Локдаун не отлага, а дава време за решение на проблемите

3307
Локдаун не отлага, а дава време за решение на проблемите
Снимка: iStock

Локдаунът отлага решаването на проблемите. Това заяви служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров по време на среща на служебното правителство с президента Румен Радев за справяне на кризата, породена от COVID-19. Срещата се проведе вчера, 24 октомври.

Ако сте извънземен и падате сега на Земята, като по (не)щастие ви се е паднало да уцелите територията, наречена България, само това изречение на д-р Кацаров ще е достатъчно, за да ви се изясни какъв е капацитетът да бъде решена настоящата коронавирусна криза. С една дума – никакъв.

От досегашния опит с пандемията COVID-19 е пределно ясно, че ефективният локдаун спира разпространението на заразата. Още в края на 2020 година и началото на 2021 година, в две от най-реномираните научни издания в света – Nature и Science, бяха публикувани специални материали относно мерките да бъде спряна пандемична вълна на COVID-19, включително изследване на над 6000 приложени мерки в целия свят, преди да има ваксини. И познайте кои са най-ефективните – ограничаване на събиранията на хора на едно място до максимум 10 души, затваряне на училищата и детските градини плюс строг граничен контрол, с който да бъде ограничено внасяне на зараза. Всъщност, мярката "национален локдаун" е чак на пето място според специализираната публикация на Nature (линкът по-горе) – преди това е дори осигуряването на максимална защита като облекла за медиците и ограничаването на пътуванията между различни населени места, а под "национален локдаун" се разбира американският вариант – хората да си стоят вкъщи.

Стойчо Кацаров: Ескалацията е въпрос на 10-15 дни

Най-лошият сценарий е изчерпване на капацитета на болниците. Всичко е въпрос на 10-15 дни и ако не пречупим вълната, ще имаме огромен п...

В България обаче разбирането за локдаун и прилагането включва именно спирането на работата на училищата и сериозното ограничаване на достъпа до места като заведения и търговски центрове. Това са едни от най-ефективните мерки и съгласно цитираните специализирани статии.

С едно голямо уточнение – АКО НЯМА директно оръжие срещу заразата т.е. ваксини. И тук вече проличава немощта на българските политици.

Ваксини срещу коронавирус в България има от началото на 2021 година. Какво обаче няма – нямаше мащабна стратегия, с помощта на която оръжието да бъде използвано. Информационната кампания беше само един от елементите на такава стратегия – други следваше да бъдат блокиране на източниците на фалшива информация, които тровят общественото съзнание и пунктуалната честност от страна на държавата за всеки детайл по отношение на ваксините. Например – това, че те не са стерилизиращи и че дори всеки българин да бъде ваксиниран, вирусът няма да изчезне – ще бъде обаче силно ограничен броят на хората, отиващи в болница и тези, които умират, а това е най-важното! А от информационна гледна точка още по-важното щеше да е да бъде повтаряно, че науката още не знае всички отговори и натрупването на ново и ново знание означава и промяна на стратегията. Но че ваксините работят, макар и не толкова, колкото си мечтаехме, признават дори хора с репутация на "антиваксъри" (твърде опростенческо) като проф. Андрей Чорбанов и доц. Атанас Мангъров. Само вижте изказването на проф. Чорбанов кой трябва да се ваксинира – ТУК!

Към момента положението е следното – ако има много ваксинирани, болниците не се препълват и няма нужда от локдауни. Заразата пак върви, защото ваксините не са достатъчно стерилизиращи – има оценки, че за варианта Делта трябва поне 95% от хората да имат имунитет, който не позволява изобщо да се заразят, което не е постижимо с тези ваксини. Науката обаче не спи и постоянно работи – докато стигне до друго решение, кой ще е толкова глупав, че да се откаже от спечеленото с тези ваксини време, за да може научният прогрес да се превърне в практическа помощ за всички? И кой ще е толкова глупав, че да не се възползва да ваксинира масово, когато си осигури време с локдаун и използва времето на затихване на вируса? Отговорът го видяхме и го виждаме всеки ден!

Прогноза: Ако лъжем мерките, много време ще имаме плато от много заразени

Има опасност да влезем в ситуация, при която да стигнем едно високо плато от заразяващи се и разболяващи се от COVID-19 и да го задържи...

Локдаунът дава време да задействаш по-силни оръжия, да ваксинираш бързо и много, за да изградиш щит срещу най-страшното от заразата - болница и смърт, и помага да се пречупи голямата зараза, но акъл не налива. Ако една държава не може да използва всички инструменти, които има на разположение, за да наложи определен обществен курс, значи не струва и пукната пара. Дотук в България видяхме как и едните управляващи (Бойко Борисов, ГЕРБ и Патриотите), и другите (Радев и компания) направиха едно и също с коронакризата, когато поеха властта – изпуснаха я тотално от контрол през есента. Затова сега мрат хора и ще мрат още много, докато счупим кривата на поредната вълна. Защото смъртността при COVID-19 се движи горе-долу 14 дни назад и отразява това, което е станало като регистрирани разболели се 14 дни по-рано - преди определен брой от тези заразени да умрат, за да се появят в статистиката, те минават през преболедуване т.е. отнема време да умрат и другите да видят резултата.

Изводът е ясен – оръжието срещу COVID-19 засега са тези ваксини. Докато не се появят други оръжия, трябва да ги използваме и да сме наясно, че ще работят по-добре, когато повече хора са ваксинирани за възможно най-кратко време – защото имунитетът избледнява с времето, което се отнася и за имунитета на преболедувалите, но с ваксините поне не рискуваш да си докараш допълнителните проблеми, които идват с COVID-19 доста често – за сърцето, дробовете, бъбреците, мозъка. Или казано по друг начин – цената на природния имунитет е по-тежка и не знаеш на теб ли ще се падне. Който не иска да се въоръжава и който не може да убеди народа си да се въоръжи – октомври-ноември 2020, октомври-ноември 2021, октомври-ноември 2022, октомври-ноември 2023, октомври-ноември – 2024 и т.н., и т.н.

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com