Това са децата ви, които не познавате

7045
Това са децата ви, които не познавате
Снимка: Pixabay

България е на първо място от общо 43 държави по ранно начало на полов живот. 27% от учениците споделят, че са имали сексуални контакти на 13-годишна възраст, и дори по-рано. Това води до раждането на над 6000 деца от малолетни и непълнолетни майки всяка година.

Данните са на Световната здравна организация (СЗО) и бяха представени от омбудсмана Мая Манолова. Според нея, за да се справи с този проблем, България трябва да въведе задължително сексуално и здравно образование в училище.

Подобна статистика очевидно е стряскаща, но в никакъв случай изненадваща. Много родители са абдикирали от грижите за възпитанието на децата си. Те пък от своя страна се "самообгрижват", като набавят необходимото им знание от интернет и социалната мрежа. Не че е лошо, но е недостатъчно, а и понякога - много опасно.

Децата, които играят с таблети и телефони, могат да имат забавяне в говора

Ново американско проучване доказва, че колкото повече децата на възраст между 6 месеца и 2 години използват таблети и телефони, толкова...

Родителят хвърля един таблет, един смартфон, малко джобни и бие ритника на подрастващото си хлапе, тъй като и него го ритат оттук-оттам, а и хладилникът трябва да се пълни. Така се натрупва една огромна липса от внимание по веригата майка-дете-баща, която избива в различни посоки, а после става и част от твърде неприятни статистики, които ни срамят наляво-надясно.

А липсата на сексуално възпитание сред подрастващите е разклонението на един много по-дълбок проблем - разклатената ценностна система в семейството и рухналата такава в обществото.

Сигурни ли сте, че познавате детето си, уважаеми родители? Къде е сега то - в училище или в кафето, на курс по плуване или във фризьорския салон, над учебника или над таблета? Видяхте ли го да се прибира през последната вечер, кога за последно сте го виждали изобщо?! Имате ли представа от приятелския му кръг - с кого дружи, с кого минава денят му, какво се случва в главата му? Вашата отговорност не свършва с това да му осигурите дрехи и пари, а да се погрижите за личността му, ако можете. За това сещате ли се, когато гледате как да се отървете от ужасно скучния си ден в търкане на билети и редене на пасианси. Минава ли ви през ума, че малчуганът ви вече е на 14, а е пробвал вероятно трева, харесало му е, пак пробва, бройка съученичките си, те се кефят, а той расте със самочувствие на мачо и интелект на кактус? А дъщеря ви - защо по дяволите, има повече обувки от всички в къщата, взети заедно, защо е облечена като манекенка, а защо е полугола зиме и лете, какво има под екстеншъните й, има ли изобщо нещо там, а в сърцето й? Защо на 14 вече има солиден опит в квартала, а онези й таланти я правят популярна навред?

И не, ако си мислите, че статистиката на Световната здравна организация изглежда така, защото у нас е наложено мнението, че липсата на сексуална култура вършее предимно сред малцинствата, пак си помислете кога за последен път сте разговаряли за това със своето дете и дали вече не е късно да му кажете каквото и да било. Защото, ако повдигнете темата за сексуалността и получите високомерна въздишка в стил "Ти ли ще ми обясняваш?!", значи сте изпуснали влака и отговорността за това не е на средата, не е на приятелите, на таблета, на Facebook, на интернет, а ваша! Да, ваша! Тъй като първоначалният тласък за възпитанието на един подрастващ тръгва от семейната среда и ако тя е отровена, бъдещето на вашето дете няма да бъде кой-знае колко здравословно.

СЗО: Ограниченете слушането на музика!

Слушането на музика по-дълго от един час на ден може да бъде опасно за слуха. За това предупреди Световната здравна организация, предад...

Ето защо, за да не се чувствате виновни, когато е станало твърде късно, първо се почувствайте отговорни за човека, който сте създали. Така се гради отговорност и в обществото ни.

Автор: Румен Скрински

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com