Турция обеща да върне мигрантите на границата след пандемията от COVID-19

3916
Турция обеща да върне мигрантите на границата след пандемията от COVID-19
Снимка: Getty Images/Guliver

Министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу каза по националната телевизия, че изтеглянето на хиляди нелегални имигранти и бежанци от границите с Гърция на река Марица към вътрешността на страната е просто тактически ход и че след като приключи пандемията от коронавируса, те отново ще могат свободно да преминават границата на Турция към Европейския съюз. Това пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema, цитирано от агенция "Фокус".

Според изданието изявленията на министъра потвърждават гръцките позиции, изразени от началото на кризата по границите между двете страни, че Анкара действително използва като лост за натиск мигрантите и бежанците, за да изнудва ЕС да предоставя на правителството на Ердоган огромни парични суми.

Турция ограничава междуградските автобусни превози

Турция ограничи пътуването с междуградски автобуси до основни пътувания от петък вечерта в опит да спре разпространението на коронавиру...

„Ще ви кажа нещо, което хората все още не знаят“, заяви Сойлу. „Евакуирахме "Пазаркуле" от снощи, може би това е нова информация“, заяви министърът в телевизионно интервю, часове след като хиляди мигранти бяха евакуирани от импровизирания лагер на гръцко-турската граница в близост до гръцкия контролно-пропускателен пункт в Кастанис.

„Превозихме бежанците обратно в девет провинции. Ще ги приютим в центрове за депортиране“, продължи той. „Операцията продължи до сутринта. Около 5800 бежанци са изведени оттам“, каза турският вътрешен министър и добави: „Това беше предпазна мярка. Трябваше да го направим. Но никой не трябва да се чувства комфортно с нея“, добави той с тон, който може да се счита за почти заплашителен. Той продължи да предупреждава: „Когато пандемията от коронавируса приключи, няма да възпираме мигрантите, които искат да се върнат на гръцко-турската граница в "Пазаркуле", представя думите му гръцкото издание.

„Това не е ли промяна в политиката?“, попитаха турските журналисти за решението да се преместят хиляди мигранти от гръцко-турската граница обратно във вътрешността на Турция. „Не, ние приехме този ход като предпазна мярка, като хуманитарна мярка“, беше отговорът на турския министър на вътрешните работи, който ясно призна, че отстраняването на 5800 мигранти от гръцко-турската граница е извършено в съответствие с координиран план на турското правителство. 

В отговор на интервюто заместник-министърът на външните работи на Гърция Йоргос Кумуцакос отбеляза, че изявленията му могат да оставят малко съмнение за тези, които са скептично настроени към гръцките претенции. „Изявленията на Сойлу са отговор на онези, които все още са имали най-малки съмнения, че събитията край Марица са агресивен план за грубо изнудване на Гърция и Европа чрез експлоатация на мигрантите“, каза още гръцкият министър.

Мицотакис: Охраната на границата при Еврос остава

Въпреки евакуацията на импровизирания мигрантски лагер в граничния регион между Гърция и Турция, силите на реда ще останат в района, за...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ето как гледа Ердоган на предстоящата си среща с Мицотакис

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com