Набедена в корупция лекарка от ТЕЛК осъди държавата

4482
Набедена в корупция лекарка от ТЕЛК осъди държавата
Снимка: БГНЕС

На фона на започналата повсеместна активност на прокуратурата срещу фалшивите инвалиди един случай отпреди 7 години и половина завърши с пълно фиаско за държавното обвинение. Лекарка от ТЕЛК във Враца осъди прокуратурата, че я е набедила в престъпление и е съсипала добрата ѝ репутация, съобщи "Конкурент". По непотвърдена информация присъденото й обезщетение е от порядъка на 10-20 хил. лв.

В средата на юли 2011 г. две невроложки от ТЕЛК-Враца и техническата им сътрудничка са арестувани по обвинение, че са поискали 300 лв. като "дар" от болни хора, за да им дадат по-висок процент инвалидност. Срещу трите жени са повдигнати обвинения за длъжностни престъпления, сред които искане на подкуп, принуда и участие в организирана престъпна група. По-късно са освободени от ареста под парична гаранция от 3000 лева, но поради съсипаната им репутация били принудени да си търсят работа в други населени места, пише Сега.

Нови правила може да оставят половината от хората с увреждания без пенсии

Седмица преди обявения национален протест на хората с увреждания срещу предложената от държавата концепция за реформа в медицинската ек...

Р.М., която е била и шеф на неврологичното отделение в мездренската болница, напуска града и се установява чак в Козлодуй, където започва отначало, пише "Конкурент". 3 години след шумния арест обаче обвинението срещу трите се срива, а една от тях завежда дело срещу прокуратурата, с което да изчисти името си, и го печели на всички инстанции.

Междувременно в последните дни продължава да се шуми около най-новите случаи на обвинени в корупция медици покрай фалшиви ТЕЛК експертизи. Лекарка от Търговище бе осъдена екстрено на една година условно лишаване от свобода и глоба от 1000 лв., буквално две седмици след като беше заловена с подкуп. В края на януари обвиняемата лекарка, член на ТЕЛК Търговище, е поискала от 66-годишен пациент 200 лева, за да определи по-висок процент нетрудоспособност. Задържаната преди дни шефка на ТЕЛК в Ловеч пък бе оставена за постоянно в ареста, въпреки че се оплака от сериозни заболявания и предупреди, че в ареста "ще свърши като Иван Ласкин".

ЕПИДЕМИЯ

Само във Враца се проверяват над 160 решения на ТЕЛК. Миналата година в района нашумя училището в село Камено поле, в което 20 от 37 ученици се оказаха с ТЕЛК, глухонеми, с астма и епилепсия. Децата са наглед съвсем здрави и учителите установили с изненада, че са с ТЕЛК покрай акцията с връщането на отпадналите ученици. Две от тези решения вече са анулирани. Част от тези деца са получавали и най-високата помощ за най-тежки увреждания - 930 лв. месечно.

Твърдение: Модернизацията на "Спешна помощ" се отлага за догодина

Най-рано от декември тази година ще започне модернизацията на "Спешна помощ", за която трябва да бъдат похарчени 160 млн. лева. Това за...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Времето утре - 18 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com