Келнер, сметката, ако обичате

21844
Келнер, сметката, ако обичате

Държавната софра е най-сладка. Защото там най-лесно обядът може да се пише в сметката на някой друг – на данъкоплатеца. А данъкоплатеца е разтегливо понятие – всички знаем, че съществува, но всъщност се подсещаме за него само по избори. Защото дори уличните протести все някога затихват – и това е аксиома, доказана в исторически план многократно.

В държавния ресторант, обаче, смениха управителя и сервитьорите. И изведнъж се оказа, че сметката ще претърпи изменения.

Правим ясни правила за финансите на държавните предприятия, казват Асен Василев и Екатерина Захариева

Работната група, която ще създаде правила за публичност и управление на риска, свързан с управлението на паричните потоци на държавните...

Откакто стана окончателно ясно, че ще има служебно правителство, в медиите от „Нова българска медийна група”, за която е всеизвестно, че е създадена от Делян Пеевски и Корпоративна търговска банка (КТБ), започнаха да нищят всеки кандидат за министър под мотото „прозрачност и избор на най-добрите”. Съответно кусури се намираха на всеки, като се стигна бързичко до момента да се заклейми президента на Република България като казионна фигура, обслужваща нечии интереси – не тези на народа.

Тук изниква въпросът защо преди изборите за президент нямаше такава активност спрямо кандидата на ГЕРБ за президент на България, а чак сега беше подета борбата за справедливост – дори най-силната фигура в КТБ Цветан Василев се включи и даде принос за каузата с разобличаващо „злия” Плевнелиев интервю за австрийския „Дер Щандарт”, а видният политически борец срещу всяка неправда Яне Янев бързо намери „прегрешенията” на двама ключови министри в служебното правителство – министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев и министърът на околната среда Юлиан Попов. И за двамата Янев посочи, че има съмнения, че може да не са български граждани и че не са декларирали съвестно всичко необходимо в имотните си декларации. Затова и от МИЕТ, и от МОСВ пуснаха официални опровержения, показващи какво е гражданството на двамата министри (по Конституция министър може да е човек, който е навършил 21 години и е български гражданин – чл. 110), а Асен Василев даде обяснение за декларацията си в студиото на БНТ.

Има ли дори минимален шанс кампанията срещу „грешните” хора в изпълнителната власт да е продиктувана заради друго, а не заради борбата за честност и прозрачност? Отговорът го даде точно Василев в същото интервю за БНТ – създадена е междуведомствената група, която да преразгледа как точно се разпределят паричните потоци от държавните предприятия. С други думи – къде и при какви условия се държат парите на тези предприятия. Парите, които идват от джоба на българския данъкоплатец.

През 2011 година вестник „Сега” направи официално запитване до Министерството на финансите (МФ) съгласно Закона за достъп до информация в кои банки се съхраняват парите както на държавата, така и на държавните предприятия. Отговорът беше – 70% от тези средства са в Корпоративна търговска банка (КТБ). Там е и сметката на Българския енергиен холдинг (БЕХ) (страница 6). Да, енергийният сектор, заради когото започнаха протестите в България – първоначално срещу монополите, а след това с ясната идея българинът да се пребори за по-добър живот за себе си, за децата си, за родителите и приятелите си.

Силната фигура в КТБ нарочи Плевнелиев за президент на кръга "Капитал"

Цветан Василев, човекът, който е считан за двигател на разрастването и превръщането на Корпоративна търговска банка (КТБ) в много силен...

В споменатото вече интервю за „Дер Щандарт” Цветан Василев сам каза, че всъщност 8% от средствата на държавните предприятия са в КТБ. Това противоречи до някаква степен с отговора на МФ за „Сега”, макар че тук правя изричното уточнение, че парите на държавните предприятия и на държавата като цяло са две различни неща – първото е частица от второто. Затова е и хубаво да видим какъв ще е резултатът от работата на междуведомствената група, която се бори за прозрачност по отношение на финансите на държавните предприятия и разходването им. Нека видим кои пари къде се държат и за какво се ползват. За да е ясно кой какви ги върши, къде има монополи, къде върви борба да има монополи и така нататък. Веднъж и завинаги.

п.п. При представянето на сигнала за Асен Василев и Юлиан Попов от страна на Яне Янев пред премиера Марин Райков, Райков изрече следните емблематични думи към лидера на РЗС: "Внимавайте с кого сядате на една маса". Фраза, която навява много мисли за тези, които желаят да мислят.

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com