Разбрахме ли се с македонците за Гоце Делчев - според историците да, според Каракачанов - твърдо не

7560
Разбрахме ли се с македонците за Гоце Делчев - според историците да, според Каракачанов - твърдо не
Снимка: ВМРО

Смесената комисия по историческите въпроси зацикли върху живота и делото на Гоце Делчев. Три дни скопската страна отказва да признае очевидния, документиран и признат от самия Гоце факт, че войводата е българин по народност. Това съобщиха по-рано днес от пресцентъра на ВМРО.

От съобщението става ясно, че разделението по въпроса за Гоце Делчев на българските и македонските политици е повече от очевидно. На няколко места се споменава как Делчев е символ на Македония, но системно се пропуска, например, че Организацията работи и в Одринско и това се споменава само пътьом. През цялото време се прокарва разделение между „македонско“ и „българско“ с внушението, че към онзи момент става дума за различни народи.

Борисов: Винаги можем да свикаме Коалиционен съвет

Когато поискат "Обединени патриоти", винаги можем да свикаме Коалиционен съвет. Аз всеки ден се виждам и с Каракачанов, и с Марияна Ник...

Друг интересен факт е, че комисията предлага заедно да се чества 7 октомври – денят, в който костите на Гоце Делчев са предадени от комунистическата власт в София на Скопие. Между другото са споменати и други възможни дати, но без никаква конкретност и без никакво видимо намерение общо да се отбелязват заедно рождението и смъртта на Делчев, например. За мен подобно предложение е откровена подигравка, която всъщност минира процеса на подобряване на отношенията между двете страни, заявява лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Според него, българската делегация трябва да стане от масата с всички възможни последствия за европейската и натовска ингерация на Северна Македония.

Не на това мнение са обаче са от външно министерство, които разпространиха преди дни становището на историците в комисията, според които преговорите вървят успешно, особено относно античната история и някои теми от средновековието.

По време на последното заседание българските и македонските учени са обсъдили и общото честване на Гоце Делчев. Проф. Драги Георгиев и проф. Ангел Димитров, които са съпредседатели от двете страни, заявиха, че е постигнато съгласие за личността на делото на Гоце Делчев. "Днешният ден беше изцяло посветен на Гоце Делчев. Набелязахме местата, по които имаме съгласие", заяви тогава проф. Георгиев и добави, че са набелязани места и по които имат различия.

ВМРО иска преглед на коалиционното споразумение за управлението

ВМРО ще поиска преглед на споразумението, по което работи управляващата коалиция. Това заяви заместник-председателят на партията и на п...

И двамата били убедени, че те ще бъдат преодолени по време на следващата среща, която ще се състои през септември. Проф. Димитров изрази увереност, че ще се намери общ език за честването на Гоце Делчев, особено, ако се продължи конструктивният диалог от тази среща.

„Убеден съм, че има достатъчно основания да стигнем до разбирателство, когато се отнасяме сериозно към историческите факти“, категоричен е българският учен.

Не се уточнява кои са всъщност "местата, по които учените имат различия" относно Гоце Делчев, но предполагаме, че не са толкова незначителни, колкото се опитват да ги изкарат. Предстои да разберем кой е крив и кой прав.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Ваня Григорова се регистрира в ЦИК за предстоящите избори

Признание за постигнатото в ЕП: Елена Йончева за номинацията си от ДПС

Главчев и Гвоздейков обсъждат изборите, обещават "активна комуникация"

Нинова за номинацията на Йончева от ДПС: Зависимостите лъсват

Най-големите безумия в България в закони: Говори проф. Даниел Вълчев

Меглена Плугчиева е подала оставка като съветник на Димитър Главчев

Ваня Григорова иска да става депутат с подкрепата на Мая Манолова

Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ, за да управляват заедно след изборите (ВИДЕО)

От днес можем да подаваме е-заявления за гласуване в чужбина

Има ли връзка Бойко Рашков с обвинените за контрабанда?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика