Когато Джокович играе, мълчим. Когато говори - не. И баща му също

13637
Когато Джокович играе, мълчим. Когато говори - не. И баща му също
Снимка: Getty Images

Живеем в сбъркан свят. Мисля това е нещо, за което всички на планетата ще сме съгласни, но по различни причини, много често коренно противоположни.

В последните няколко дни се разрази истинска истерия относно ситуацията с участието в първия за годината турнир от Големия шлем на най-великия тенисист в историята - Новак Джокович. За неразбралите - турнирът е Откритото първенство на Австралия. А Джокович е най-велик, защото притежава най-значимите рекорди в тениса на корт при мъжете. Уточнявам, за да няма спорове, макар че ще има - като върл фен на Роджър Федерер, който пръв получи етикета Greatest of All Time (GOAT или в превод от английски най-велик), няма как този етикет да остане при швейцареца, след като Джокович има най-много седмици като номер 1 в света, завърши най-много календарни години като номер 1 в света, има толкова победи на Голям шлем, колкото Федерер и Надал, но в преките двубои с тях ги е бил по-често, отколкото те него.

Когато става въпрос за тенис, фигура като Джокович е ясно, че е експерт. Даже това е слаба дума - той е магьосник. Тенис божество. Щом числата говорят, боговете мълчат. Числата на Джокович са чудовищни. Говори ли той за тенис, другите мълчат. Може само такива като Федерер и Надал да влизат в разговора. Или Сампрас, Агаси, Конърс, Макенроу, Род Лейвър - големи шампиони има доста, като Джокович, Федерер и Надал няма други. Но когато Джокович говори извън тениса, той не е "световният номер едно"! По други теми той не е на нивото, на което е в тениса. На какво ниво е, зависи от областта и темата.

Защото обаче е толкова велик в тениса, милиони по цял свят биха го чули и възприели мнението му по други теми и в други области като меродавно. Биха го и последвали. Биха направили и по-страшни неща дори. И точно това е един от големите проблеми на човешкото общество - лесно се лъжем от външния вид.

Джокович не е вирусолог. Джокович не е имунолог. Джокович не е епидемиолог. Джокович не е лекар. И баща му Сърджан не е. Майка му също. Никой в семейството му не е. Точно заради това тяхното мнение за ковид ваксините и ваксинацията не може да е равностойно на това на истинските експерти в темата.

Джокович и странните му разбирания за науката

Дали Джокович иска да се ваксинира или не си е негова работа. Ако иска - да се. Ако не иска - да не се. Ако се е ваксинирал със "Спутник" и сега се чувства прецакан, когато трябва да иде да играе някъде, където тази ваксина не се признава - негов проблем. Но когато отиваш някъде, за да работиш - защото за Джокович да играе тенис е да работи, а не хоби, тогава спазваш правилата там, където отиваш! В моя дом, под моя покрив - моите правила.

В Австралия искат да си ваксиниран срещу КОВИД, за да правиш много неща. Искат и за да играеш професионално тенис. Допускат изключения, но ясно описани:

1. История на анафилаксия (остра алергична реакция) към компонент от всички одобрени ваксини.

2. Тежко неблагоприятно събитие вследствие от първа доза на одобрена ваксина. Събитието се счита за сериозно, ако е довело до хоспитализация или до значителна неспособност.

3. Човек, страдащ от остро медицинско състояние в момента.

4. Човек с възпаление на сърцето (миокардит например) в последните 6 месеца.

5. Човек, страдащ от сериозно психично заболяване, което може да се усложни остро, ако някой тръгне да му слага каквато и да е ваксина. Например - шизофреник, който като види човек с игла, вярва, че това е палач с брадва!

6. Човек, прекарал КОВИД най-много 6 месеца преди да влезе в Австралия - при това в този случай, ако австралийците преценят на база индивидуални обстоятелства, пак може да не те пуснат.

Официално се знае, че Джокович е поискал да бъде допуснат и да играе в Австралия на база някое от тези изключения. Не се знае кое - има само подозрения. И точно това прави нещата по-лоши, защото подхранва съмненията, че е пробвал да излъже.

Всъщност по темата Джокович се държи доста лицемерно. Той хем говори как не иска задължителна ваксинация срещу КОВИД, хем го направи веднъж (в чат с други сръбски тенисисти) и то не пред медии, за да се изясни публично, хем отива на място, където искат такова нещо, за да може да играеш професионално тенис. Ноле е с ореол на мъж, балканец, патриот - щом е така, защо не тегли една звучна сръбска на Австралия предварително, ами отива там да играе? Нали тия гадове искат да си ваксиниран задължително, а той е против? Ама не е против да им иде на турнира, да го спечели и да вземе някой и друг динар?

Прощавайте, той там не отива просто да играе. Отива да работи. И да получи отплата за работата си. Отплата за милиони. Така че баща му, Сърджан, да вземе да си затвори устата за "Исус Христос" - той не знам да е бил така, за пари. В България някои добре помним какво говореше Сърджан през 2020 година и благотворителния "Адрия тур", когато нашият Григор Димитров беше един от заразените с коронавирус. Не бяха много ласкави думи - по-точно, че Григор е виновен и е навредил на Джокович и имиджа му пред Хърватия, където тръгна благотворителната инициатива. Нищо, че Джокович също лъсна като заразен с коронавирус. Нищо, че отказа да се тества в Хърватия и си тръгна, но се тества в Сърбия, където стана ясно. Нищо, че не се знае кой кого е заразил всъщност!

Е, не е нищо. Много е. Който българин сляпо се юрва след такива хора и решава да им вярва, да ги подкрепя безрезервно, да си поприпомни. И не само българите! А Джокович и роднините му, като искат да са революционери, да влизат в политиката. Ако не искат - да си затварят устата. Защото на Балканите сме горди, когато някой е наш човек и забравяме всякакви правила за него, обаче за останалите важат до дупка. На Запад правят същото, но скришом - и като ги хванат, обществото им е гордо, че правилата са за всички. Правилата са за всички!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com