Кой ще скастри Кастрева?

145193
Кой ще скастри Кастрева?
Снимка: БГНЕС

На 7 октомври в страната "гръмна" поредния скандал, свързан с дете, сексуално насилие, дете със специални образователни потребности и директор на училище. И никой нямаше да разбере, ако не беше социалната мрежа, каквато всъщност бе целта на отговорните институции.

Защото и в образованието и всичко, свързано с децата, важи принципът: „Гарван гарвану око не вади!”

Прокуратурата образува наказателно производство за блудство чрез принуда по случая "Ана-Мария"

Прокуратурата образува наказателно производство за блудство чрез принуда по случая с 13-годишната Ана-Мария, страдаща от аутизъм, съобщ...

Подозренията са чудовищни, евентуалните обвинения също. Но опитът да се замаже, покрие, оневини, от страна на МОН, е не по-малко чудовищен. Поне някакъв етикет да се спазваше. За законовите срокове, в които трябва да се предприемат мерки при сигнал за насилие на дете, не коментираме. Дано бъдат наказани закъснелите, поне за назидание, за да се знае занапред.

Майката на Ана-Мария неколкократно заяви, че не обвинява никого. Тя иска истината, за да може да помогне на детето си. Но на никого не му пука за това. Поне от тези, които наистина биха могли да помогнат.

Новоизлюпената нова зам.-министърка на образованието, очарователната, макар и попрезряла синеочка Ваня Кастрева и дългогодишен шеф на Регионалния инспекторат по образованието се показа в един образ на бездушна, проста и застаряваща лелка. Вчера тази дама си позволи да каже пред цяла България, че детето "имало навика да се заголва". И това с една просташка усмивка.

Почти си представям как е протекъл разговорът ѝ с въпросната директорка.

„Муцка, тук едни луди родители на едно от онея, нали ги знаеш, аутистчетата. Някъв сутиен нямало… Айде, моля ти се, виж там какво е станало. Ама гледай да се оправят нещата, щото нали знаеш сега, точно преди изборите, а после ще се реди кабинет…”

Шокиращо никой отговорен не казва нищо за проверката по случая "Ана-Мария"

Абсолютно скандално представители на МОН отказаха да коментират каква ще е проверката и кога изобщо е проверявано V-то помощно училище ...

Друг институционален образ Грета Ганчева обясни, че по време на среща в училището "не било разглеждан въпрос за насилие, а за липсващ елемент от облекло…."

Няма ли кой да види липсата на важни елементи в мозъка ви г-жи министър и зам.-министър на образУванието.

Как да е на ниво като шефката ѝ Коларова не проявява кой знае каква класа над нея. „Не бързаме с обвиненията” , каза тя. Ама вие и с проверките не бързате.

А как да е адекватна Ванчето като години наред е писала и предписвала предписания, с главната цел да не засегне някого на някого, за да запази топлото под д-то си.

Всъщност леля ви Ваня не се слави с особена чувствителност и алтруизъм въпреки хуманната си професия.

НМД настоява за действия и отговори по случая с детето-аутист

Национална мрежа за децата (НМД) настоява за незабавни и координирани действия от страна на институциите за проверка на сигнала и пред...

През тази година стана ясно нейното бездействие по случая със скандалната директорка на 30 у-ще, която щеше да умори учителка с инсулт, „щото не ѝ било работа да вика линейка”. После тя и колежката, престрашила се да се обади на 112, бяха уволнени. Директорката, естествено – не, тя получава едни предписания от РИО-София – т.е. Ваня Кастрева и остава на поста си. Защо да не остане? И тази директорка на 4-то помощно ще остане, най-много едни предписания и за нея. Защото е трудно да се допусне, че подобно нещо може да се случи и човешкият мозък е така устроен, че да отхвърля лошото. Защото нямаме изградено уважение към процеса за защита на децата, още по-малко към специалните деца.

Преди минути стана ясно, че г-жа Кастрева се е извинила на майката на Ана-Мария за думите за разголването, но камъкът е хвърлен и мисля, че мнозина биха искали да кажат следното:

"Г-жо Кастрева, вие сте циник. Абсолютен. Не може да се изправите пред цяла България, с полуусмивка и въртейки очи да обясните как „детето се разголвало”. Поведението ви е пошло, просташко и елементарно, точно в каквото започва да се превръща образованието в страната ни.”

Но всъщност вие покривате всички изисквания на съвременния български политик и няма да се учудя ако сте следващият образУвателен министър.

Няма ли все пак да се намери някой, който да скастри г-жа Кастрева?

МОН извърта нещата с момиченцето-аутист към инцидент, майката иска истината

Вземайки дъщеря си от главния вход на училището (IV-то помощно училище „Проф. Димитър Кацаров”), разбрах, че блузата ѝ е об...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com