързани с пандемията", обяви още Борисов.

Така че ако е живот и здраве тогава ще ви информираме по икономическите мерки, тъй като някои от тях ще наложат много спешно да се променят и закони, защото от пандемията се видя, че хората от РЗИ, хората от лабораториите и многото агенции, които бяха ангажирани са на минимално заплащане. Но предлагам по тази тема в понеделник да говорим", поясни Борисов.

Това, което може да се добави, че след финансово-икономическите мерки, които са най-важни, ще продължим работата с приоритизиране на Програмата на управление и извеждане на някои приоритети, които "Обединени патриоти" настояваха да минат по-напред и са важни за обществото, допълни вицепремиерът Красимир Каракачанов. Те ще са свързани с демографията, възрастните хора и българските общности в чужбина.

Премиерът коментира  и лидерът на "Да, България" и съпредседател на "Демократична България" - Христо Иванов.

Борисов: Христо Иванов мечтае да бъде главен прокурор

Цялата пресконференция след Коалиционния съвет можете да проследите в следващото видео:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика