Коронавирусът и Борисов

3201
Коронавирусът и Борисов
Снимка: БГНЕС

Отчетливо, особено през последната седмица, в България епидемията от коронавирус се посмири. И моментално премиерът Бойко Борисов в типичен стил, докато обясняваше колко е разумно да се свика Велико народно събрание по определен от него дневен ред, каза следното: "Ние сме държавата, в която пандемията, която расте в целия свят, ние управляваме по най-добрия начин" (след 9:30 минута от записа в активния линк).

Няма да се спирам подробно на това как Борисов вчера взе да говори (след 3:45 минута на записа в активния линк) как Великото народно събрание си действа и променя Конституцията по всеки един ред и всяка една точка. Чл. 162, ал. 1 от настоящата Конституция: "Великото Народно събрание решава само тези въпроси от Конституцията, за които е избрано". А ВНС се свиква ако искат половината депутати в обикновено Народно събрание или президентът. Половината депутати, даже малко повече, сега ги имат ГЕРБ и "Обединени патриоти" – същите, заради които толкова време вече всяка вечер на улиците в редица градове излизат куп хора да им искат оставката и да не се вясват повече!

Но да се върнем на темата с коронавируса. Два примера защо Борисов пак я кара на популизъм. Първо, пред Actualno.com д-р Александър Симидчиев, който беше част от експертния Медицински съвет, създаден от държавата, изрично заяви, че за да има точни управленски решения, трябва да има много по-голяма грануларност на статистическите данни. С други думи – много по-богата статистика! Второ, д-р Гергана Николова, член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз, поиска личните лекари да могат да участват що се отнася до диагностицирането на COVID-19 т.е. да има право да дават направление за PCR тест! Тя поиска и най-после да има създадена рамка с критерии при какви случаи се дава такова направление – т.е. при какви симптоми!

Колко месеца от началото на пандемията минаха, та не правим необходимата статистика за управленски решения? Колко месеца минаха, та не сме помислили още как да си използваме нетолкова големия ресурс на здравната система, за да овладеем положение грип плюс COVID-19?

Ако Борисов си мисли, че пандемията все ще върви надолу, както в момента в България, лъже се. Няма да стане толкова бързо и вече е явно, че има както пикове, така и спадове – важното е да усетиш кога се тръгва към пик и да си планирал какво ще правиш, за да го спреш още преди да се развие! От началото на юни трябваше да стигнем до август, за да се усети по-явна тенденция в посока надолу с епидемията! През зимата пак ли ще е така – само че с грип в добавка ...

Толкова за "най-доброто управление". Епистоларна истина – ако едно управление е добро, няма много хора, които искат да си отиде. А по темата с коронавируса, планирането на Борисов отдавна е ясно – като стане проблем, ще му мислим. Така е и в цялото му управление за всичко! Поне Меркел му каза как да си слага правилно маската!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com