X
 
 

F-16 - къде е България?*

8071 18
photo of F-16 - къде е България?*
Снимка: Getty Images/Guliver
Сделката за новите самолети за българската бойна авиация е рентгенова снимка, която ясно очертава геополитическото позициониране на основните политически сили в страната. Против закупването на изтребителите F-16V Block 70 гласуваха обичайните заподозрени, когато става дума за поемане на ангажименти към северноатлантическите ни партньори: БСП, "Атака" и "Воля”"("новакът" в групата); против бяха и от НФСБ.

Президентът Радев очаквано наложи вето върху закона за ратифициране на договорите по сделката. В мотивите си държавният глава посочва "изключително тревожната липса на консенсус" по темата и "острите спорове в Народното събрание". Президентът подчертава "рязкото покачване на бюджетния дефицит", в резултат на сделката, както и това, че "законът е приет по бързата писта", а остават "неизяснени" редица важни въпроси като цени, срокове за доставки и др.

Аргументите им издишат

Анализът на доводите на опонентите на сделката за 8-те самолета F-16 до голяма степен обезсилва мотивите на президента.

Критиците на сделката основно се съсредоточиха върху нейните параметри. От БСП изтъкнаха, че от Lockheed Martin/САЩ не предлагат опция за разсрочено плащане: "плащаме 2 милиарда, а получаваме първите самолети чак през 2023 г.". Според кабинета "Борисов 3" разсрочено плащане не е възможно, защото България не е сключвала подобни сделки със САЩ/американски компании, т.е. страната ни няма позитивна "кредитна история".

Що се отнася до цената и сроковете за доставка – те са ясни: цената е 1,256 млрд. долара; шест от самолетите ще получим през 2023 г., останалите два през 2024 г. Очаква се решение на Конгреса, с което цената да бъде намалена с още 60 милиона долара.

По отношение на "бързата писта": офертите, направени от САЩ, бяха валидни до началото на септември 2019 г., тоест парламентът трябваше да ратифицира договорите до 31 юли, за да има време "да се придвижи процедурата". До 5.09. трябва да бъдат преведени 1,256 млрд. долара, за да започне производството на самолетите. БСП и "Воля" искаха отлагане на ратификацията с 3-6 месеца, което практически означаваше да се откажем от американската оферта.

Полковник Стоянов, главният секретар на президента, разкритикува „орязания пакет въоръжения” за самолетите. Те можели да пускат само свободно падащи бомби. В този си вид "пакетът" не давал нищо повече на авиацията от това, с което разполагал самолетът "Албатрос" на капитан Продан Таракчиев по време на Балканските войни (1912-1913 г.) В същия дух многократно се изказа и президентът Румен Радев. В мотивите на ветото е посочен и "орязаният пакет".

"Самолети-ковчези" и други откровени глупости

Отговорът е, че самолетите ще извършват главно air policing (за което „пълният пакет” не е нужен); нищо не пречи на по-късен етап да бъдат закупени резервни двигатели, високоточни бомби (всяка на цена 200 млн.), ракети въздух-земя и др. Не на последно място "пълният пакет" би оскъпил значително сделката – първоначалната цена бе 1,41 млрд. долара

От "Атака" поискаха американците да ни дадат самолетите безплатно, понеже имали бази у нас. Какво друго можем да очакваме от партия, чийто лидер не крие топлите си отношения с руския президент Владимир Путин? Водачът на НФСБ Валери Симеонов, който е сред малкото наши „патриоти”, които на думи се отнасят студено към Кремъл, пък заяви, че не иска „руски самолети-ковчези”, но българското небе можело да се отбранява и "чрез възстановяването на няколко ракетни бази". В крайна сметка и той, като социалистите, смята, че цената е "изключително висока". За партията-фирма "Воля" е достатъчно да кажем, че през последната година тя се сближи с формации като Rassemblement national, за които има доказателства, че са спонсорирани от Русия.

В обобщение, като познаваме реториката на "обичайните заподозрени" и техните нови сподвижници, липсата на политически консенсус по сделката не е изненадваща. Това, което всъщност буди тревога, е упорството на руските проксита в една натовска държава.

