Нови маршрути в Чепеларе – до пещерно обиталище и вековна воденица

14714
Нови маршрути в Чепеларе – до пещерно обиталище и вековна воденица
Снимка: Община Чепеларе

Два нови туристически маршрута са вече маркирани и привличат туристи в Чепеларе – до пещерно обиталище и вековна воденица.  

От 1-ви август продължават археологическите проучвания на пещерното жилище "Чая", като целта е те да обхванат входната галерия и основната зала, където се предполага, че нейното обитаване е още от каменно-медната епоха – V-VI хилядолетие преди Христа.

Ще бъдат проучени и околностите на пещерата, като археолозите се надяват да  открият останки от селище и могили от периода XIV – XI в. пр. Хр. 

Вече има поставена туристическа маркировка по пътеката  към обекта, а до края на месец август археолози заедно с директора на Музея на родопския карст в Чепеларе работят на терен от 9 до 15:30  часа. Всеки от посетителите може да влезе и получи повече информация. Не е изключено да стане свидетел на интересна находка, както вече се е случвало.

Преходът до там е един час. Началото е противоположната страна на разклона за писта „Мечи чал“, посока Пловдив-Пампорово, от лявата страна на главния път.

Проучванията се осъществяват под ръководството на Марин Господинов – директор на Музея на родопския карст, и представители на пещерен клуб "Студенец" в Чепеларе.

Проучванията се финансират за втора година от община Чепеларе с решение на Консултативен съвет по въпросите за туризма. Всички намерени материали ще постъпят във фондовете на музея, което допълнително ще обогати експозицията на му. 

Инициативата и концепцията за социализирането на пещерно жилище „Чая“, както и за изграждането на маркирана туристическа пътека до нея е на Марин Господинов. Ръководството на община Чепеларе изказва своите благодарности  към Марин Господинов, чиято е инициативата и концепцията за социализиране на пещерното жилище, към доц. д-р Костадин Кисьов и София Христева от Регионалния археологически музей в Пловдив за работата и подкрепата им за проучването. 

Атрактивната екопътека „Старата воденица“ пък започва при последната сграда на фабриката за ски и води до вековната сграда, където са снимани емблематични български филми „Капитан Петко войвода“, „Време разделно“, „Записки по българските въстания“.

Маршрутът  е 3 км, а времетраенето на прехода е един час.

Предстои да бъде продължена догодина с още 3,6 км до стар римски мост  преди село Богутево, което ще удължи прехода с още час и 20 минути.

„Пътят на водата“ е участък, който  проследява така наречения „арк“ (диалектна дума с турски произход, означаваща канал или вада), довеждащ водата от реката. По наредения с голямо усърдие и майсторство каменен дувар (стена, ограда) водата достигала чак до воденицата, където задвижвала голямо воденично колело.

Инициативата за възстановяването на екопътеката е на Марчо Паунов. „Създадох инициативата, за да се подобри летният туризъм в Чепеларе, да създадем нов продукт и да привлечем повече гости“, сподели Марчо Паунов.

Финансирането на пътеката е извършено основно от община Чепеларе по Програма за развитие на туризма 2021-2022 г. с подкрепата на „Алпийски тролей Zipline – Чепеларе“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Какво се случва с хвърлените монети във фонтана "Ди Треви" в Рим?

Топ 10 на най-посещаваните места в България от чуждите туристи (СНИМКИ)

Кои са 30-те най-атрактивни улици в света за 2024 година?

Защо Киото затвори за туристите улици в квартала на гейшите?

Защо туристите на този популярен остров не могат да напускат хотелите си днес?

Петте държави с най-добър баланс между работа и личен живот

Тази планина въвежда входна такса и ограничения за туристите

Най-влиятелните паспорти за 2024 година: Къде попада България?

4 бюджетни дестинации в Европа, които си заслужава да посетите

Евтина почивка през март: Къде да отидем? (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...