X
 
 
 

Държавникът Хелмут Кол

1628 7
photo of Държавникът Хелмут Кол
Снимка: Getty Images/Guliver
Хелмут Кол беше канцлер на германското и на европейското единство. Цели 16 години той беше на канцлерския пост, а четвърт век - председател на ХДС. Дори само това свидетелства за неговата невероятна издръжливост, неимоверна сила и желязна управленска воля. Както и за щастието му да побеждава (напълно демократично) на 4 последователни избори - едно забележително политическо постижение.

Неговият вътрешен партиен усет и недоверието му спрямо критичните течения са легендарни. Падането на Желязната завеса през 1989 година му помогна да оцелее, когато се бореше за запазването на лидерския пост в партията на конгреса на ХДС в Бремен. И Хелмут Кол използва шанса, който се откри пред него и пред Германия с падането на комунистическите диктатури: той твореше история през всичките бурни месеци около падането на Берлинската стена и се превърна в голям държавник

Ангела Меркел: Хелмут Кол изцяло промени живота ми

Германската канцлерка Ангела Меркел е категорична, че починалият на 16 юни Хелмут Кол е променил по решителен начин нейния живот чрез р...

Политик с исторически инстинкт

Без съмнение Хелмут Кол е канцлерът на германското единство. Той беше един политик, който пренебрегна съмненията, страховете и резервите - в страната и в чужбина - и от ноември 1989 целенасочено работеше за германското обединение, което осъществи на 3 октомври 1990 година. Той прояви невероятен политически и исторически инстинкт. Затова и някои го наричат Бисмарк на 20–и век.

Хелмут Кол обаче не беше само един германски патриот, който прие подаръка на историческите промени в Източна Европа. Най–дълго управлявалият германски канцлер беше и убеден европеец. Той беше политик, който през 16–те години на канцлерския пост се бореше неуморно за единението на Европа - и в старата Европейска общност, и по време на разширяващия се ЕС, и когато се очерта перспективата за присъединяване и на страните от Централна и Източна Европа.

Буш-старши: Хелмут Кол бе сред най-великите лидери на следвоенна Европа

Бившият президент на САЩ Джордж Буш-старши изтъкна, че бившият канцлер на ФРГ Хелмут Кол е бил един от най-великите лидери в следвоен...

Политик и държавник от най-висок ранг

Хелмут Кол беше един от "бащите" на еврото. Но не само това го прави и европейски държавник от висок ранг. Той мислеше в големи исторически мащаби - беше разбрал, че само една обща европейска валута на мястото на силната германска марка може да помогне за преодоляване на огромните резерви във Франция, Великобритания и други европейски държави. И това беше правилно решение, което направи единението на Стария континент необратимо.

Хелмут Кол беше държавник - политик, който едновременно се застъпваше за повторното германско обединение и за европейското единство. Всичко това, независимо от критиките, най–вече в Германия, го прави (особено в чужбина) уважаван и ценéн политик от най-висок ранг.

Германия и цяла Европа скърбят за Хелмут Кол

В петък говорителят на германския канцлер Ангела Меркел изрази „дълбоката си скръб“ във връзка с новината, че „велики...

Александър Кудашев за Deutsche Welle

Actualno.com

Етикети:

7 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Hafen die Wahrheit 3 Hafen die Wahrheit преди 9 месеца Профил на трол?
  Helmut Kohl беше знаменит лидер от най-голяма величина! Поклон пред паметта му!
 • Октомври 3.1 Октомври преди 9 месеца Профил на трол?
  ХАХАХАХАХАХАХА
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Октомври, по-тъпо и неграмотно същество от теб, не съм срещала в живота си!
 • Октомври 2.1 Октомври преди 9 месеца Профил на трол?
  А , пък аз по продажно и напълно деградирало от теб съм срещал , но то е от същото Вредно за Народа и България отровно котило , а може и това да си точно ти.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Октомери 1 Октомери преди 9 месеца Профил на трол?
  Няма нищо подобно. Същият е един от Архитектите на това дето се случва.в наши дни . Архитект на пълзящото федерализиране от потайно до все по потайно , защото през 1992 това дето се говореше няма нищо общо с това дето се случва днес. Обединението на Фрг и Гдр , ама то по принцип това не се случи , а Гдр просто се присъедини към Фрг , а не се изгради една Нова Германия. Никакъв държавник не е , а е виж още ›› сейско изчадие.и то от най главните.
 • Октомври 1.1 Октомври преди 9 месеца Профил на трол?
  Какво са последствията на политиката на кол за днешна Федерална р.Германия ?Стотици хиляди беснеещи ислямски Банди из германските градове и сигурно и някой села , всякаква друга имиграция , която работи там , а не по родните си места който западат , а тези дето са в ес като Гърция , Германия пък им дава пари с лихви разбира се.Сбъркана работа или по точното Проектът на Дявола.
  : 1 !
 • Октомври 1.2 Октомври преди 9 месеца Профил на трол?
  Много се радвам , че тоя най накрая пукна , разбира се ето сега навсякъде го представят за някакъв държавник , за голяма работа , а той пълна Измет.Това означава , че докато не се бутне Либерастията и не се разруши ес така ще бъде независимо колко зле ще бъде положението. FU*K OFF eu/nato FU*K OFF.
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 21 март

Овен Тази сряда опровергайте мита за вашето твърдоглавие и покажете, че то може да бъде градивно и отстъпете в името на истината. А и...

missing image
Каква България искат феновете на Путин?

Това трябва да се знае: българските фенове на Путин, които сега са обзети от възторг от разгромната му победа, пропагандират същото кат...