Дали Гешев ще повлече и Борисов, падайки от скалата?

13601
Дали Гешев ще повлече и Борисов, падайки от скалата?
Снимка: БГНЕС

Новината за договореното съвместно правителство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ с премиер на ротация след 9 месеца измести съобщенията за проверките, размахвани откъм прокуратурата, и заканите на главния прокурор Иван Гешев за "началото на края на политическия боклук". Обещаните за днес от Гешев "страшни разкрития" в Деня на първия мандат не го превърнаха в Деня на страшния съд, но потвърдиха здравите връзки между политици и съдебна система. Вече е ясно, че Гешев отвръща на удара, нанесен му със заявката за неговото освобождаване - макар още да не се е появил прокурор, който да внесе в парламента искане за сваляне на имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

В продължило повече от час изявление в ранния следобед на 22 май, Гешев показа разменени sms-и с прокурор, включил се в искането за освобождаването му заедно с други петима от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), и отново разказа в детайли действията си от опита за покушение срещу него до 15 май, когато скъса оставката си. Лансира версия за руска ръка в атентата. Пусна 40-минутен запис от разговор, изпратен му на флашка от негова служителка, със същия прокурор, в който го подвежда, че ще си подаде оставката, за да сподели той информация за заговора срещу него и поръчителите му. В края на цялото това представление главният прокурор напусна със заместничките си, като отново не отговори на журналистическите въпроси, най-шумният от които беше: "Ще поискате ли снемане на имунитета на Борисов?".

Какво се разбира от записа

Събеседникът на Гешев е вестоносец, който му предава "стопроцентови гаранции за теб, за съпругата, за децата ти", ако се съгласи да подаде оставка. Идеята е да бъде освободен и преназначен в един ден. Всички били наясно с инициативата за сваляне на главния прокурор - Бойко Банкята (Бойко Борисов, б.а.) - защото изпада в "политическа изолация" и да изземе инициативата от ПП-ДБ, Магдалинчев (Боян Магдалинчев, член на ВСС, б.а.), Сорбоната (правосъдния министър Крум Зарков, б.а.),

Какво се чува още в записа? Че "Радев (президентът Румен Радев, б.а.) искал той да обере славата, затова казал на Сорбоната да е първи" (да поиска освобождаването на главния прокурор, б.а.), но "Бойко разпореди на тия шестимата от ВСС и те пуснаха веднага" (става въпрос за искането на шестимата прокурори, внесено във ВСС, за освобождаване на Гешев, б.а.).

Главният прокурор е посъветван да съобщи като мотиви за оставката си, че е "притеснен за семейството, по чисто лични подбуди, всички са срещу теб, не искаш да си разделителната линия в държавата".

Относно мотивите, с които му искат оставката шестимата прокурори - за грубо нарушение на служебните задължения заради допуснатия на мястото на покушението израелски експерт, Гешев обясни, че е бил в отпуска по това време, замествал го е шефът на следствието Борислав Сарафов и няма как да е нарушил служебни задължения.

Така Гешев спази обещанието си да освети записи, от които "ще има голям срам за част от членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС)". Някой познава ли политик или магистрат, който да се е засрамил, когато е бил посрамен? Човешко е да се греши, обаче срамът вреди на имиджа.

Българското общество вече е чувало всякакви записи. И такива, в които глас досущ като на един премиер псува, заплашва, разказва как шикалкави пред западни лидери, на кого ще размаже физиономията и как го уведомяват кому ще бъдат повдигнати обвинения. Държавното обвинение така и не видя престъпление в тези записи.

Гешев ще бъде проверяван и от... РЗИ - пушил пура на заседанието на ВСС (СНИМКА)

Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) извършва проверка за пушенето на пура на главния прокурор Иван Гешев по време на онлайн ...

Прокуратурата слабо се размърда

Прокуратурата свива чадъра над онези, които доскоро пазеше. Съобщи, че делото "Барселонагейт" не било "на трупчета" - по него се работи, превеждат се огромни по обем документи, разпитват се свидетели. Освен това започват прокурорски проверки на бившия еврокомисар и вероятен вицепремиер в кабинет на ГЕРБ и ПП Мария Габриел, също и на двама прокурори, включили се в искането за освобождаване на Гешев. Сигналът срещу Габриел е за използвано общинско жилище в София като евродепутат, а има и срещу Борисов - за корупция и търговия с влияние, за пренесени в началото на 2021 през границата към чужда държава огромни суми в левове с "Авиоотряд 28".

В същото време в Софийската градска прокуратура Иван Гешев беше разпитан по проверката, разпоредена заради сигнала срещу него на заместника му Борислав Сарафов. Шефът на следствието и заместник главен прокурор сезира Софийска градска прокуратура за три нарушения, извършени според него от Гешев: извършен незаконен запис по телефон с члена на ВСС Йордан Стоев (eдин от шестимата, подписал искането за освобождаването му, б.а.); присвояване и длъжностно престъпление за вилата в Боровец; оказано влияние върху наблюдаващия прокурор (съученик на Гешев, б.а.) по делото "Барселонагейт".

"Долу Гешев!" споява кабинет

След опита за покушение срещу главния прокурор на 1 май и обявеното от кандидат-премиера на ГЕРБ-СДС Мария Габриел намерение за освобождаването му, разговорите за правителство получиха нов ускорител. След тридневни напрегнати преговори, Габриел върна неизпълнен първия мандат. Сега остава да се реализира договореният между първите две коалиции кабинет с втория мандат и премиер на ротация.

Второ искане за отстраняването на Гешев, този път заради нарушения на етичния кодекс

На 22 май 2023 г. в деловодството на Висшия съдебен съвет  (ВСС) е депозирано второ предложение от членове на Прокурорската колеги...

Потвърждение, че връзката между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не е прекъсвана дойде именно покрай освобождаването на главния прокурор. Само с гласовете от ГЕРБ и "Продължаваме промяната" за председател на правната комисия в 49-ото НС беше избран Стою Стоев (ПП), част от "джентълменското споразумение", позволило на парламента да заработи. Веднага след избора му комисията одобри за първо четене механизма за разследване на обвинител №1 и намалението на гласовете във ВСС, необходими за освобождаването му. Те бяха гласувани още на следващия ден и в пленарна зала, а окончателното им приемане се очаква до края на май. Днес Гешев обаче обеща да ги изпрати в Конституционния съд, което ще му спечели време.

Така партията, която беше най-силният поддръжник на главния прокурор, и партиите, чиято политическа идентичност се оформи с противопоставянето му, могат да положат началото на съвместно управление.

Какво ще прави главният прокурор в следващите дни? Дали ще повлече със себе си и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, падайки от скалата, или ще се бори да изкара мандата си, който едва е преполовил? Ако е записвал разговори, значи е трупал кален арсенал за черни дни. Но и срещу него има заредено пръскало - и бъдещето му на магистрат или политик с партия е заложник на плановете (му) за отмъщение. Мандатът също.

 

Автор: Емилия Милчева, Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Абортите в САЩ: една неудобна тема за Тръмп и републиканците

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com