X
 
 

Внимание! Купен вот!

2085 5
photo of Внимание! Купен вот!
Снимка: БГНЕС
Внимание, купен вот! Табела с точно такъв надпис трябваше да има пред всяка секция по време на провеждане на местни избори 2019 г. у нас. От три дни политици и политолози не спират да повтарят как вотът масово бил корпоративен и купен. На улицата пред очите на всички се купували и продавали гласове. Като едни истински политически отговорни лица, те всички, които са видели изборната търговия, са останали безучастни, може би, пред правораздавателните органи. Или са чакали някой да свърши работата вместо тях, а накрая те само да кажат: "Казахме ли ви?".

Но вече всичко мина, късно е. Магазинът затвори. Търговията приключи. Кой купил, купил. Кой продал, продал. Никога у нас престъпниците не се улавят на местопрестъплението, а постфактум си размишляваме и разсъждаваме на глас. Правим публични изказвания, за да видят хората, че ние сме наясно. И какво от това, след като заловени няма. Или има тук-там за замазване на очите. Така или иначе, практиката да се купуват и продават гласове явно е масова, твърдят някои.

Затова аз предлагам най-добре да я узаконим, та да не се налага търговците да се крият вече. Тогава купуването и продаването на гласове няма да е престъпление, а ще е задължение. Хем държавата ще спечели, хем гласоподавателите ще имат възможността да избират открито директно от сергията. Най-добре ще е да се поставят и официални цени, а приходите от събраните средства да се облагат с данъци. По този начин търговията "на черно" ще бъде извадена на светло и от сивия сектор ще премине към дейност на редовни търговски дружества. Преди всеки избор търговците ще искат разрешение от общината да купуват гласове пред избирателните секции. Всеки ще си има позиция, а механизмът за разрешаване ще е като този за продажба на мартениците. На всеки отделно ще се определя регламентирано място.

Нови арести за купуване на гласове - този път в Плевен

Четирима души са задържани снощи по подозрения за купуване на гласове в района на Плевен, съобщи NOVA. По време на акцията са извършени...

По-близките до секциите ще струват по-скъпо, разбира се. Самият процес ще става чрез търг с явно наддаване. Всеки глас е важен, затова и дори само един да е желаещият да си продаде гласа, процедура ще се провежда. А ако двама или повече от търговците изявят желание да купуват на едно и също място, тогава ще се организира жребий кой къде да се намести. Ще бъде определена и минимална, и максимална цена за глас, за да не злоупотребяват продаващите, а на купуващите да бъде наложена граница.

Ако тази мярка срещу тайното купуване и продаване на вот бъде приложена, съм сигурна, че ще има 100% избирателна активност. Ще спрат и безследно да изчезват гласове и протоколите ще започнат да се попълват с хирургическа точност. А и от броене на бюлетините няма да има нужда. Даже най-добре да няма бюлетини, все пак дърветата трябва да пазим и по-малко хартия да произвеждаме. Как ще стане без бюлетини? Срещу името, ЕГН и номер на лична карта в избирателния списък освен подписа да се вписва и номерът на партията или личността, за която се гласува.

Нека си признаем, че България още от Бай-Ганьово време си я влече алъш-веришът, пък и му се получават схемите на българина. Мъдър човек е той. Стратег! Затова да не губим повече време и още от днес да започваме да печатаме табели с надпис "Внимание! Купен вот!" Е, добре, за онези последните оптимисти, които все още ще искат да гласуват по съвест и сърце, могат да бъдат оставени няколко секции, в които да изпълнят волята си. И накрая, за един приятел питам: след като почти всички твърдят, че гласове се купуват и продават свободно и тръбят публично, че вотът е купен, защо не се обединят и не предприемат заедно сериозни мерки по прекратяване на тази практика, а само си прехвърлят обвинения един на друг?

Автор: Атанаска Маркова

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Октомври 3 Октомври преди 1 седмица Профил на трол?
  Кой купува ? Един /или много*всички Субекти участващи в изборите/цирк на КЛИКАТА 10111989/ И ? Какво се получава ? Ами тази тема е отклоняването на ГОЛЯМАТА ТЕМА. ВСЕ ПО МАСОВИЯТ БОЙКОТ НА НАРОДА/ЧЛЕН*5/ *ЕДИНСТВЕНОТО АДЕКВАТНО ПОВЕДЕНИЕ/ Засега. Другарят Октомври ОСТРО ПОРИЦАВА тези за пореден път ЗАБЛУДИЛИ СЕ и участвали и в УВРЕЖДАЩИЯТ ГИ централно Цирк/избори/ на КЛИКАТА10111989
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Аман от мафиоти у нашенско!
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Има купуване на вот, защото има корупция в държавната и общинската власт! Ако се изкорени корупцията, превърната днес в държавна политика, мутрите ще спрат да инвестират в изборите! КОЙ е луд да хвърля пари без възвръщаемост?!
 • ciklop50 1.1 ciklop50 преди 1 седмица Профил на трол?
  Доста си неориентиран в писанията си! Ако има някаква възвръщаемост в парите, това е точно от вота на хората! Комунистическата герберастка власт най-добре знае това и най-добре краде от държавата, след като е ученик на комунистите от посрано 20!
  : 4 !
 • Октомври 1.2 Октомври преди 1 седмица Профил на трол?
  Ама това дето ги пишеш /1/ по същество е абсолютно ТАКА. Ама ИЗКОРЕНЯВАНЕ НА МОЖЕ И САМО ДА ГО УРЕДИ НАРОДНИЯТ ФРОНТ И ПАСТИР СТОМАНА. Това в личен план няма как ОБАЧЕ да се случи с приятелство с такива като /1.1/ и изобщо с всеки част или съучастник на КЛИКАТА1011989. Помисли малко САМО.
  : 0 !