Насилието в Дженин: какво трябва да знаем за конфликта

4323
Насилието в Дженин: какво трябва да знаем за конфликта
Снимка: Getty Images

Къде се намира Дженин?

Дженин е палестински град в северната част на окупирания от Израел Западен бряг. Градът е управляван от палестинските власти, които имат само ограничени правомощия в част от Западния бряг. Окупацията на Израел на региона се счита за нарушение на международното право.

Бежанският лагер в Дженин, който израелската армия атакува в понеделник с най-малко осем загинали, се намира в гъстонаселена част на града. Създаден е в началото на 1950-те години, за да се настаняват там палестинци, които са избягали или са били разселени от домовете си - най-вече от северните части на територията, която понастоящем е част от Израел. Палестинците наричат периода след Арабско-израелския конфликт "Накба” - катастрофата.

Израел превзема и окупира Западния бряг, както и Източен Ерсуалим по време на Шестдневната война през 1967 година. Палестинците искат Западния бряг, Източен Йерусалим и ивицата Газа да станат част от независима палестинска държава. Мирните преговори обаче не са отбелязвали никакъв напредък в последните 10 години.

Кои са военизираните групи, които са активни в региона?

Хиляди палестинци избягаха от лагера Дженин, Израел се хвали с успешна мисия (ВИДЕА)

През изминалата нощ екипите на палестинския Червен полумесец са евакуирали най-малко 3000 души, включително пациенти и възрастни х...

Израел твърди, че бежанският лагер в Дженин се използва от военизирани групи като въоръженото крило на Хамас - бригадите "Из ад-Дин ал-Касам", "Палестински Ислямски Джихад", "Бригади на мъчениците от Ал Акса". Всички тези организации са класифицирани от ЕС и САЩ като терористични групи.

В последно време на Западния бряг са се появили и някои нови въоръжени групировки като "Бърлогата на лъвовете" и "Дженинските бригади". Те са основани наскоро от член на "Палестински ислямски джихад". Това е група, за която се съобщава, че обединява членове от различни фракции, а не изпълнява дневния ред на някоя конкретна група.

По-малките групи като "Бърлогата на лъвовете" обикновено не са пряко свързани с вече утвърдените въоръжени бунтовници. Част от тази група са основно млади палестинци, които обикновено просто не виждат друг изход от израелската военна окупация и са разочаровани от палестинските политически решения.

Защо Дженин е в центъра на събитията от известно време?

Ежедневните израелски атаки на Западния бряг не са нещо ново, но интензитетът им се увеличи през последната година - след серия от смъртоносни атаки на палестинци срещу израелци на Западния бряг и в самия Израел.

Израелската армия с щурм в палестински лагер, удари го и с дронове (ВИДЕА)

Израелската армия започна мащабна военна операция в лагера Дженин в северната част на окупирания Западен бряг. Акцията стартира с множе...

Миналата година популярната палестинско-американска журналистка Ширин Абу Акле, която работеше за арабския канал "Ал Джазира", беше убита, докато отразяваше израелско военно нападение близо до бежанския лагер Дженин. При последвалото разследване израелските военни заявиха, че има "голяма вероятност" войник от Израелските отбранителни сили (ИОС) да е убил Абу Акле, когато е стрелял по заподозрени, идентифицирани като палестински въоръжени лица.

Преди две седмици при нападение на ИОС в Дженин бяха убити най-малко седем палестинци, сред които бойци и цивилни. Ден по-късно палестински въоръжени лица убиха четирима израелци близо до израелското селище Ели в окупирания Западен бряг. Това беше последвано от поредица от размирици, предизвикани от израелски заселници в палестински градове и села. След това Израел одобри планове за изграждане на хиляди нови еврейски заселнически жилища на Западния бряг, които са незаконни според международното право.

Според доклад на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси през първите шест месеца на 2023 г. израелските сили са убили 147 палестинци на Западния бряг и в Източен Ерусалим, а за същия период са убити 23 израелци.

Как реагират палестинците и израелците на последните събития?

Израелската армия започна последната си атака с ракетен удар по сграда, за която твърдят, че е служела за "команден център" на палестински въоръжени групи и където са се планирали атаки срещу Израел. Армията дори обяви акцията за "антитерористична", чиято цел била изземането на оръжия и разбиването на "спокойствието в лагера", където бойците пребивавали.

Престрелки между израелци и палестинци на Западния бряг, броят на жертвите расте (ВИДЕА)

Мащабната военна операция на израелската армия в лагера Дженин, който е дом на палестински бежанци в окупирания Западен бряг, продължав...

Атаката беше извършена на фона на увеличаващото се напрежение от членове на израелското крайнодясно правителство за по-категоричен отговор на нападенията от палестинските територии.

Палестинските власти в Рамала остро осъдиха насилието и призоваха за международна защита. За много палестинци това нападение напомня на операцията, която Израел проведе в Дженин през април 2002 година. Тогава - също след поредица от палестински нападения в Израел по време на Втората интифада - израелските сили нахлуха в лагера, а операцията им беше една от най-мащабните на Западния бряг от години.

Макар израелските военни да обещаха, че ще положат усилия да предотвратят нанасянето на вреди на местното цивилно население, палестинските служби за бързо реагиране и правозащитни организации определят ситуацията в гъсто населения бежански лагер като изключително трудна и опасна.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Близък Изток: ще промени ли Катар отношението си към Хамас?

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com