Вестниците на Пеевски, bTV и Нова: Знае ли се какъв е планът?

12932
Вестниците на Пеевски, bTV и Нова: Знае ли се какъв е планът?
Снимка: Pixabay

На българския медиен пазар настъпи не просто промяна, а сътресение: bTV и Нова сменят собствениците си, Пеевски продава вестниците си. Какво означава това за България, пита Емилия Милчева в свой анализ за Deutsche Welle.

Три месеца преди редовните парламентарни избори, на българския медиен пазар става не просто промяна, а сътресение: bTV и Нова телевизия преминават в ръцете на чуждестранни собственици. И медийната група на Пеевски преминава към собственика на Нова.

От тази есен bTV Media Group вече официално е собственост на фонда на чешкия милиардер Петр Келнер PPF, който притежава и телекома Telenor. Предстои и финалът на продажбата на Nova Broadcasting Group на медийната група United Group, която от юли т.г. е собственик на друг телеком - Vivacom. Тези две сделки показват, че България не е извън полето на комуникационните тенденции, за които се говори от началото на този век, а именно: мобилната телевизия. Това е нов за България бизнес модел, обединяващ две иновации, каквито са мобилният телефон и технология като телевизията. Новата услуга, която създават, се използва основно от потребители между 18 и 30 години, както и от хора в икономически активна възраст, показват проучвания.

Защо Пеевски се лишава от медийното си влияние?

За българския медиен пазар случващото се е не просто промяна, а сътресение. Разбира се, то ще доведе и до промени в съдържанието. Те са функция на новия модел, предполагащ разширение към аудитория, която гледа през телефона си телевизия по всяко време - т.е. не се съобразява с пиковите часове. Така че със сигурност двете групи ще започнат да произвеждат програми за мобилна телевизия.

Другата новина е, че вестниците на един от забогателите в този век българи и депутат от ДПС Делян Пеевски се очаква също да преминат към бъдещия собственик на Нова телевизия. (Изглежда, че първата стъпка е напускането на сградата, в която се помещаваха редакциите и преместването им в билдинг, собственост на Vivacom.) Това поражда няколко въпроса. Първият от тях гласи: защо Пеевски се лишава от медийното си влияние? Разбира се, има и няколко малки медии, свързвани с името и парите му, но тяхното влияние едва ли се съизмерва с тежестта на вестниците, а и с тази на Нова телевизия, управлявана от кадри от бившата му телевизия Канал 3. Една от хипотезите е, че Пеевски се разделя с "бухалките" си под външен натиск. Това автоматично не означава, че медийната среда ще стане по-добра - с по-малко политически зависимости и повече плурализъм. Този процес зависи както от управляващите, така и от редакционната политика на новите собственици на медии и кадровия им подбор. Едно е сигурно - собствеността ще е прозрачна.

Венелин Петков с първи коментар след раздялата с bTV

Бившият директор на Дирекция "Новини, актуални предавания и спорт" в bTV Венелин Петков публикува в социалните мрежи първия си комент...

Все още не е известно дали печатните медии ще останат такива, или ще се трансформират в онлайн издания. United Group не притежава вестници - излъчват над 30 канала, четири от които национални, една трета - спортни, достъпни за наземни, кабелни, DTH, OTT и IPTV платформи, имат и рекламен бизнес. Акционери в United Group са сръбският бизнесмен Драган Шолак, Европейската банка за възстановяване и развитие (EБВР) и два фонда - базираният в Лондон BC Partners и американският KKR.

