Решено: Само държавата вече има право на лиценз за лотарийни игри

6378
Решено: Само държавата вече има право на лиценз за лотарийни игри
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

За организиране на лотарийни игри лиценз вече може да бъде издаден само на държавата. Това приеха на окончателно второ четене народните представители с промени в Закона за хазарта.

Това на практика означава, че лотарийните игри ще се организират единствено от Българския спортен тотализатор с нает от него персонал в собствени или пунктове под наем, които са обособени като места за лотарийни игри.

Освен това, Народното събрание забрани разпространението на билети, фишове и талони или други удостоверителни знаци а участие в лотарийни игри в обекти или вериги от обекти (пунктове), които не са включени в удостоверението и не са обозначени за съответните игри.

Промените минаха с важни поправки на бюджетна комисия вчера, като те са силно рестриктивни спрямо частните лотарийни оператори. Според новия вариант, веднага щом промените в закона влязат в сила т.е. след излизане в Държавен вестник, лицензите на частните лотарийни оператори ще бъдат отнети.

Това на практика означава, че "Национална лотария" и "Лотария България" ще трябва да преустановят работа веднага щом корекциите в закона влязат в сила, а именно след излизането им в Държавен вестник

На второ четене в бюджетна комисия: Обръчът за хазартния бизнес на Божков се затяга

Бързото приемане на промените в Закона за хазарта, предложени от бившия вицепремиер Валери Симеонов, продължава с пълна сила след като ...

В първоначалното предложение Симеонов искаше лицензите за организиране на лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, които са издадени на лица, различни от Спортния тотализатор, да бъдат отнети до 3 месеца след влизане в сила на закона, което вече не присъства в законопроекта.

С промените се забранява и изплащането на печалбите от лотарийни игри извън обекти или вериги от обекти, както и извън банки.

От Българския спортен тотализатор изразиха резерви към текста в закона, с който се предвижда лотарийните игри да се организират само в собствени обозначени пунктове, защото според тях така ще се увеличат драстично разходите за обектите, което пък ще доведе до намаляване на отчисленията, които се правят за спорта. Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова обаче определи притесненията им като неоснователни, тъй като оттук нататък се очаква само Спортният тотализатор да организира лотарийните игри и от това ще се увеличат приходите му.

Нещата с неизплатените печалби също стават изключително неясни. Първоначално Симеонов предлагаше те да се платят не по-късно от 30.06.2021 година, а ако операторът не може да го направи, да потърси разсрочване, но не по-късно от 31.12.2025 година.

Лидерът на НФСБ искаше и от до месец след влизане в сила на закона операторите с взети лицензи да учредят в полза на Държавната комисия по хазарта безусловна и неотменима банкова гаранция в размер на неизплатените до момента печалби, със срок на действие не по-малко от 30 дни от най-късно договорената дата за изплащане – а ако операторът не плати всичко до края на 2025 година, банковите гаранции т.е. банките, които са ги издали, да покрият плащането.

БСП предложи пълна забрана за реклама на хазартни игри

БСП поиска пълна забрана на рекламата за хазартни игри. От левицата са внесли законопроект в деловодството на парламента за поправки в ...

Всичко това обаче отпадна – с мотив, че всичко това били частно-правни отношения. Вместо това неплатени печалби ще се търсят "съгласно утвърдените игрални условия и правила за съответната игра". А колко такива печеливши има и ще има и за каква сума става въпрос е неясно - не беше представен никакъв официален разчет.

"В случая имаме частно-правни отношения, като държавата не може да се меси. Когато един човек отиде да играе някаква игра, той сключва договор чрез общите условия. И там е записано кога ще си получа печалбата. Всеки спечелил трябва да си получи парите по тези условия", обясни председателят на бюджетната комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова.

Не приеха предложението на БСП за забрана на рекламите

Мнозинството в пленарната зала отхвърли предложението на БСП за тотална отмяна на рекламата на хазартни игри. Причината е, че така спортните клубове ще бъде лишени от спонсорството на хазартни фирми. Аргументите "против" по време на бюджетната комисия изказа Валери Симеонов - нямало да може спортните клубове да получават приходи от хазартна реклама, като не могат да носят лого и име на съответния организатор.

Симеонов предложи на по-късен етап, когато се стабилизира държавният тотализатор, да се обсъди как може да се ограничи рекламата на хазартни игри. "Аз например имам предложение казина да има само по границите и в курортите", заяви още бившият вицепремиер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика