Лошо време и лавини попречиха на Атанас Скатов да изкачи връх Гашербрум 2

5647
Лошо време и лавини попречиха на Атанас Скатов да изкачи връх Гашербрум 2

Лошо време и падащи лавини осуетиха опита на Атанас Скатов за изкачването на връх Гашербрум 2.

След 15-дневно изчакване и прогноза за слънчево време до 26 юли Скатов в компанията на алпинисти участващи в експедициите за изкачване на върховете Гашербрум1 и 2 са поели към върха.

Алпинистът-веган Атанас Скатов се завърна в България

На 11 март 2016 г. навръх рожденния си 38-ми рожден ден д-р Атанас Скатов замина за Хималаите с намерение да изкачи поне два осемхилядн...

На 21 юли те са достигнали лагер 1 преодолявайки много труден терен върху разтапящ се глетчер и огромни цепнатини. Изненадващо на 22 юли времето се е влошило рязко. Днес Скатов предаде по сателитния си телефон, че поради силния снеговалеж вчера и паднала лавина днес върху лагер 2, той и останалите алпинисти са слезли обратно в Базов лагер.Жертви не е имало.

Щетите се измерват със затрупаните палатки на алпинистите в лагер 2, които е било невъзможно да се приберат.

След продължителното чакане и неуспешни опити за изкачване повечето алпинисти са приключили екпедициите си, а малцината останали се готвят да го направят през следващите дни.

Гашербрум е отделечена група от планински върхове разположени на североизточния край на глетчера Балторо в планинската верига Каракорум от Хималаите

Атанас Скатов също изкачи връх Анапурна

Вторият българин в експедицията на Анапурна Атанас Скатов също е изкачил върха, съобщи авторитетният блог за височинен алпинизъм Altitu...

През този сезон, неблагоприятните метеорологични условия не позволиха на нито една експедиция да изкачи върховете Гашербрум 1 и 2 до този момент. Подобно е положението и на К2, където е паднала огромна лавина и е затрупала лагерите 3и 4. Екпедициите са прекратени, тъй като цялото оборудване (палатки, храна, кислород) са под снега.

Тази експедиция Атанас Скатов предприе две седмици след като се завърна от Хималаите където успя да стъпи на върховете Анапурна и Макалу и достигна до 7900м при опит за изкачване на вр. Дхаулагири.

За краткия период от 5 месеца той взе участие в 4 експедиции за изкачване на осемхилядници, през които е консумирал единствено веганска храна.

Днес пък стана ясно, че екип алпинисти, сред които и българинът Боян Петров са покорили деветия по височина връх в света - Нанга Парбат (8126 метра), Хималаи в Пакистан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия