Удари ли глобалната кибератака и ДАНС?

2894
Удари ли глобалната кибератака и ДАНС?
Снимка: iStock/Guliver

По непотвърдена информация Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) e българаската институция, станала жертва на международната кибератака от петък (12.05.2017 г.). От ДАНС обаче отричат вирусът, известен с името WanaCrypt0r 2.0, да е компроментирал техни активи. Причина за подозренията е фактът, че тази сутрин сайтът на агенцията беше неактивен за известно време.

За случая вече са уведомени службите, работещи срещу престъпленията в интернет към МВР. По случая работят и от ГДБОП и ДАНС, съобщи по-рано БНР.

Европол: Над 5000 престъпни групировки действат в Европа

На територията на Европа действат най-малко 5000 организирани криминални групи (ОПГ), гласи доклад на Европейската полицейска служба (Е...

Глобалната кибератака от петък е взела повече от 200 000 жертви в над 150 държави, заяви изпълнителният директор на Европол Роб Уейнрайт. "Никога не сме виждали нещо подобно", каза той пред британската телевизия ITV. Няма информация хакерската атака да е засегнала български институции. "Засега е ясно, че става въпрос за над 200 000 жертви в най-малко 150 държави. Много от тези жертви са фирми, включително големи корпорации, както и правителствени мрежи", посочи Уейнрайт.

Междувременно говорителят на Европол Ян Оп Ген Оорс заяви, цитиран от ТАСС, че европейски институции не са засегнати от киберпрестъплението. Представителят на Европол похвали също европейските специалисти по информационна сигурност, които „работиха през почивните дни и предоставиха обновяване на системите за сигурност”. Ян Оп Ген Оорс каза, че в момента специалистите работят върху програма за дешифроване.

Най-голям брой опити за взломяване са регистрирани в Русия.

Actualno.com припомня, че в петък (12 май) хакери се опитаха да атакуват компютри с операционна система Windows с вируса за шифроване WannaCry, а за деблокиране на заразените компютри искаха откуп от 300 долара в популярната за онлайн търговия валута биткойн.

Европол е позволил достъп до секретни разследвания за тероризъм

За страхотен гаф съобщи европейската полицейска служба Европол. Агенцията призна, че неин служител е качил на незащитен хард диск инфор...

По думите на Албена Спасова, председател на Управителния съвет на Международната академия за обучение по киберразследвания и съучредител, всеки, който използва операционна система на Windows, която не е обновявана скоро, е застрашен. Трябва да се обнови софтуера, ако ползваме по-стара операционна система, преди да се включим в мрежата, е нейният съвет. Тя заяви, че се използва уязвимост в протокол за споделяне на информация. Според Спасова операционни устройства, работещи под други операционни системи - Android, iOS, не са застрашени в конкретния случай.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com