Родители не искат децата да се връщат в училищата и градините

6030
Родители не искат децата да се връщат в училищата и градините
Снимка: БГНЕС

От понеделни (4 януари), децата от 1. до 4. клас и тези в детските градини се връщат в клас и в градините.

Това предизвика недоволство сред родителски организации. Те се обръщат към министрите на образованието и на здравеопазването с искане училищата да останат затворени поне до края на първия учебен срок. Доводите им са проучвания, които оборват тезата, че децата не са преносители на заразата.

Новият щам на коронавируса e по-заразен, но не е по-смъртоносен

Новият вариант на коронавируса е много по-заразен и увеличава репродуктивното число с от 0,4 до 0,7, съобщи Би Би Си. Репродуктивното ...

Отворено писмо изпратиха "Родители за безопасно образование" и Фейсбук групата Science in Crisis. "Скорошно изследване, проведено от здравните власти в Германия, установява чрез генетичен анализ свръхразпространение на инфекцията в училище в Хамбург - един човек е заразил над 40 души. Вирусният геном е съвпаднал при всички изследвани проби. Това е нагледен пример за механизма на свръхразпространение и случилото се в Хамбург е поредно доказателство за ролята на училищата за пренасянето на заразата в общността", гласи част от текста. И още твърдения в отвореното писмо:

"По данни от проучване, публикувано в научното списание "THE LANCET" и проследяващо хода на пандемията в 131 държави по света, затварянето на всички образователни институции е една от стъпките, с която се намалява значително разпространението. Установена е тенденция на намаляване на репродуктивното число R с течение на времето след въвеждането като мяркана затваряне на училищата и значително увеличение на стойността при повторното им отваряне–с над 20%. Въведените мерки започват да дават осезаем резултат най-рано 3-4 седмици след въвеждането им, но ефектът от въвеждането и отпускането на тези мерки се забавя с 1–3 седмици, като това забавяне е по-дълго при наличие на повторно вдигане на мерките.

Според проучване, публикувано в сп. "SCIENCE" на 15 декември, 2020 г., което представя информацията от мащабно проследяване на ефективността на правителствените намеси чрез противоепидемични мерки срещу разпространението на COVID-19, затварянето на всички образователни институции, ограничаването на събиранията до 10 души или по-малко и затварянето на бизнеса "лице в лице" намаляват значително разпространението. При стандартните условия на модела по подразбиране процентното намаление на моментната стойност на репродуктивното число Rt (с 95% доверителен интервал) варира в определена степен. Чрез обзор на данните, свързани с всеки вид мерки, се стига до резултата, че едновременното затваряне на училища и университети намалява разпространението с 38%и индивидуалният ефект от затварянето само на едното ще бъде по-малък."

Според математика на Националния оперативен щаб Николай Витанов децата не са голям фактор за пренасяне на заразата, като се обосновава в числа: заразените между 0 и 19 години са малко над 7000, или 3% от общия брой случаи до момента.

Седмицата на коронавируса: По-малко нови случаи при повече направени тестове

Официално регистрираните случаи на новия коронавирус в България продължават да намаляват и като абсолютен брой, и като процент на полож...

Витанов добавя пред bTV, че очаква повишаване на случаите, но не заради връщането на част от учениците в клас, а заради семейните сбирки по празниците, както и вероятността новият щам на вируса да е вече у нас.

Немалко родители настояват децата да се върнат присъствено в училище.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Зрелостниците писаха по произведение на Христо Смирненски на матурата по БЕЛ

Служебният кабинет реши: Минималната заплата във ВУЗ-овете става 2100 лв.

"Не ни чуват": Синдикат за заплатите във висшето образование

Свикват извънредно заседание на Съвета на ректорите

Над 50 000 зрелостници ще пишат по вариант 15 на матурата по БЕЛ

Въпреки дадените 39 млн. лв.: Протестът за заплати във висшето образование ще се проведе

ДАНС и МВР също ще следят как протичат матурите

ВМРО настоява за удвояване на заплатите в университетите

Над 50 000 зрелостници се явяват на матура по БЕЛ

Увеличаваме заплатите без да има пари: Висшето образование в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование