Проф. Балтов обезпокоен как колегите му работят, а не дали ще издържи системата на COVID-19

4680
Проф. Балтов обезпокоен как колегите му работят, а не дали ще издържи системата на COVID-19
Снимка: БГНЕС

"Аз съм по – скоро неспокоен от това как колегите ми работят." Така отговори на въпроса не е ли странно спокойствието, което демострира здравният министър на фона на притеснените гласове на лекари по повод разпространението на коронавируса  и състоянието на здравната система у нас - проф. Асен Балтов - шеф на Пирогов и член на НОЩ, пред Нова тв.

"Последните 2 месеца всички бяха много по-спокойни и всички се отпуснаха, решиха, че тези неща са едва ли не отминали и остава някаква опашка. За съжаление, от началото на октомври постепенно случаите нараснаха. Това обаче не доведе до мобилизиране от страна на колегите в системата. И това е по-големият проблем в момента. Виждаме, че освен всички положителни има и много, които не могат да бъдат хванати с PCR тестовете. Тези хора са потенциално опасни за цялата здравна система и за всички, които лекуват в момента в болниците.", подчерта д-р Балтов.

Ръководителят на СЗО посочи отличниците в борбата с коронавируса

Светът като цяло не беше готов за разпространението на коронавируса. Това заяви генералният директор на Световната здравна организация ...

Как се справят болниците в условия на COVID-19?

В деня на професионалния празник на лекарите, той отново наблегна на "най-важното, което трябва да се спазва в болниците". 

"Тези, които работят в Covid-отделенията и реанимациите, са много добре оборудвани. При тях няма такъв проблем. В момента, макар и да работят в нечовешки условия - постоянно с маски и скафандри, те са наистина много по-добре защитени и те самите знаят, че са в много тежка вирусна среда, в която трябва да се пазят. Докато останалите ми колеги, които работят в другите отделения и части на болниците, те, за съжаление, са се поотпуснали, и не взимат достатъчно сериозни мерки.", категоричен беше проф. Балтов.

Рекорден процент положителни проби за COVID-19 за денонощие, 18 души са починали

Едно от важните неща, което трябва да се направи е в болниците, да е разделен потокът от болни от този на съмнителни за коронавирус пациенти. "Това ако не е направено, трябва задължително да се изчисти", подчерта той. По този повод пред Пирогов обмислят изваждането на втори фургон за изследване на подозрителни за COVID-19 пациенти пред болницата.

Седмичните данни за коронавируса: На ден толкова заразени, колкото за седмица през август и септември

Ситуацията с новия коронавирус в България става все по-тревожна след поредната седмица на много сериозни ръстове по всички показатели, ...

"Ако има един скенер в болницата, след всяко изследване, той задължително трябва да се дезинфекцира. А това трае не по- малко от 40 мин.", каза още Балтов.

"Всички, които работят извън тази среда (бел.ред. ковид отделенията), трябва да носят KN95 или FFP2 маски. Задължително. Както пациентите, така и всички, които ги обслужват - доктори, сестри, санитари", категоричен беше той.

Според него контролът на мерките трябва да е по-строг.

Над 40 глобени заради COVID-19 в градския транспорт на Пловдив

По думите му в рамките на последната една седмица има двойно нарастване на случите, които се лекуват в Пирогов. В момента са 68, от които 4 са в реанимация в тежко състояние, интубирани, каза Балтов.

Експерт: Гените, които носим, определят как ще протече коронавирусът

Най-вероятно ще се окаже, че гените, които носим, определят как ще протече коронавирусната инфекция. Вече започват да се натрупват все ...

"В момента това е максимално изпълненият капацитет. Изключение правят няколко легла в реанимация, които пазим за много тежки случаи. Имаме и затворени 10 легла за деца - реанимационни. За момента не можем да приемаме повече пациенти и чакаме да видим какво ще е разпореждането. Ние не лекуваме само коронавирус, но и пациенти с тежък травматизъм и други страдания от цялата страна. В момента Пирогов е със запълнен капацитет за коронавирус, ако не се наложат нови мерки, които да изискат от нас да увеличим легловата база.", заяви директорът на Пирогов.

Според него в момента стратегията на НОЩ е правилна - локалното ограничение на коронавируса е най-важно и трябва да се вземат мерки на местно ниво.

Пирогов е със запълнен капацитет за коронавирус

"Категорично не е прос грип", каза проф. Асен Балтов за структурата и промените в коронавируса от появата му насам. "Виждаме, че той не се поддава на нищо, свързано с вирусологията в момента. И за мене това е един ще го нарека "тунингован вирус", т.е. според мене има някакъв лабораторен принос към този вирус."

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване