Връщайте парите, сладурчета!

13835
Връщайте парите, сладурчета!
Снимка: Getty Images/Guliver

Ние им стискахме палци, а те ни показаха среден пръст. Горе-долу така може да се резюмира с едно изречение представянето на нашите бодри олимпийци на XXXI Олимпиада в Рио де Жанейро. Този път като че ли се бяха наговорили - и си бяха обявили състезание - кой ще се представи най-отчайващо и кой ще пожъне по-голяма олимпийска излагация за държавата България!

Кой е този болен мозък, който ще потроши сума ти милиони, за да изпрати почти всичките, 51 броя български олимпийци, на 10 хиляди километра разстояние, през три морета в четвърто, през девет планини - в десета, и през пет часови зони в шеста, за да покажат тези почти всички, 51 на брой, български левенти, че за нищо не стават и че ако допреди 2-3-4 Олимпиади се мусехме на бронзовите медали, на тази, а и на последните три - и на 9-то, 12-то, та дори и 32-ро място се радваме! Народът ни ли се смени, или... допингът ни спряха!

Изпуснахме златен шанс за бронз в борбата

Българският борец Николай Байряков загуби схватката за бронзов медал в категория 85 килограма на класическия стил. Така една от последн...

Ще каже някой - толкова могат! Чудесно, но щом толкова могат, чий го търсят на Олимпиадата тогава - или понеже вече няма кой, ние трябва да доказваме олимпийския принцип на Пиер дьо Кубертен, че не е важно да побеждаваш, а по-важното е да участваш! Ами защо ние бе, хора, нека си го доказват французите!

Дойде време на едно осмо място да се радваме. За едното осмо (има досега и едно девето, другите са от 22-ро та до 45-то, да се ни честити!) може ли някой да изчисли - или и този път ще заметат сметката, както много пъти досега - колко им платихме за дневните, нощните, пътните, порциона и джобните на 51 броя безславни олимпийци? Какво е това нетипично "посттоталитарно" българско малодушие? Ами, господа, защо излъгахте, че сте готови, че отивате за медали и призови класирания?! Сега си платете сметката, щото, нали, не върви някак вие да се разходите в Рио де Жанейро, да ядете и пиете, а ние да седим пред телевизорите и да се ядосваме! И накрая да плащаме!

А иначе крушката си има опашка, и това е така, защото по федерациите - всички до една - е пълно с гнили ябълки. Умишлено ни спестиха, на нас, средните данъкоплатци, броя на придружаващите състезателите официални (и не толкова официални) лица. Най-вече дейци на федерациите. Всички - до последния счетоводител и склададжия, пътуваха до Рио, и още са там повечето, всеки със специално пригодена за случая длъжност. Имаше (и още ги има) цели ръководства на федерации, които въобще не участват на Игрите, които бяха (и още са) в олимпийския град. Като например волейболната, баскетболната, по конен спорт, хандбал, ръгби, футбол, водна топка и т. н., и т. н., та дори и шефовете на федерациите на зимните спортове! Да гледат, да се учат, опит да черпят, че знае ли човек - утре и на тях може да им се наложи да организират я някой Олимпиада, я някоя Балканиада, например! Някой - ама кой!? - най-после трябва да разбере, че гнилите ябълки на българския спорт не са в така нареченото - удобно и дежурно - оправдание за уж "недофинансиране" и уж "липса на бази" - защото като му дойде времето, пак именно тези причини ще изтъкнат загрижените за провала ни в Рио де Жанейро спортни дейтелите! Гнилите ябълки са в порочното структуриране и в (съзнателно) сгрешената организация на работата във федерациите! Във всичките до една! Докато от там веднъж - завинаги не бъде изкоренена "Иван-Славковщината" за "аз на тебе, ти на мене", модела на приятелските кръгове, на купените гласове по време на отчетно-изборните конференции и "хахо-хихо"-то на маса с каси уиски и софри на корем, ще дойде време, както е трътнало - и на Кубертеновия принцип да сме доволни, да му се радваме от сърце! Същото важи и за "Бате"-производните: "Любо-Ганевщина" и "Тити-Папазовщина"!

Няколко думи и за ТВ-коментарите. Дълго ще ни пищят ушите от пороя глупости, които бяха изговорени по БНТ1 и дъщерния му HD - само до момента, а като имаме предвид, че има още олимпийски дни, тежко ни и горко! Младоците, както да е, имат време да се поправят, що са Олимпиади занапред, техни са, но тримата доайени, на чиито простотии сме се наслушали в последните поне пет Олимпийски игри, е крайно време да се скрият зад кадър - а не да се опитват да надживяват като телевизионни коментатори дори и бащите си. Двамата "синковци" - Алипиев и Манченко - младши, видимо затлъстели интелектуално, на тази Олимпиада (вероятно петата им поред!) ни изненадаха, нас, средните данъкоплатци, с поетичните си коментари-есета. Лошото е, че дори и с "мутето" им личи, че вече си губят мисълта, че почват нещо, без да знаят как ще го завършат. А продължават да гонят нови, и нови висоти. Третият ефирен ветеран Петър Василев, коментирайки боксовия мач на Даниел Асенов още преди да почне боя обвини съдиите в предубеденост спрямо "нашия" с думите, дословно: "Две оси, които мразят българския бокс и един...монголец"?! Двете "оси" се оказаха съдии от Финландия и Канада, а третият - дали само факът, че е "монголец" бе достатъчно основание за нашия уважаван коминтатор-ветеран, че като такъв непременно ще ощети българския боксьор! В интерес на истината до ощетяване въобще не се стигна и Асенов спечели мача! Но Василев не се извини!

Първият допинг скандал на Игрите в Рио е дело на България

Силвия Дънекова е дала положителна проба за еритропоетин, научи BGathletic.com от няколко независими източника. Според информациите рек...

Друг - Методи Манченко, потомствен теле-коментатор в БНТ, пък изпрати (не стана ясно подигравателно или със съчувствие) загубилите баскетболисти от Литва "да си ближат лютите рани в хотела!" Не остават назад и младоците - като например коментаторът на леката атлетика, някой си Евгени Николов, който по повод провала на скачачката ни на троен скок Габриела Петрова констатира, че девойката "не е надарена с прихически габарити", каквото и да означава това!? За гост-коментаторите Йордан Йовчев и Тереза Маринова да не говорим - който ги е поканил и който ги е натресъл на това небрано лозе, телевизионния екран, сега да им бере гайлето. И псувните! Те са като паднали от Марс, неподготвени и фъфлещи, плещят целодневно нелепости досущ като за световно! И Олимпиада!

Накрая - пак за олимпийците ни. Щом е така, без кьорав медал, без дори 4-то, 5-то, 6-то, да вземат и да се запишат поне в туристическото дружество. Ама да знаят, че там се плаща членски внос!

Автор: Валентин Стоев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Китай: как се прави партийна пропаганда с изкуствен интелект

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Как Италия и Испания изпревариха Германия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com