Азбучник на българския хаос: ГЛУТНИЦИ

3667
Азбучник на българския хаос: ГЛУТНИЦИ
Снимка: колаж на Actualno.com

В годините на така наречения Преход зачестиха масовите нашествия на глутници. Животински и човешки. Навсякъде. По планини, гори, долини, равнини, по села и градчета, улици и площади.

Новините за нападения на глутници от кучета и разкъсани хора станаха ежедневие в медиите. На много места положението стана непоносимо и гражданите се разбунтуваха. От своя страна общинските власти гласуваха закони за борба с бездомните кучета, някъде направиха приюти, другаде ги избиваха и хвърляха в камионетки. Бездомните кучета обаче останаха. Което е доказателство за безпомощността или нежеланието на властта да се погрижи както трябва за сигурността на населението.

Своите жертви сред домашните животни вземат и вълчите глутници.. Приятел ловец ми сподели, че в тяхната ловна дружинка формално отчитат отстрел на вълци, но тайно ходят на лов за сърни/!/. Което пък е доказателство за безхаберието на населението.

Човешките глутници излязоха на мода в началото на 90-те. Помним мутрите с техните фамозни тунинговани джипове с тъмни стъкла и еднакви номера. С кичозните им анцузи и златни ланци по вратовете. С бухалките, пистолетите и ножовете тип „Рамбо”. Дребните и средни търговци и производители трепереха от тях, от наложения им безпощаден рекет. Мутрите преминаваха като унищожителен ураган през цехове, работилници, сервизи, магазини, аптеки, кафенета и ресторанти, за да приберат спечеленото от хората с честен труд. По-късно една част от тях се изпозастреляха помежду си, друга станаха „почтени” бизнесмени и днес дърпат конците в икономиката на нещастна България. Което е доказателство, че институциите не могат или не искат да се справят с мутрите, а онази история с „отрязване опашката на гущера” е част от идиотската метаморфоза на едно болно общество.

Подир мутрите пролайваше глутницата на ченгетата от най-различните явни и тайни полицейски служби. Тази глутница не толкова бе загрижена за сигурността на хората, колкото гледаше как да се включи в безнаказания рекет. Част от тези хора днес също са „почтени” бизнесмени, друга са политици и тайни кукловоди. Което е доказателство за превръщането на държавата ни в криминална.

Политиците и представителите на администрацията на всички нива днес представляват най-страшната глутница. Те на едри късове ръфат от плътта на бедния и прецакан народ парите от еврофондовете и фалиралите банки, средствата за здравеопазване, пенсионните фондове. Което пък е доказателство, че държавата ни е безвъзвратно мафиотизирана.

Няма как да пропусна глутницата от битовата престъпност. Участниците в хиляди битови престъпления като кражби, телефонни измами, убийства, грабежи. Особено сред най-безпомощните хора, възрастните. Безнаказаността по отношение на тази битова престъпност е доказателство за безпомощността да държавата. Което пък означава, че обикновените хора са оставени на произвола. И още – че няма държава.

Има глутници.

………………….

Автор: Калин Илиев

 

"Азбучник на българския хаос” представлява поредица от коментари, чиито наименования следват последователността на буквите в българската азбука. Подобен подход има амбицията да очертае максимално широк кръг от теми, като открие техните връзки между буквите, думите и словото през хаоса на Прехода. Другите текстове от поредицата четете ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Китай: как се прави партийна пропаганда с изкуствен интелект

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Как Италия и Испания изпревариха Германия

След загубата: това ли е краят на ерата Ердоган?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com