Геополитически избор

Главният секретар на президента: Цената за F-16 може да се промени едностранно от САЩ

"Цената на самолетите F-16 може да бъде променена едностранно от САЩ, а така също и срокът за доставка." Това каза главният секретар на...

Отправната точка на коментарите за дебата и "тезите" е преди всичко геополитическа - тя има по-голяма тежест от военно-техническите аспекти.

С невъоръжено око се вижда, че обезпечаването на сигурността на българското въздушно пространство няма как да бъде сравнявано с рутинна бизнес-трансакция. САЩ е най-могъщата държава в НАТО – отбранителният съюз, на който България е член сравнително отскоро (от 2004 г.) Чрез сделката страната ни си купува сигурност, циментирайки крехките си връзки с държавата-мотор на Пакта. И към момента ние сме сред „свободните ездачи”, които не покриват изискването на Алианса за поне 2% от БВП разходи за отбрана. А президентът Тръмп не обича гратисчиите, както и "партньорите", които се опитват да хитруват, демонстрирайки геополитическа "гъвкавост". Като Турция, например, която няма да получи от САЩ самолетите F-35, след като купи от Русия зенитните комплекси С-400.

Накратко, противниците на сделката за изтребителите, независимо дали го съзнават или не, поставят под съмнение нашия геополитически избор.

За репутацията на един президент

Сделката за бойните самолети беше и остава възможност за трупане на политически капитал. Но дали някои не желаят да акумулират и финансов капитал?

Министерството на отбраната обясни в 18 страници за F-16 - всъщност няма фиксирана цена

Интензивният политически огън относно закупуването на изтребителите F-16 не спира, след като късно снощи Министерството на отбраната (М...

Президентът Радев е упрекван, че е лобирал за самолетите "Грипен" през 2014 година като началник на ВВС, а по-късно и чрез назначеното от него служебно правителство. Има и такива, за които подкрепата, която г-н Радев получи от БСП, за да бъде избран за президент, е продукт на дългата ръка на Русия и "аферата Решетников".

Меко казано е любопитно, че през 2012 г. в интервю г-н Радев защитава… закупуването на F-16, защото "цената на пакета е в пъти по-ниска от другите предложения".

С последното си вето президентът Радев залага на карта своята репутация. За мнозина неговата категорична позиция по сделката за самолетите ще потвърди, и то по безспорен начин, съмненията в неговата лоялност на натовски генерал.

