Държавникът Хелмут Кол

4381
Държавникът Хелмут Кол
Снимка: Getty Images/Guliver

Хелмут Кол беше канцлер на германското и на европейското единство. Цели 16 години той беше на канцлерския пост, а четвърт век - председател на ХДС. Дори само това свидетелства за неговата невероятна издръжливост, неимоверна сила и желязна управленска воля. Както и за щастието му да побеждава (напълно демократично) на 4 последователни избори - едно забележително политическо постижение.

Неговият вътрешен партиен усет и недоверието му спрямо критичните течения са легендарни. Падането на Желязната завеса през 1989 година му помогна да оцелее, когато се бореше за запазването на лидерския пост в партията на конгреса на ХДС в Бремен. И Хелмут Кол използва шанса, който се откри пред него и пред Германия с падането на комунистическите диктатури: той твореше история през всичките бурни месеци около падането на Берлинската стена и се превърна в голям държавник

Ангела Меркел: Хелмут Кол изцяло промени живота ми

Германската канцлерка Ангела Меркел е категорична, че починалият на 16 юни Хелмут Кол е променил по решителен начин нейния живот чрез р...

Политик с исторически инстинкт

Без съмнение Хелмут Кол е канцлерът на германското единство. Той беше един политик, който пренебрегна съмненията, страховете и резервите - в страната и в чужбина - и от ноември 1989 целенасочено работеше за германското обединение, което осъществи на 3 октомври 1990 година. Той прояви невероятен политически и исторически инстинкт. Затова и някои го наричат Бисмарк на 20–и век.

Хелмут Кол обаче не беше само един германски патриот, който прие подаръка на историческите промени в Източна Европа. Най–дълго управлявалият германски канцлер беше и убеден европеец. Той беше политик, който през 16–те години на канцлерския пост се бореше неуморно за единението на Европа - и в старата Европейска общност, и по време на разширяващия се ЕС, и когато се очерта перспективата за присъединяване и на страните от Централна и Източна Европа.

Политик и държавник от най-висок ранг

Буш-старши: Хелмут Кол бе сред най-великите лидери на следвоенна Европа

Бившият президент на САЩ Джордж Буш-старши изтъкна, че бившият канцлер на ФРГ Хелмут Кол е бил един от най-великите лидери в следвоен...

Хелмут Кол беше един от "бащите" на еврото. Но не само това го прави и европейски държавник от висок ранг. Той мислеше в големи исторически мащаби - беше разбрал, че само една обща европейска валута на мястото на силната германска марка може да помогне за преодоляване на огромните резерви във Франция, Великобритания и други европейски държави. И това беше правилно решение, което направи единението на Стария континент необратимо.

Хелмут Кол беше държавник - политик, който едновременно се застъпваше за повторното германско обединение и за европейското единство. Всичко това, независимо от критиките, най–вече в Германия, го прави (особено в чужбина) уважаван и ценéн политик от най-висок ранг.

Александър Кудашев за Deutsche Welle

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com