Архиереите се хванаха за брадите

11096
Архиереите се хванаха за брадите

Очевидно е, че в Светия Синод след Максим дядо Николай взима превес - няма търпение клетият митрополит и бърза да надене на главата си освободената патриаршеска корона.

Не бързай толкова, дядо Николай, нищо, че си дядо, още си млад, ще ти дойде редът. Има си йерархия, а както се разбра, и опашка, на която никой никого не трябва да изпреварва. Камо ли пък митрополит - митрополита.

Дядо Гавриил защити Кирил, атакува Николай

Ловчанска митрополия разпространи особеното мнение на архиерея си Гавриил тази вечер, което на практика защитава избора на Варненския в...

Побързаха синодалните старчета да се счепкат, за короната ли, за имотите ли, за славата ли? Или и за трите наведнъж. Но е грозно, че още не е отлетял на небето духът на патриарх Максим, и те вече са се хванали за брадите. Грешка направи покойният патриарх, като не посочи лично заместника си. Може би е знаел Светейшеството, че така ще си навлекат още по един грях - като не изпълнят завещаното му - и им го е спестил.

Иначе миряните у нас са тренирани откъм каноничните крамоли. 90-те години целите преминаха сред църковни раздори и в компанията на два Синода. Свикнали сме им на "номерата", още ни кънтят ушите от църковните глъчки.

Временен наместник ще е дядо Кирил Варненски, пловдивският Николай е недоволен, нарушена била процедурата на избора. Може би, но още отсега да предупредим - когато ще се избира следващият патриарх, нека избирателите хубавичко си помислят. Защото в Закона за вероизповеданията ясно е записано, че за такъв трябва да бъде издигнат и избран най-достойният. Църковно-народният събор, единственият легитимен форум, планиран за пролетта, трябва да избере за глава на БПЦ най-богоугодното лице. Очевидно доста ще се затрудни...

Че си заслужават архиереите насмешките, основания има и в архивите на Комисията по досиетата. Така наречените кандидати за патриаршеския трон на, Бог да го прости, дядо Максим са в двете си трети доказани сътрудници на ДС, други двама пък - доказани агенти на Московската патриаршия, а Николай, тоя с БМВ-то, ланците и ролекса, по всяка вероятност е останал "извън полезрението" (и службите) поради егенето си.

Дядо Николай: Да помълчим поне 40 дни

Митрополит Николай изпрати отворено писмо до Светия Синод по повод избора на наместник-председател. В него пловдивският владика обясняв...

Сега е моментът църквата да се покае. Има си грехове тя, въпреки покойния Максим и въпреки привидното единение...

Те обаче предпочитат да си броят гласовете. И да спорят - тайно или явно трябва да става това!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com