Философията "непоносими по отделно, поносими заедно"

2628
Философията "непоносими по отделно, поносими заедно"
Снимка: БГНЕС

Не е ясно кога някой втълпи на родната политическа класа, че философията "непоносими по отделно, поносими заедно" може да проработи. Последните няколко години и особено последните парламентарни избори доказаха, че когато народът не може да понася отделни партии, той продължава да не може да ги понася и в група. Заради тази си глупост един куп политически лидери изпуснаха апетитната държавна субсидия, явявайки се в абсолютно безцелни коалиции.

Има обаче една упорита група, която въпреки всички доказателства за безсмислието на собственото си съществуване в този си вид, упорито продължава да търси нови и нови конфигурации между едни и същи себеподобни субекти.

Янакиев призова за стратегическо сътрудничество между десните

Трите партии вдясно - "Да, България", "Нова република" и Реформаторския блок трябва да престанат да се обвиняват взаимно и да сключат с...

Десните.

Явно не беше достатъчен напълно предвидимият, логичен и справедлив крах на Реформаторския блок. Явно не беше достатъчна лъсналата илюзия за единност, съмишленичество, сътрудничество и комуникация. Явно не е достатъчно съюзът да се разпадне два пъти. Явно като цяло не е достатъчен един очевидно показателен пример, за да просветне на партиите в център-дясно, че колкото и мини обединения да правят помежду си, все тая.

СДС се отцепва и търси нова коалиция. ДСБ най-накрая се прегърна с "Да, България", въпреки съмнителния ефект от този чутовен подвиг, и сега новите партньори търсят още от същите си себеподобни. ДБГ и "Глас Народен" пък биха отбой от цялата какафония, вероятно до следващото примамливо предложение.

И така до безкрай.

Защото неподкрепената с нищо логика на всички тези хора е, че народът може и да не харесва Кунева, Лукарски и Радан по отделно, но пък чудеса се случват и е възможно да ги хареса заедно. Е, не е възможно.

Радан Кънев излиза с нов десен проект за президентските избори

Подготвя се нов десен политически проект, който ще бъде готов за президентските избори тази година. Това обяви лидерът на "Демократи за...

Крайно време е да се сложи край на мита, че дясното има нужда от обединение и така ще цъфне и ще върже. Нищо подобно. Просто отново ще регистрира поредното жалко изборно поражение. Защото хората имат нужда от ново силно, разумно, активно, смело и достойно дясно пространство, но в него вече нямат място настоящите играчи, защото повечето от тях са доказано компроментирали се. На България ѝ трябват нови десни лица, с идеи, визия и морал. Старите, в каквито и конфигурации да се самопредложат, са обречени на провал.

Голяма мъка за родните политици е достигането до философията, че когато никой не те иска, единственото достойно нещо е да се съобразиш и да разчистиш публичното пространство от колебливото си присъствие. Не, те са убедени, въпреки всички доказателства в противното, че имат висока стойност, че могат много да дадат на страната, че знаят кое, как и кога да се случи и най-вече, че някой ги подкрепя. Затова са готови на поредната коалиция, на поредния компромис, на поредното "сътрудничество". След това се оказва, че изобщо не могат да се гледат с "партньорите си", че по половината теми имат разминавания и не одобряват другата половина от действията си. И така отново - на стартова позиция.

Десните, както и всички останали позорно представящи се на избори партии, е време да проумеят, че са неподкрепяни и ненужни. И е редно да освободят място, за да дойдат на тяхно място други, които може би ще имат шанс. Изкуствените насилени съюзи са като изкуствените насилени империи - дори да успеят да се формират успешно, не след дълго задължително се разпадат.

Ако могат, нека въпросните партии и лидери проявят достойнство и ни спестят жалките си опити за оцеляване.

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Германия би закъсала, ако ги нямаше чужденците

Възходът на Виетнам: каква е тайната на успеха

Ядрените амбиции на Турция и опасната зависимост от Русия

Как поляците си върнаха демокрацията, а българите - не

Лозан Панов: Как системата (въз)произвежда „нотариуси“ и „джуджета“

Тръмп и тъмното минало на "America first"

Нужда от реформи: какво не е наред с китайската икономика

"Изпочупиха пръстите на ръцете ми с отвертка": Какво се случва с украинците, пленени в Русия?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com