Автор: Петър Чолаков, за Deutsche Welle

* Заглавието е на редакцията

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Севар 13 Севар преди 4 седмици Профил на трол?
  Че какво друго да пише в материал за Дойче веле?! Само лъжи и инсинуации. ... Единственият който най-добре разбира от самолети е президентът. Няма по-компетентен от него, а фактът че е президент на България, повтарям на България, а не на САЩ, го прави загрижен за нашия интерес.................. Продажност спрямо интересите на България е да се публикуват такива парцали!
 • Анонимен 12 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  противниците на сделката не поставят под сьмнение нашият геополитически избор, ами вашия геополитически избор!!... аз като противник на сделката не сьм избирал НАТО нивгаш като мой геополитически избор.. така че моля ви се.. едва ли някой ще посмее да направи референдум по вьпроса.. да не стане като с аец-а
 • клюкар 11 клюкар преди 1 месец Профил на трол?
  Спете спокойно тъй като съвсем скоро следва дело срещу България от ... "Грипен" ... за неспазени ... Едни 1.5 милиарда улетеха в джоба им със скоростта на Ф-16 ... Честито български данъкоплатци!!!
 • Петър Петров 10 Петър Петров преди 1 месец Профил на трол?
  Не случайно, единственото място където Грипен беше защитен като по-добър избор, беше при Слави. Групата, която ще получи комисионна, се появяваше постоянно по всички медии. Паси,Шаламанов, Ноев, както и много пригласящи "генерали".
 • Анонимен 10.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Шведите не дават комисионни и затова офертата им с доста по-ниска стойност!
  : 0 !
 • Анонимен 9 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Само като прочетох ,че една високоточна бомба струвала 200 милиона и ми стана ясно колко безочливо лъже автора. Ама нали и той като депутатите семейство има да храни , какво значение има някаква си истина.
 • СТОМАНА 8 СТОМАНА преди 1 месец Профил на трол?
  ШУМЕТЕ ДЕБРИ И БАЛКАНИ , ШУМЕТЕ ВОЛНИ ЛЕСОВЕ , НИЕ ИДЕМ БОДРИ.... НАРОДНИ ВЕРНИ СИНОВЕ. .....ЦЯЛАТА ВЛАСТ В РЪЦЕТЕ НА НАРОДНИЯТ ФРОНТ И ПАСТИР СТОМАНА. СЛАВА Н.Р.Б. НИКАКВА МИЛОСТ ЗА...... НА НАРОДА И ТЕХНИТЕ СЪУЧАСТНИЦИ. СМЪРТ ЗА ВАВИЛОНСКИЯТ/щатският Империализъм*фашизъм*либерализъм*ислямизъм/
 • Анонимен 8.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Още не е късно предатели/соросоиди/ да преминете на Правилни Народо/Отговорни и Прогресивни позиции. Обаче след определена ЛИНИЯ. може би ще Е. Разбира се има Врагове на Народа за които е прекалено късно ТОВА, но да кажем за тези тук в actualno още не е.
  : 3 !
 • Анонимен 8.2 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Стоманения фукни им го на дежурните в Актуално русофобни СОРОСпии Деби и Барбара и от мене един път.
  : 2 !
 • Н.Ф. единица 7 Н.Ф. единица преди 1 месец Профил на трол?
  РАЗБИРА СЕ , ЧЕ ПОСТАВЯМ СЪВСЕМ СЪЗНАТЕЛНО НАТРАПЕНИЯТ ПСЕВДОИЗБОР ЗА нато и не само . Това да се потим толкова време с /F...F eu*nato F...F AND...**LL/ WHAT IS THIS ? ЦЯЛАТА ВЛАСТ В РЪЦЕТЕ НА НАРОДНИЯТ ФРОНТ И ПАСТИР СТОМАНА . ДРУГАРЯТ Октомври ПОЗДРАВЯВА ВСИЧКИ НАРОДО/ОТГОВОРНИ И ПРОГРЕСИВНИ СИЛИ. РАПОРТ ДАДЕН. ИДВА ВРЕМЕТО ЗА СВЕШЕННАТА БИТКА. ОТ вас ИСКАМ ДА БЪДЕТЕ САМО СТОМАНА. Всичко ще си виж още ›› дойде по местата тогава.
 • Октомври 6 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Просто Президент Радев трябва сега в тези часове да обяви Извънредно положение и да свали това Предателско правителство и да назначи ново.След месеци след като сме дали парите вече след дъжд качулка.
 • Октомври 5 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Ако Р.България беше в добрият за нея съюз то днешната ни армия щеше да бъде с пъти по силна от БНА , а на практика тя е по слаба и от Армията на Царство България. И повече няма какво да се допълни. Ама Сащ имат свой бази на територията на Р.България и това е по вина на правителството станишев и НЕ ПЛАЩАТ НИЩО.Позицията на този чолаков е нормално за същество пишещо за соросоидното веле.
 • Октомври 5.1 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  А , да не говорим и , че Сащ са лъжци и измамници и ще ни излъжат. Какво е това плати сега и евентуално получи това дето си платил след /100 години/ ? Е , 4 години ама пак. Значи всичко около това изнудване на Сатаната /Сащ/ е КРАЙНО НЕИЗГОДНО ЗА Р.България и определено ако това остане без последствия то пътят към закриването на Държавата вече е широко ОТВОРЕН.
  : 5 !
 • КОЙ винаги ПЛЮЕ против България!!!???? 4 КОЙ винаги ПЛЮЕ против България!!!???? преди 1 месец Профил на трол?
  Източник:Дойче СЕРЕ...сере...сере...
Нагоре