Комплексът - страшното наследство, което предаваме на децата си

25687
Комплексът - страшното наследство, което предаваме на децата си
Снимка: Pixabay

Вчера стана ясно, че българските младежи на 15 и 16 г. са на водеща позиция в Европа по употреба на анаболи. Също се представят "добре" и по употреба на канабис и алкохол.

Но за анаболите.

Изключително стряскащо е, че бъдещите поколения на България израстват от много рано задушавани от комплекси.  Момчета на по 15 и 16 г. изведнъж осъзнават, че най-важното нещо, което имат да свършат, за да са щастливи, успешни и да се чувстват добре, е да станат "машини". "Машина" с упорито спортуване обаче се става трудно и бавно, а те искат резултати до няколко месеца. Затова първата им мисъл е "Какво трябва да пия?".

Естествено, проблем е, че стероиди се продават свободно във всеки фитнес и в интернет. На това може да се сложи край с няколко прости промени в закона. Те обаче няма да решат генералния въпрос. А именно, че има нещо счупено в начина, по който се възпитават днешните младежи. Нещо счупено в начина, по който обществото им задава критерии и ценности.

Момчета, които в последствие се превръщат в млади мъже, си мислят, че мускулите са това, което прави един мъж мъж. Това, което го прави готин, привлекателен, успял. Подобно убеждение те не са развили сами. Било им е внушено.

И то е същото убеждение, което имат и младите момичета. Те започват с диетите дори от по-ранна възраст. Защото имат за пример своите майки, лели и баби. Да се грижиш за тялото си е едно, но да го измъчваш абсолютно ненужно, с единствения аргумент "комплекс", е нещо съвсем друго.

И това положение е възможно най-логичното нещо, което може да очакваме. Защото българското общество, изградено от вече възрастни мъже и жени, се държи по същия начин. Ние масово трудно приемаме себе си, постоянно се вглеждаме в онова, което е "за ремонт", защото такова винаги има, и вечно си мислим, че ако само поправим това или онова, ще сме по-уверени, по-красиви, по-силни, по-решителни.

И тази философия на комплекса се предава.

Има решение, естествено, и то е колкото логично, толкова и трудно. Да се опитаме просто да обичаме себе си. И да се приемаме. Както става болезнено ясно, това не е просто още един отвлечен въпрос от женските списания или книгите за взаимопомощ. Комплексите са застрашаваща живота, здравето и икономиката опасност. И тя, за разлика от много други опасности, е нещо, което е по собствените ни сили да изкореним.

Автор: Десислава Любомирова

26-годишен младеж почина от анаболи

За броени часове 26-годишен варненец почина, след като постъпи в клиниката по токсикология на Военноморска болница с интоксикация от ан...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com