Вълчев: Маски в клас няма да има, различното ще е на двора

4907
Вълчев: Маски в клас няма да има, различното ще е на двора
Снимка: БГНЕС

Няма да се изискват маски в клас, различното ще бъде на двора, ако се смесват паралелките, категоричен беше Красимир Въчев, министър на образованието пред btv. Думите му са по повод заповедта на здравния министър, която се очаква днес, от четврътък маските да са задължителни и на закрито, заради разпространението на коронавируса у нас.

Маските на открито стават задължителни от четвъртък

COVID-19: Кога цяло училище ще бъде поставено под карантина?

В края на миналата седмица получихме критерии от МОН, според които бихме могли да оценим риска от разпространение на коронавирус за дад...

"Запазваме моделът на невзаимодействие между паралелките в училище. Това, което наричаме пашкули, балончета. Така че да може да се осъществява ефективен обучителен процес. Позитивното е това, че не се изисква носене на маски вътре в класната стая по време на учебните занятия. Позитивното е, че ако има едно заразено дете или учител, се карантинира цялата паралелка, т.е. негативното е големият брой карантинирани. Общият брой ще падне малко заради намаляването на карантината от 14 на 10 дни. Към днешна дата имаме 8,5 на 1000 ученици и учители, които са под карантина и не учат в системата. Една голяма част от тях не са по линия на цели паралелки, а по линия на индивидуално взаимодействие със заразени извън училище. Дори такива със взаимодействие в семейството, близки.", обяви той.

В момента процентът на заразените ученици е 6-7 пъти по-малък от този за населението - средните стойности, каза още Вълчев. 1:10 е съотношението заразени учители и ученици. 300 са положителните проби на ученици към днешна дата и 293 на учители. Учениците и децата в детските градини, които са заразени, са 10 пъти повече от учителите. Еднакъв брой, но едните са 10 пъти повече, което означава, че учениците по-рядко проявяват симптоми от учителите. При учителите е по-висок от процента заразени в страната, но е средния за хора, които са в ежедневно взаимодействие за България, каза още той.

Мерките в училище остават същите, обобщи министърът.

Различното ще бъде на двора. Маски ще има само ако се смесват паралелките, когато, например, децата чакат родителите си на двора и играят по между си различни паралелки. И сега наблюденията са, че като че ли най-често на двора има неспазване за правилото на несмесване и взаимодействие между паралелките, обясни министър Вълчев.

Нови рекорди: 1 336 случая на коронавирус у нас, но при огромен брой тестове за денонощие

Проф. Воденичаров: Коронавирусът може да се задържи върху маската до 28 дни

Последните данни сочат, че коронавирусът може да се задържи до 28 дни върху маската. Това обаче не означава, че за толкова дни той ще б...

Категоричното ни намерение е да имаме максимум присъствено обучение. Динамична е ситуацията, но следим във всяко училище и област стойностите. Решенията ще се взимат локално, както и преди беше по време на грипните ваканции. Има прагови стойности. За съжаление, има области, които са в червено и ще се оцветят в червено. Там е най-тревожна ситуацията, отново потвърди Вълчев.

Праговите стойности, при които ще се затваря цяло училище: Това, което е изпратил министърът на здравеопазването като указание към РЗИ-тата по места е прагови стойности от 20% ученици със симптоми, сходни на COVID-19 или грипоподобни симптоми, да преминат към дистанционно обучение. Много често не може да се случи за един - два дни тестването, затова мярката има и превантивен характер, т.е. не е задължително това да са ученици и учители болни с COVID-19. Факт е, че когато сезонните грипни вируси се натрупат с коронавируса, ситуацията ще стане още по-сложна и затова е избрано това правило, заяви министърът.

Принципът на преминаване към дистанционно обучение в училищата ще бъде - най-малките последни, обясни алгоритъма образователният министър Красимир Вълчев.

Ситуацията в Търговище 

"Там беше преминат прага на тревожност, коеот очаквахме при първи смъртен случай в системата. Но като цяло там ситуацията е тревожна. Не са много заразените, но в понеделник имаме 18% заразени ученици в Първо СУ "Св. Седмочисленици", които бяха със симптоми на COVID-19. Отделно имаме 250 заявления за обучение в електронна среда. Второто, имаме индикатори за психоза. Напрежение. Има, разбира се, и гласове, които смятат, че трябва задължително да остане присъственото обучение и ходенето на училище. И затова училището взе балансирано решение - 5-12 клас да преминат на онлайн обучение. Това ще е алгоритъмът и оттук нататък за всички училища.", обясни министърът.

Да се самоизолираш при контакт с доказано заразен с коронавирус - никой не говори за закон, само за лична отговорност

Трябва ли по закон да влезеш веднага в карантина, ако си имал контакт с доказано заразен с коронавирус? Според д-р Станимир Хасърджиев,...

На национално ниво молбите са 550 по желание на родителите, не по здравословни причини. И отделно още толкова по медицински, отбеляза още Вълчев.

Сигурността на учителите

Големият дебат е може би доколко са ефективни шлемовете, призна министърът на образованието Красимир Вълчев. Шлемовете са много по-ефективни за педагогическо взаимодействие. От гледна точка да предотвратим заразата, те имат по-ниска ефективност от маската. С маска трудно се осъществява ефективна педагогическа работа, затова препоръчваме на учителите в клас да носят шлемове, които покритват по-голямата част от лицето, а извън класната стая да са с маски, почерта Вълчев.

Учителите са притеснени, всички сме притеснени като виждаме увеличаващите се стойности на заразените. Донякъде това притеснение е полезно, защото спазваме мерките по-сериозно, потвърди министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com