Майките на деца с увреждания: Търпението ни се изчерпа

2945
Майките на деца с увреждания: Търпението ни се изчерпа
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Системата ни причинява системно неудобство. Системата е блокирала.

Това заявиха майките на деца с уврежания по време на осмия си протест в рамките на повече от 120 дни от началото на палатковия лагер пред Народното събрание, предаде репортер на Actualno.com.

Припомняме, че майките дадоха срок на институциите до 1 октомври да прокарат необходимите реформи в социалната сфера. Те поставиха и ултиматум - ако това не се случи, започват с ефективни протести в цялата страна.

“Нашата цел е не да създаване проблем, а да извикаме, че системата е блокирала. Нашето търпение се изчерпа и не можем да преговаряме. Няма път назад - ние си искаме реформата”, казаха протестиращите пред парламента.

Майките: Готвим брутални протести срещу правителството. Имат пет дни!

Даваме 5-дневен срок, ако има един от тях човек, от тези 240, да припознае и да придвижи закона и преминаваме към тези ефективни действ...

“Няма такава държава, която се опитва да краде от най-нуждаещата се част от обществото”, категорични са протестиращите майки.

Те заявиха, че съжаляват, че са се доверили на премиера Бойко Борисов, на социалния министър Бисер Петков и на експертните групи и са убедени, че няма воля за реформи. Майките посочиха, че ще протестират, докато в тази държава се появи воля за реформи.

"Държавата иска семействата и хората с увреждания да бъдат в мизерията", убедени са още протестиращите. Те добавиха, че не искат пари "на парче", а адекватна подкрепа и цялостна реформа. 

"Адекватните помощни средства са необходими, но ни трябва и адекватна достъпна среда. Искаме адекватно образование за нашите деца. Това, което получаваме, е подигравка с тях", допълниха протестиращите.

Церебралната парализа на властта

Скъпата командировка на подалата вече оставка зам.-министърка Росица Димитрова, случила се докато майките на деца с увреждания продължа...

Те се насочиха към Орлов мост и блокираха кръстовището там.

Майките на деца с увреждания заявиха още пред Actualno.com, че днес още 12 града в страната са започнали ефективни протестни действия. Те подчертаха, че тазвечершната демонстрация в центъра на София е само началото и са категорични, че ще продължат докрай, за да си извоюват реформата в социалната сфера.

По-рано през деня представители на протеста заявиха следното: "Виновен е Бойко Борисов. Разчитат, че идва зима и ще се откажем, но няма". Те също обвиниха националнопредставителните организации на хора с увреждания, че пречат на промяната, макар че председателят на Съюза на слепите Васил Долапчиев също каза, че не приема новия законопроект. Припомняме, че през лятото "Системата ни убива" се закани да направи национален протест в началото на октомври, ако няма напредък що се отнася до хората с увреждания. Месеци наред се обсъждат три законопроекта – този за интеграция на хората с увреждания, този за социалните услуги и този за личната помощ. Сега майките казаха за пореден път, пред Нова телевизия – толкова е просто, искаме да се въведе индивидуален подход на оценка за нуждите на всеки човек с увреждания, а не да важи сегашният проектен принцип, визирайки третия законопроект, в чието разработване участваха те, и чийто автор де факто е обмудсманът Мая Манолова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com