Мафията управлява България чрез медиите

37375
Мафията управлява България чрез медиите

Посланик: Защо сте толкова търпеливи?

Германският посланик Матиас Хьопфнер призна, че след три години в София продължава да не разбира защо българите са толкова търпеливи, примирени, пасивни и къде е критичното, мислещо гражданско общество.

Най-много журналисти в затворите има в Турция, Иран и Китай

Турция е страната с най-много журналисти в затвора, следвана от Иран и Китай, съобщи американската Комисия за защита на журналистите ...

Той говори по въпроса в интервю за БНТ. Без да навлиза в подробности, Хьопфнер запита дали сплашването играе роля за това положение.

„Добрата новина е, че има промени. Все повече активни, млади хора се намесват и ангажират като граждани. Да ги назовем спокойно – младите, зелени активисти от Орлов мост. На някой техния протест може да не се е харесал, но за българското гражданско общество новината е добра. То набира скорост и трябва да бъде стимулирано“, обясни посланикът.

Хьопфнер определи като крачка в правилната посока и „енергичното напускане“ на президента Росен Пелвлевиев от залата на Конституционния съд, което попречи на замесената в скандал Венета Марковска да се закълне като съдия. Според него това е било сигнал към силите, които се вижда, че пазят статуквото, а искащите промяна са били окуражени да вървят към реформа и почтеност.

Германският посланик отново призова да се вземат мерки срещу свръхконцентрацията в медийния пазар. Той изрази съжаление, че немската вестникарска гупа ВАЦ е напуснала България, защото това е довело до изостряне на проблема. „Те донесоха разнообразие на пазара и бизнесът им беше медиен, а не беше ориентиран към икономически интереси, които стоят зад медиите“, допълни дипломатът.

Той цитира данни, че 1/3 от германските фирми в България са скептични за развитието на бизнеса и съжаляват, че са инвестирали.(Kafene.net)

Нов закон ще пази руснаците от негативно медийно влияние

Вестник "Известия" обяви днес, че депутатите в Държавната дума имат намерение да предпазят здравето на руснаците от информации, които...

Знаменитата ласкателна реплика на нашия премиер Бойко Борисов, че „слуша”, когато говори канцлера Ангела Меркел, ме провокира да попитам: а когато нейният посланик в София говори Борисов „слуша” ли? Или, подобно на вицепремиера Цветанов, който се опита да оспори автентичността на изявление на официален говорител на Бюрксел като официална позиция на Европейската комисия, Борисов също смята да се прави на „ни чул, ни видял”?

Защото, ако Борисов наистина слуша, т.е. внимава в картинката, която Берлин му я обрисува, трябва най-малкото да се разграничи от въпросната свръхконцентрация на медийния пазар. Само че това означава да се разграничи от себе си и от медийната далавера, която наследи от тройната коалиция, но „творчески” доразви до размери, невиждани от времето на онова управление на Тодор Живков, неговия еталон за подражание.

Питам отново и друго, но не Борисов (той се прави на глух по тази тема заедно с избирателно чуващия Цветанов): задайте си въпроса защо единствената важна обществена сфера в България, която е демонстративно недосегаема за каквито и да било действия на прокурори, следователи и съдии, е областта на медийното владичество, в която царуват приблизително едни и същи феодали от вече „незапомнени”, удобно забравени времена.

Това е въпросът, който трябва да си зададе всеки, който иска да си отговори как така всяка лъжа може да бъде препрана и поднесена като чисти долни гащи за прикриване на управленските срамотии в днешната (недо)развита европейска България на (уж) гражданите. Мълчанието по тази тема, включително в самите медии, е многозначително - то значи много!

Тук не просто мафията си има държава - управлението на България чрез медиите е самата същност на властта на мафията.

Медийният монопол не работи, смята експерт

Съществува една огромна илюзия, че е достатъчно да бъде създаден медиен или информационен монопол, за да бъдат решени всички проблеми...

Автор: Иво Инджев

Kafene.net

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com