Пампорово е водеща дестинация, популяризирана от немски медии

7504
Пампорово е водеща дестинация, популяризирана от немски медии
Снимка: https://pamporovo.me/

Търсенето на почивка в СПА хотели и курорти със здравословен климат процъфтява. Стремежът към здравословен начин на живот не е изненада, а значимостта на профилактиката продължава да расте. Да подготвим имунната ни система, за да бъдем дългосрочно здрави, особено след появата на COVID-19 е напълно в реда на нещата.

В края на месец юли България и Пампорово бяха популяризирани в средствата за масова информация на Германия чрез разпространена от БУБСПА публикация, представяща страната ни като дестинация за здравен туризъм, която предизвика огромен интерес.

Публикацията е част от мащабният план на Германо-Българската индустриално-търговска камара за популяризиране на България на немски здравноосигурителен пазар, подкрепен от Министерство на туризма и Български съюз по балнеология и СПА туризъм.

Климатотерапията, станала ключова дума в здравните предложения след COVID-19, има многовековни традиции в Пампорово и е известна със своя ревитализиращ ефект. Гъсто разположените иглолистни дървета увеличават йонизацията на въздуха. Когато боровете цъфтят, техните връхчета са особено богати на този феномен. Експерти отчитат, че районът има особено добро лечебно действие благодарение на ниската влажност на въздуха, многото слънчеви дни и високата йонизация на въздуха. Подобрява настроението, лекува белодробни заболявания и мигрена и води до значително облекчаване и дори възстановяване при умора, лоша концентрация, безсъние, алергии, сърдечно-съдови проблеми, ревматизъм и високо кръвно налягане. Най-много изследвания потвърждават действието на отрицателните въздушни йони при лечение на астма и тези терапевтични ефекти са проучени най-добре.

Родопите като здравен курорт са известни със своите 2000 слънчеви часа годишно. Тук рядко мъглите покриват небето, което ги прави едно от най-слънчевите места в България. Отчитайки всички тези фактори, Пампорово стана предпочитана дестинация за пътуване и през четирите сезона. Лятото е меко и запомнящо се с аромата на билки от тучните, зелени до есента поляни и любим терен за гъбарите. Плодните дървета и величествените борови и смърчови гори, лечебните извори и водопади придават на този регион прекрасни лечебни сили. Ясното време дори разкрива отрупано със звезди небе. За спортните занимания в този карстов район са на разположение много туристически пътеки, които впечатляват с дълбоки проломи на реката, с големи пещери и скулптурни скални образувания като Триградското ждрело. Някои пътеки водят през Каньона на водопадите в Национален парк Родопи, както и през културни особености като „Чудните мостове“ край село Забърдо. След престой в региона човек с радост може да усети по-добра концентрация и значителен прилив на енергия. Магично място за учащи и мениджъри. Те се чувстват по-добре, по-здрави са и работят по-ефективно.

Подобни благотворни климатични условия могат да се видят на юг от София в планините Рила и Пирин. Тук силата на лечебните извори в СПА курортите е идеално съчетана с туризъм и спорт, като в столицата на термалните извори Велинград или в Банско. За фотосесия си струва да покорите едно от живописните седем езера на Рила. Пътувайки до Сандански минавате през спиращи дъха проходи с красиви скални образувания и накрая опитвате традиционното механджийско вино в Мелник. Термалните извори, произхождащи от римските селища, красивият хълмист пейзаж и археологическите разкопки направили Кюстендил и Сандански много известни в региона. 

В природата най-голям брой отрицателни йони има там, където въздухът е особено чист, свеж и здравословен. Особено благоприятното местоположение се допълва и от други природни чудеса: кал, луга и минерална вода. 5-километровият ваканционен Поморийски полуостров е разположен насред Черноморския лозаро-винарски регион и е добре позната дестинация за пътуване сред природата като лагуните в природния парк „Поморийско езеро“ и най-голямата в света природна кална баня, богата на минерали. От древни времена Поморие е известен като лечебен място. 

 

Освен със зареждането с енергия, туристите в Поморие са възнаградени и с възможността за кратки екскурзии до най-впечатляващите исторически съкровища на страната като Несебър и Дебелт. За любителите на културата се препоръчва и разходка с лодка от Поморие до Стария град на Созопол. Пълноценна и разнообразна почивка.

 

България е разнообразна и трябва да се опознае от здравословна гледна точка - чудесно решение както през лятото, така и през другите сезони. Пандемията от коронавирус беше последният повик за преоткриване на значението на природните лечебни средства. Тази природна енергия и възможностите да се усвои дори по време на почивка е най-добрата грижа за нашето здраве, която може да бъде намерена само в природата. Потвърждението за лечебната сила на природата са българските курорти и най-модерните СПА хотели. Всичко това дори без странични ефекти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com