В Сърбия United Media са опозиция

Сега за българското общество същественият въпрос е каква политика ще имат двете най-големи телевизии. В държава, където разделителната линия между медиите са не професионалните и етични стандарти за журналистика, а дали обслужват/не обслужват властта, това вълнува мнозина. Причините са различни за всички. Ако за управляващите от ГЕРБ и за ДПС е от значение дали например Нова телевизия и доскорошните медии на Пеевски ще продължат да им бъдат предан и изпитан съюзник и безкритичен ретранслатор, за други от значение са обективността, качеството на информацията и разнообразните източници, както и аналитичността. Предстоящите избори са ключови за България. Дали ГЕРБ и Бойко Борисов ще бъдат съборени след три мандата на власт? Ще има ли радикална промяна или само подмяна на тези, които заемат местата в схемите за облагодетелстване?

Ако политиката на новите собственици в управляваните от тях медии е някакъв индикатор, то за медиите на United Partners в Сърбия може да се каже, че не са от приближения кръг на президента Александър Вучич и неговата Сръбска прогресивна партия. Публична тайна е, че Вучич, който е на власт от 2012, наложи силен контрол върху медиите и посланията им. А Драган Шолак беше назован от Вучич тази година като един от организаторите на кампания срещу него заради документалния филм "Владетел". Каналите на групата са от малкото, които излъчват антиправителствени протести, а един от тях - N1TV, е в конфликт с властта от години. Управляващите в Белград критикуват телевизията, че изразявала пристрастия към независимостта на Косово, която не е призната от Белград. Миналата есен маскирани мъже хвърлиха срещу редакцията листовки с надписи "TВ-ЦРУ". А от медията обявиха, че кампанията за сплашване е резултат от реториката на Вучич и правителствени чиновници, които наричат N1TV "американска телевизия".

В Чехия PPF подкрепя статуквото

"Тренд": Българите са хем се считат за информирани, хем не вярват на медиите

Най-слабо се интересуват от медии и съответно най-слабо са информирани групата от хора на възраст между 18 и 29 г. и над 70 г. Като цял...

Първите назначения по върховете на новите собственици на bTV показват, че те разчитат на кадри от чешката телевизия Нова, също придобита от PPF като част от активите на Central European Media Enterprises (CME) в Централна и Източна Европа. Впрочем, в Чехия не всички са радостни от сделката, при която най-богатият и могъщ човек, както определят Келнер, купува най-популярната местна телевизия - чешката Нова. А аргументът за това, изразен пред чешкото онлайн-издание European Journalism Observatory - EJO, гласи: приключва процесът по поглъщане на чешки медии от местни бизнесмени, в т.ч. и чешкия премиер Бабиш. Според цитирания в публикацията преподавател от Карловия университет в Прага - Ян Мислер, навремето "пристигането на чуждестранни инвеститори в посткомунистическото медийно пространство се смяташе за ключова гаранция, че комунизмът никога няма да се върне и че демокрацията и свободният пазар ще процъфтяват върху руините му". През 2009 обаче започва изтеглянето им и фокусиране върху родните пазари. Мислер не смята, че чешките собственици на местни медии в лицето на най-могъщите мъже в страната ще се борят за някаква фундаментална промяна, а по-скоро за запазване на статуквото - за да запазят собствените си позиции. "Олигарсите, упражняващи контрол върху медиите, са норма в Източна Европа от 90-те години на миналия век", казва той.

Впрочем, през февруари т.г. американският сенатор-републиканец Марк Рубио се обяви срещу сделката на PPF на Келнер за придобиване на мажоритарен дял в Central European Media Enterprises (CME), която притежава българската бТВ. Причината: връзките на Келнер с Китай и предполагаема заплаха за националната сигурност на САЩ. Това обаче не попречи на покупко-продажбата.

Какво ще се случи в България?

Тепърва ще видим как ще се развиват двете най-големи телевизии в България и вестникарската група с новите си собственици. От тяхната политика зависи дали ще изпаднем под 111 място по медийни свободи или ще изкачим няколко стъпала нагоре. Тези дни се разбра, че от догодина bTV спира предаването "Втори план" на журналиста Мартин Карбовски след огласяване на скандални есемеси.

За българското общество вторият план зад сделките с телевизиите още е невидим.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com