Бюджетната картина - неприятна за мнозина

8228
Бюджетната картина - неприятна за мнозина
Снимка: БГНЕС

Скучничко е, няма как. Но законът за държавния бюджет е най-важният за функционирането на една държава. Затова и след два дни второ четене, Actualno.com ще направи трето четене.

Накратко – пари в държавата за партийни субсидии, депутатски и министерски заплати има, за социални и експертни функции няма. Разбира се, това е безмерна наглост най-малкото заради обещанието на ГЕРБ и Реформаторския блок за реформи – но такива в бюджета няма. Има до болка позната картинка тип „Орешарски“.

Правата на детето - истинските проблеми, не тези на Гери-Никол

Опитът за истерия относно реакцията на ДАЗД по отношение на клипа на най-новата песен на 17-годишната певица Гери-Никол провокира Асоци...

С великите аргументи на съвместното творчество на Йордан Цонев от ДПС и Красимир Велчев от ГЕРБ, че депутатите много работят и са им най-ниски заплатите спрямо тези на колегите им в целия ЕС, възнагражденията им не бяха замразени. За сметка на това парите за майчинство си останаха непроменени - 340 лева. На всичкото отгоре беше вдигната границата при даване на обезщетение на забременели жени при преместване на нова работа. Сега тя е 2 календарни години. Какво означава това – ако жена, която подобрява демографската ни картина, не е работила с хубави осигуровки 24 месеца назад преди да дойде на нова работа, взема 80% дневно от 7,20 лева. Хубава грижа за застаряващата ни нация пада ...

Освен за заплатите си, депутатите се погрижиха и за друго много важно нещо за икономическия ни просперитет – паричките на държавната администрация и кръгчетата от субекти около тях. За тях се намериха още над 1 млрд. лева общо – с актуализация на бюджет 2015. И такова чудо доживяхме – в бюджета за догодина да се актуализира бюджетът за настоящата година. Великата 2015-та година, в която събрахме 2 млрд. лева приходи повече и пак не стигат за отворилите уста като ламя най-нереформирани сектори - "Сигурност" и "Здравеопазване". А от резерва дойдоха и още парички – 2 млн. лева плюс за персонал на Министерския съвет, МВнР със 7 млн. лева плюс, 500 хил. от които за персонал, Министерството на отбраната с 57 млн. лева, 48 млн. от които за персонал, МВР с повече – 120 млн. лева за персонал и 180 млн. лева общо. Тези последните две министерства, само да напомним, са най-нереформираните и скандалните в държавата. При полицаите куп политици признаха, че 95% от парите отиват за заплати, каквото остане може да е за техника. И възможно най-големите заплати вземат както полицаи, работещи денонощно на терен, така и секретарки и чистачки, клатещи си краката от 9 до 5. А военните са още по-нагли – в продължение на пет месеца „множество“ от тях имат опцията хем да се пенсионират, хем да си останат на работа. Хем пенсийка, хем заплатка – ще трябват парички, факт. Милиони по-точно. И ще се плащат, докато са живи въпросните „безценни кадри“. Нали пак ще дойде време да се протестира и да се извиват ръце.

Разбира се, при цялата тази картинка пари за образование не се намериха. Избраниците ни не поискаха дори да гласуват 100 млн., ако се окаже, че догодина се икономисат малко пари от централния бюджет. Логично – ще вземе нещо да се вдигне нивото на интелект и ще се сетим, че паразитите на жълтите павета заслужават само ритници и то по-бързичко.

Не се намериха и пари за важни експерти – като тези в Агенцията по ядрено регулиране. Точно гласуването по този въпрос показа какви овци седят в парламента. Най-големите експерти по енергетика сред депутатите – членовете на Енергийната комисия, се молиха като последни просяци за едни кирливи 440 000 лева и не успяха. Говоря за всички депутати в Енергийната комисия, от всички партии – ГЕРБ, БСП, АБВ, Реформатори, Патриоти. Всичките предупредиха, че закъсняваме с документацията за удължаване на живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ Козлодуй, а Агенцията по ядрено регулиране не може да си задържи експертите заради липса на адекватно заплащане и няма кой даже едни документи да напише като хората. А като няма, няма да има и пари. Но по купчината втръснали отвсякъде публицистични предавания се разхождат точно лидерите на всички партии и обясняват как ядрената енергетика ни е най-важна. Най-важна е тя – като трябва да се прибере комисионна от нея. Но като трябва да се свърши истинска работа, овците заблеяха.

Рискът от спиране на газа през Украйна не е за подценяване*

При други обстоятелства бих оценил размяната на словесни фойерверки между Алексей Милер (бел. ред. - шефът на "Газпром") и Андри Коболе...

Такава е милата бюджетна картина. За да я поопростя, защото нали народът трябва да я разбере по народно му, ще се направя и аз на Бойко Борисов: "Чантаджиите ще плюскат сланина и ще пият ракия, но кръвното ще вдигаме другите, които сме на по-постна пица". Така е то – като набиваш сланината с ракията трябва да си плащаш за гяволъка, но като набиваш държавната баница – е на това му викат "реформи". И понеже все още помня много, ще припомня и какво обещаха ГЕРБ и Реформаторите преди да дойдат на власт: „Можем да градим страната”, „Признахме и осъзнахме грешките си”,„Вървим по правилния път”, „Качество на живот”. ПРИПОМНЕТЕ СИ И ВИЕ!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com