Магия за премахване на вируса - хващаме се за ръце и вече го няма

5291
Магия за премахване на вируса - хващаме се за ръце и вече го няма
Снимка: Скрийншот/Ваня Григорова

На 2-ри ноември, денят, в който стана ясно, че в България има над 6000 нови случая на COVID-19 и са починали 310 българи, очаквахме на брифинг здравното министерство да обяви затягане на мерките - частично или пълно, контрол по тяхното спазване. Или просто да обяви НЕЩО.

Вместо това получихме един час изцяло общи приказки, маскирани като призив - от министъра, от представители на пациентски и съсловни организации, събрани около една маса, опитващи с няколко изречения да убедят недоверчивите, уплашени и обгърнати в конспиративни теории българи, че трябва да се ваксинират.

А накрая министър Кацаров помоли всички около масата да се хванат за ръце, за да демонстрират единство. Пак повтарям - хващане за ръце.

За бога, първо е пандемия - сложили сте си "проклетите маски", както ги нарича самия Кацаров, но нужно ли е да се хващате за ръце? С какво този жест ще убеди наплашените до смърт хора, онези, на които близките им са починали от COVID-19, въпреки че са били ваксинирани, или просто онези, които са изкарали вируса и имат антитела, да си поставят ваксина? Не прилича ли повече на ритуал за дъжд, отколкото като призив към обединение? Този акт ще призове ли някоя сила, която да изцели всички болни от COVID-19 и ще сложи ли край на неговото съществуване? Не познавам един човек, който след тази демонстрация да е решил да се ваксинира. Убеждаващата комуникация не работи така.

Това не е шамански ритуал и не мога да го определя като адекватно поведение на министър, изпуснал от контрол пандемичната ситуация. 

Мотивиращата едночасова реч е закъсняла, а демонстрацията - напълно излишна. Тя щеше да има ефект преди година, но не и сега, когато ситуацията с ваксинирането е изпусната до такъв срамен предел. Парадоксът идва от там, че на същия този брифинг д-р Стойчо Кацаров сам отбеляза, че положението е "критично" и такова ще бъде дори през следващите две седмици и че се случва "национално бедствие", но същевременно - въпреки мрачните изказвания - оглавяваното от него министерство не посмя да предприеме по-активни действия. Кацаров вместо това обясни, че се гордее с медицинските специалисти, работещите в COVID отделения и в линейки.

А ситуацията с комуникационните кампании, които трябва да насърчат ваксинирането, ли? Последната от тях е достатъчно показателна, че PR специалистите на Министерството на здравеопазването не знаят как трябва да действат в кризисни ситуации, при които населението е изключително чувствително по отношение на думи, действия и лозунги.

Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите (БАЗП), също отговаря на призива с призив, насочен към Министерството на здравеопазването: "Уволнете PR специалистите си!". Останаха ли такива обаче, защото на мен подобни кампании ми приличат на незавършен и набързо направен курсов проект в час по "Комуникации и рекламни кампании"?

Следващата стъпка при достигане на рекорден брой заразени и починали за денонощие е едно българско хоро, националният химн, Бяла роза за настроение и томбола с кислородни маски, коли и пропуски за влизане в дискотеки без сертификат (промоция).

Автор: Илиана Симеонова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com