Държавата да не се договаря с гетото

34196
Държавата да не се договаря с гетото
Снимка: БГНЕС

Преди много години живеех в кооперация със съседи ромско семейство. Имаха един син, не десет. Той учеше в гимназия и не се ожени на 16 години. Беше най-нормален тийнейджър, който се криеше през няколко пресечки от баща си, за да пуши с негови съученици. Наскоро пък се запознах с Асен. Той е баничар. Става всяка сутрин в три и половина сутринта и отива на работа. Познавам и Илиян – санитар в болница, с хронично заболяване, но това не му пречи да работи. Невена е на 23, тази година завършва висшето си образование и мие чинии в квартално заведение - за да си помага с парите. Отказали са ѝ да бъде сервитьорка, защото можела да отблъсне клиентите. Познавам и Виктор – той пък е журналист в Кюстендил.

"Популацията"

Защо ДПС не се похвали със закон в полза на ромите?

За трети пореден ден скандалът около позицията на здравния министър Петър Москов продължава да буни духовете и медиите се занимават усъ...

Съседът ми от детските години - Асен, Илиян, Невена и Виктор, са роми. Не крадат ток, а си плащат сметките, данъците или образованието. Никой от тях не обитава "махалата" в града, в който живее. Само Асен не е успял съвсем да излезе от гетото – апартаментът му се намира в блок, граничещ с него. "Там и българите са циганизирани", казва той. Обяснява го простичко: "Когато виждаш, че каквото и да сториш, остава безнаказано, правиш каквото ти хрумне. Знаеш, че последствия няма да има". След което се ухилва и казва още по-простичко: "Ами тия дето са на власт? То е същото, бе – знаеш, че нищо няма да ти се случи ако нарушаваш закона и го правиш".

Този разговор проведохме отдавна, много преди здравният министър Петър Москов да поиска в ромските махали "Спешната помощ" да влиза охранявана от полиция - заради честите нападения над доктори.

"Дотук с приказките за това кой какви права имал и с призивите и обещанията да не правим повече така! Ако някой е избрал да живее и да се държи като скот, получава и правото да бъде третиран като такъв. От утре, навсякъде където е имало такива инциденти, екипи на "Спешна помощ" ще влизат само след постигнато споразумение с местните "лидери на мнение" на общността за персонализирана отговорност за поведението на въпросната популация или с екипи на полицията", обяви здравният министър тази седмица.

Няма смисъл да обясняваме защо думите на Москов предизвикаха скандал. Заради Пламен, Асен, Илиян, Невена и Виктор. И още много като тях, които не са нито скотове, нито са различна популация. Най-вече заради Невена. Която можело да отблъсне клиентите на квартален хоремаг… Няма смисъл също и да обясняваме колко е важно да пазим лекарите си, които носят живот и спасяват живот, но не винаги успяват да запазят собственото си здраве.

Защо се стигна до насилие над лекари?

За нападение над лекар - не демокрация, а тояга

Така повече просто не може да продължава. Кратко и ясно. Не може да има 225 случая на нападение над лекари, защото са отишли на адрес д...

Струва си обаче да проведем разговора защо се стига до насилие над лекари изобщо, а не само от ромската общност. Помните случая Горна Оряховица, нали? Когато тогавашният вътрешен министър Цветанов обяви от трибуната на парламента няколко доктори за убийци. Тук е моментът да отбележим, че сега министър Москов разчита да реализира идеите си с гласа на този бивш министър, който е част от управляващото мнозинство. Спомняте си и настървението на медиите, първите страници на вестниците. А спомняте ли си, че когато фактите обориха пиар-акцията на МВР, информацията за това някакси не бе така атрактивна?

В България има потресаваща липса на доверие – в системата, в справедливостта и в хората. Затова заглавия от типа "Лекарска грешка уби бременна жена" се продават добре. Читателят приема доктора не за спасител, а за враг. И когато се нуждае от неговата помощ го бие. Тук е моментът да отбележим, че по логиката на Петър Москов в "Пирогов" трябва да има РПУ.

Обобщенията

Наред с това българските лекари живеят с мизерен доход, несъответсващ нито на образованието, нито на натовареността им. Неадекватната оценка на техния труд е прекият път до подкупа. А той води до обобщението – "лекарите са рушветчии". В този смисъл, така както огромната част от медиците работят самоотвержено, на ръба на силите си и не посягат към изнудването "живот срещу кеш", така и ромите не са популация, съществуваща за да тормози докторите.

Съвсем отделен е въпросът за издевателствата над лекари от местни дерибеи от съвсем български произход, които на база местна политическа протекция или финансова обезпеченост заплашват, нагрубяват и дори насилват медици. За този тормоз политическата класа не говори. Защото тя нерядко е част от него. Кой редови лекар би отказал услуга на чиновник от здравното министерство, например?

Българите – най-богатите хора в света

Веднъж един от най-богатите хора в света – мултимилиардерът Уорън Бъфет, решил да провери кой от работещите в неговия офис плаща ...

Законът и договорките

Основополагащ обаче е въпросът за спазването на законите, който засяга както болниците, така и гетата, а и цялата държава. Според статистика, публикувана през 2013 година, само един от всеки 100 софиянци си плаща редовно парното. И ако държавата има механизми да преследва длъжниците на "Топлофикация" или закононарушенията в болничните заведения, то тя напълно се е отказала от тях в махалите. Ромските квартали съществуват в друг обществен строй. Там върховенство на закона няма. Има неформален лидер, от който то зависи, неформален ред. Наред с него от боса зависят "бизнесът", безопасността и изобщо животът там. Нерядко главатарят казва кой ще има достъп до незаконен ток или незаконен парцел. От него зависи и за кого ще гласува гетото. И колко ще струва това.

А когато държавата избере да се договаря с местния лидер, тя доброволно влиза в гетото и се съобразява с правилата на живот там. Тези правила не изключват нападения над лекари. Впрочем и над полицаи. Насилието ще спре едва тогава, когато държавата влезе в гетото, но не за да се договаря с него. Като естествено следствие от тази промяна ще дойде и образованието. А после и краят на гетата в този им вид. Докато това не се случи, здравният министър може да договоря безопасност на медици само по модела за купуване на гласове. С главатаря. И безопасността отново ще липсва. Тази схема работи само по избори…

Автор: Полина Паунова

Източник: Deutsche Welle

Раждането на "новата" олигархия

Не е хубаво да лъжеш, защото на лъжата краката са къси. Тази поговорка я забравят всички нови „звезди” на българския иконом...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com