X
 
 

Държавникът Хелмут Кол

1628 7
photo of Държавникът Хелмут Кол
Снимка: Getty Images/Guliver
Хелмут Кол беше канцлер на германското и на европейското единство. Цели 16 години той беше на канцлерския пост, а четвърт век - председател на ХДС. Дори само това свидетелства за неговата невероятна издръжливост, неимоверна сила и желязна управленска воля. Както и за щастието му да побеждава (напълно демократично) на 4 последователни избори - едно забележително политическо постижение.

Неговият вътрешен партиен усет и недоверието му спрямо критичните течения са легендарни. Падането на Желязната завеса през 1989 година му помогна да оцелее, когато се бореше за запазването на лидерския пост в партията на конгреса на ХДС в Бремен. И Хелмут Кол използва шанса, който се откри пред него и пред Германия с падането на комунистическите диктатури: той твореше история през всичките бурни месеци около падането на Берлинската стена и се превърна в голям държавник

Ангела Меркел: Хелмут Кол изцяло промени живота ми

Германската канцлерка Ангела Меркел е категорична, че починалият на 16 юни Хелмут Кол е променил по решителен начин нейния живот чрез р...

Политик с исторически инстинкт

Без съмнение Хелмут Кол е канцлерът на германското единство. Той беше един политик, който пренебрегна съмненията, страховете и резервите - в страната и в чужбина - и от ноември 1989 целенасочено работеше за германското обединение, което осъществи на 3 октомври 1990 година. Той прояви невероятен политически и исторически инстинкт. Затова и някои го наричат Бисмарк на 20–и век.

Хелмут Кол обаче не беше само един германски патриот, който прие подаръка на историческите промени в Източна Европа. Най–дълго управлявалият германски канцлер беше и убеден европеец. Той беше политик, който през 16–те години на канцлерския пост се бореше неуморно за единението на Европа - и в старата Европейска общност, и по време на разширяващия се ЕС, и когато се очерта перспективата за присъединяване и на страните от Централна и Източна Европа.

Буш-старши: Хелмут Кол бе сред най-великите лидери на следвоенна Европа

Бившият президент на САЩ Джордж Буш-старши изтъкна, че бившият канцлер на ФРГ Хелмут Кол е бил един от най-великите лидери в следвоен...

Политик и държавник от най-висок ранг

Хелмут Кол беше един от "бащите" на еврото. Но не само това го прави и европейски държавник от висок ранг. Той мислеше в големи исторически мащаби - беше разбрал, че само една обща европейска валута на мястото на силната германска марка може да помогне за преодоляване на огромните резерви във Франция, Великобритания и други европейски държави. И това беше правилно решение, което направи единението на Стария континент необратимо.

Хелмут Кол беше държавник - политик, който едновременно се застъпваше за повторното германско обединение и за европейското единство. Всичко това, независимо от критиките, най–вече в Германия, го прави (особено в чужбина) уважаван и ценéн политик от най-висок ранг.

Германия и цяла Европа скърбят за Хелмут Кол

В петък говорителят на германския канцлер Ангела Меркел изрази „дълбоката си скръб“ във връзка с новината, че „велики...

Александър Кудашев за Deutsche Welle

Actualno.com

Етикети:

7 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Hafen die Wahrheit 3 Hafen die Wahrheit преди 11 месеца Профил на трол?
  Helmut Kohl беше знаменит лидер от най-голяма величина! Поклон пред паметта му!
 • Октомври 3.1 Октомври преди 11 месеца Профил на трол?
  ХАХАХАХАХАХАХА
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Октомври, по-тъпо и неграмотно същество от теб, не съм срещала в живота си!
 • Октомври 2.1 Октомври преди 11 месеца Профил на трол?
  А , пък аз по продажно и напълно деградирало от теб съм срещал , но то е от същото Вредно за Народа и България отровно котило , а може и това да си точно ти.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Октомери 1 Октомери преди 11 месеца Профил на трол?
  Няма нищо подобно. Същият е един от Архитектите на това дето се случва.в наши дни . Архитект на пълзящото федерализиране от потайно до все по потайно , защото през 1992 това дето се говореше няма нищо общо с това дето се случва днес. Обединението на Фрг и Гдр , ама то по принцип това не се случи , а Гдр просто се присъедини към Фрг , а не се изгради една Нова Германия. Никакъв държавник не е , а е виж още ›› сейско изчадие.и то от най главните.
 • Октомври 1.1 Октомври преди 11 месеца Профил на трол?
  Какво са последствията на политиката на кол за днешна Федерална р.Германия ?Стотици хиляди беснеещи ислямски Банди из германските градове и сигурно и някой села , всякаква друга имиграция , която работи там , а не по родните си места който западат , а тези дето са в ес като Гърция , Германия пък им дава пари с лихви разбира се.Сбъркана работа или по точното Проектът на Дявола.
  : 1 !
 • Октомври 1.2 Октомври преди 11 месеца Профил на трол?
  Много се радвам , че тоя най накрая пукна , разбира се ето сега навсякъде го представят за някакъв държавник , за голяма работа , а той пълна Измет.Това означава , че докато не се бутне Либерастията и не се разруши ес така ще бъде независимо колко зле ще бъде положението. FU*K OFF eu/nato FU*K OFF.
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Новините: Най-важното за деня, 21 май

Изпити по български език и литература, посещение на президента Румен Радев в Русия и сигнал срещу "червения" депутат Таско Ерменков зар...

missing image
Мтел става А1

Мтел става А1. След 23 години на пазара, над 4 милиарда лева инвестиции и над 4,5 милиона настоящи клиенти на мобилни и фиксирани услуг...