Местни избори 2019: Светлинка надежда

4214
Местни избори 2019: Светлинка надежда
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

На пръв поглед нещата и на тези местни избори не се променят особено – ГЕРБ си е първа политическа сила, БСП се пъчи с някой и друг балотаж в по-голям областен град. Но числата показват безапелационно – партията на Бойко Борисов се разклаща.

Почти навсякъде в големите градове няма победител още на първи тур – а не беше така преди четири години. Знаково е положението в София – Йорданка Фандъкова спечели през 2015 година още на първи тур, без никакво напрежение, а сега сривът е двоен. И единствената причина да няма по-голямо наказание за ГЕРБ е фактът, че все още най-организираната от гледна точка на структури партия е БСП. От трън, та на глог – никога вече няма да има начин, в който наричащите се социалисти комунисти ще сменят наричащите се десни и десноцентристки комунисти.

Начините да има промяна са два – или чрез изцяло ново и много популярно лице, около което да се формира партията, както стана със Симеон Сакскобургготски и Бойко Борисов, или чрез формиране на мнозинство от гражданско общество, което застава зад идеи, а не зад облаги, роднински връзки и страх "да не се върне комунизмът". Затова и е толкова хубаво да видим случилото се в София, където едно момче и неговите другари, дълго време наистина наблягали на очевидните провали на Фандъкова, за да не останат скрити и главното – излизали с множество предложения за промени в София, успяха да спечелят повече, отколкото Ангел Джамбазки, Волен Сидеров и кандидатът на НФСБ Стефан Иванов наведнъж.

Колкото и да има напъвания по тази или онази тема, София е градът в България, който привлича и събира най-много хора заради икономическите възможности. Простичко казано – в София действително има повече хора, които не треперят за насъщния всеки ден и вече поглеждат по-напред от носа си. И това "по-напред” се изрази именно в явление като "Спаси София".

"Демократична България" – кога ще се научите?

Вчерашните местни избори и по-точно тези в София категорично показаха, че "Демократична България" (ДБ) не просто изпусна златен шанс, з...

Далеч съм от мисълта, че "Спаси София" е панацея. Явлението обаче може да е. Явление, при което по-млади хора, без явни политически връзки и наследства, се организират в неправителствени организации, почват да се занимават с политики, касаещи мястото, където живеят, и хората, които живеят с тях. Първо – с предложения и преследване на цели за реализиране на политики от отговорните управляващи, А когато узреят, се явяват на местни избори – в търсене на доверие, за да могат пряко да реализират идеите си.

Ако на повече места в България такива организации почнат да пробиват, тогава може да се оформят и политически партии, в които ченгетата не могат да влязат лесно - защото те не се интересуват от малките ни проблеми, които много лесно се превръщат много добре. А старият репресивен апарат от комунистическа България все още продължава е най-големият воденичен камък на шията ни – тези, които наричаме олигархия и статукво. Тези, които познаваме чрез лицето на Делян Пеевски – по-точно стоящите зад него. Тези, които ще направят всичко, за да контролират властта и съответно държавата. Само така няма някой някога да им потърси сметка.

Досега в България винаги тръгвахме по лесния път – новият месия. Време е да престанем и да се хванем на работа – отдолу нагоре, а не обратното. Време е да почнем да градим първо от нас, от хората около нас, от малката ни обща среда, от местната общност и тогава, когато го направим, да гледаме към общото, националното. Да минем от "всички крадат, но тези са по-малкото зло" на "стига им на тези, искаме повече от следващите"! На колкото повече места има такова мислене, толкова повече алтернатива на политическото статукво ще имаме. И повече надежда, че някога ще имаме нормална държава. Но ако не разберем, че няма друг начин, освен постепенното израстване, постоянно ще сме на дъното – и ще го копаем доста често! Дано проявим все повече упоритост и явления като "Спаси София" да се появят по-устойчиво и в другите български градове.

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com