Безполови кукли за деца "творци"

6172
Безполови кукли за деца "творци"

Събуждам се за работа. Пия си сутрешното кафе, разглеждайки седмичните новини. Въпреки че знам какво ще прочета - Грета Тунберг, протестите и пожарът в „Дунарит“ са топ новини. Но, разбира се, няма как да пропусна второстепенните като например тази, която направо ме закова в земята: „Компанията за играчки "Мател", създател на Барби и Кен, обяви, че пуска първите безполови кукли“. Серията, кръстена "Сътворим свят", е повлияна от децата, които искат свободно да се изразяват. Тоест, обичайната модерна ситуация, в която е препоръчвано детето само да се сътворява, включително и полово, и на него да не пречат зли и старовремски родители, които тиранично да му съобщават все пак към коя биологична половина от човечеството принадлежи. О, извинявайте - това, че полът е биологичен отдавна отиде в историята - не трябваше да споменавам остарели критерии. 

Та какво правим сега? Искате да кажете, че ще купя кукла на детето си и тя няма да притежава никакви, ама никакви полови белези? Дори в лицето няма да се различава с подобията на Кен? Просто пластмаса без отличителни белези, които детето да "сътворява", понеже на пет години си страшен творец и може да претвориш дори природата? А и още нещо - като правиш полова кукла поне малко повече се занимаваш по изработката - тук косичка, там издължени мигли, фибички, червилце, рокличка? Не че нещо, ама ме е яд - пестите от фабрични материали заради свръхлиберални съображения. 

Ще цитирам Грета Тунберг: „Откраднаха ни детството“.Но, изглежда, не само за климатичните проблеми.

Представете си следната ситуация: Отивам до магазина и купувам кукла на детето си, което от своя страна като всяко дете иска да си играе на "родители". Макар че най-вероятно тази игра скоро и нея ще я забранят - току-виж детето повторило грешката на баща си и майка си твърде лековато да приемат биологичния си пол и за социален. Но дете е - простичко, така прави. Та в случая тази кукла син или дъщеря ще му бъде? Или ако вземем три кукли и две от тях са родителите, а едното детето, как ще изберем кое ще е бащата, кое майката, а детето на свой ред какъв родител ще стане? Онче-бонче? Или ще се редуват? Извън шегата, всяка игра, за да може да се осъществи, изисква правила. Дори онази, при която сътворяваш. 

Изглежда и в подобна ситуация ще може да обличате куклите си с еднакви дрехи. Или поне най-вероятно това се очаква от детето, чиито съвестно-либерални родители са купили подобно нещо. Представете си как те са съобразили да го дарят с безполова играчка, но то упорито и недалновидно просто слага на едната мъжки, а на другата женски одежди. Веднага го бийте през ръцете! Тръгнало е да твори, но не твори като хората (модерните хора), а възпроизвежда архаичната двуполюсност между половете, тоя недоразвит келеш... 

Впрочем, играчката без сексуална идентичност ще струва около 30 долара. Шибани 30 долара! Не ми е за парите - общо взето щото няма да ги дам - но много скъпо взе да струва свободното детско изразяване. 

 

Автор: Илиана Симеонова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com