"Северна Македония е старица на 76 години"

9252
"Северна Македония е старица на 76 години"
Снимка: iStock

Населението на Северна Македония застарява с бързи темпове. Все повече млади хора напускат страната. Ако тази тенденция не спре, последиците ще са драматични. "Северна Македония е старец на 74 години или старица на 76 години", казва пред ДВ македонският статистик Дончо Герасимовски. Той изрича това по адрес на средната продължителност на живота в страната, но това изказване отразява демографската ситуация като цяло.

Все по-голям дял от населението на Северна Македония е в напреднала възраст - над 60-65 години. Обичайно около 12% от населението на една държава са в тази група. "А при нас вече ще достигнем 20%", посочва Герасимовски.

12,4% по-малко трудоспособни македонци в страната

Според данните от последното преброяване в страната, в периода 2002-2021 година броят на трудоспособните мъже и жени е намалял със 171 317 души или 12,4%. Броят на възрастното население над 65 години пък се е увеличил със 17,2%, което се равнява на 101 619 души. Най-възрастно е населението в няколко скопски общини, както и в Битоля, Прилеп, Велес, Охрид и други. В цяла Северна Македония живеят 51 души над 100-годишна възраст.

В много населени места от години не са се раждали деца. В други има недостиг на ученици както в основните, така и в средните училища, което може да доведе до тяхното закриване. "За 15 години учениците в основното училище са с около 50 000 по-малко, а в средното - с около 30 000", обяснява Герасимовски. "От 2019 населението намалява. Проблемът е, че раждаемостта е намаляла с над 5000 деца, а смъртността се е увеличила с около 3500", допълва той.

Според данните от първите шест месеца на годината населението намалява в шест от осемте района на страната. "Изключение правят само Положкият и Скопският региони с минимален ръст на населението от около 200 до 250 жители, а в останалите шест региона той драстично намалява", казва пред ДВ експертът по статистика.

Още: ЕС дава 100 милиона евро на Северна Македония

В 205 населени места вече не живее никой

Особено през летните месеци много македонци заминават на сезонна работа в чужбина. "Всяко заминаване е риск за страната и шанс за заминаващите да намерят по-добър живот в чужбина", казва Герасимовски. "Младите хора заминават, специалистите ни заминават и сме във все по-лоша ситуация", обяснява той. "Всеки ден имаме все по-малко хора, които търсят работа, вече не можем да задоволим нуждите на пазара на труда. Освен това не достигат и професионалистите, които са ни необходими."

И докато преди емиграцията е била основно от източна Северна Македония, днес много хора от югозападната част на страната също напускат. "Ако отидете от Скопие към Охрид и Струга вечер, ще забележите в колко от населените места по пътя има запалени лампи в домовете. Все по-малко са жилищата, в които някой живее."

Докато към 2002 година в страната е имало 147 ненаселени селища, за 20 години броят им се увеличил до 205. Цели 218 населени места (от общо 1781) имат под 10 жители. В същото време статистиците отчитат, че докато през последните 20 години броят на децата, родени на територията на Северна Македония, намалява, този на родените зад граница расте.

Подобни са тенденциите и в съседни държави, включително България

Страната не разполага с точни данни за броя на напусналите страната. Оценките се основават най-вече на данните, публикувани от Евростат, ООН и Световната банка. Според тях около 700 000 граждани са емигрирали от Северна Македония, казва Дончо Герасимовски.

Подобни са тенденциите и в другите държави в региона. Така например България губи около 100 000 от населението си годишно. Албания е изгубила около един милион жители. Подобни тенденции са налице и в Сърбия, Хърватия и Словения.

Дончо Герасимовски посочва, че докато през 1960-те по-възрастните са заминавали за кратко време да поспечелят малко пари в чужбина и са се връщали директно след това при семейството си, то сега рядко някой се връща. "Забързано се движим към това: в чужбина да има повече македонци, отколкото в Северна Македония", казва статистикът.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com