Депутатът, отговарящ за серовъглерода във Враца: Не е опасен отпадък

12390
Депутатът, отговарящ за серовъглерода във Враца: Не е опасен отпадък
Снимка: за actualno.com Ан.Костова

Заради общественото напрежение във Враца дали има или няма договор за извозването на 110-те тона серовъглерод и колко опасен е той потърсихме собственика на фирма "Камибо" – Станислав Попов. Той е депутат от септември 2018 година на мястото на Петя Аврамова, която беше избрана за министър на регионалното развитие. От същата година датират и проблемите със съхранявания от него химичен продукт.  Складът му се състои от 11 хоризонтални стоманени резервоара, всеки от който е с обем 80 кубични метра, свързани с общ колектор. Справка в сайта на РИОСВ – Враца сочи за направена по средата на 2016 година проверка, в която е установено, че "операторът спазва експлоатационните изисквания за безопасност на съоръженията в предприятието". И също, че то отговаря на условията за пожарна и аварийна безопасност. Две години по-късно – май месец 2018-та констатацията е вече различна: "Безопасното съхранение се свежда единствено до поддържане на водно ниво в басейните, където се съхраняват наличните количества въглерод".

Actualno.com и досега следи проблема отблизо. Днес предлагаме повече подробности по процедурата, която следва, в интервю със собственика на "Камибо“.

Г-н Попов, факт ли е договорът ви с фирма "Балкан Ресурс" ЕООД – Перник, и какво касае той?

Да, договорът е сключен през май месец. Преди да се стигне до него, взеха проби, за да установят качеството на продукта, което е потвърдено. И качеството на продукта ги удовлетворява. Договорът, който впоследствие сключихме, е за изкупуването и извозването на този продукт от базата на "Химко" - Враца.

В какъв срок е договорено това да стане?

Първоначално срокът беше малко по-кратък. Но се оказа, че за транспортирането на серовъглерода са нужни специални цистерни, които не можаха да открият в България. Закупиха ги от Ротердам, Холандия. И от миналата седмица имам писмо, в което се казва, че цистерните ще бъдат в България до 10-ти юли. На тази база е определен и срокът, в който започва товаренето на серовъглерода до 15-ти юли.

 

 

От Ваша страна каква подготовка се изисква?

Оттук-нататък вече не. Това, което се изискваше от нас, сме го направили за съхранението. Без системата за оповестяване, за което аз обявих, че си понасяме последствията и няма смисъл да я изграждаме, тъй като продуктът няма да се съхранява там. Всичко останало от нас е изпълнено. Фирмата сега трябва чисто юридически да се подготви с всички институции за самия начин на извозване.

Тоест, нямате вече ангажименти?

Моят ангажимент е това "нещо" да излезе от региона на "Камибо". Оттук-нататък вече те са специалистите, които ще преценят кое как да се направи. Ние сме сключили договор с тях. Те са хората, които имат възможността, ресурса и познанията да извършат дейностите по извозването. Ние оказахме нужната помощ. Нужен им беше дебит на вода, електричество и др. Осигурени са.

 

 

Чуждестранни специалисти ли ще се ползват или дружеството си има свои?

Мисля, че няма да има нужда от чуждестранни специалисти. Няколко пъти вече обяснявам - това не е някакъв опасен отпадък, това е продукт. Произвеждали са го десетки години и е пътувал из цялата страна. Доставян е до няколко предприятия и този процес е бил ежеседмичен, превозът е бил в тонове. Затова не можах да разбера и сега като казаха, че транспортирането било истински опасно. Напротив. Това се е случвало в едни години, когато техниката за безопасност и всичко останало изобщо не беше на това високо ниво. И няма регистриран нито един инцидент. Използвал се е за производство на изкуствени коприни, за каучук и др. А цистерните, в които ще се транспортира, са с двойно дъно, във водна риза са. Реално цистерните ще са същите, какъвто е сега резервоарът. Тъй като в България вече няма индустрия, която да работи с този продукт, затова се наложи да се търсят цистерни в чужбина и това доведе до забавяне от рода на около 15 дни. По първоначален график трябваше да приключим до 10-ти юли, но нямаше нужните цистерни.

Има ли Ваши служители в базата?

Служители винаги е имало. Охрана винаги е имало.

В медицински справочници пише следното: "Вдишването на въглероден дисулфид (серовъглерод) предизвиква дразнене на дихателните пътища с кашлица, хрипове и затруднено дишане, главоболие, умора, психични промени, депресия на централната нервна система, кома, парализа на дишането и смърт. Гадене, повръщане, виене на свят, промени в настроението, летаргия, замъглено зрение също могат да се установят при хора, изложени на остра експозиция чрез инхалация". Ваши служители, тъй като те са най-близо до този химичен продукт, ако действително има дори нищожен теч, би трябвало да имат някои от тези симптоми?

Няма такъв човек. Досега няма нито един такъв случай. А тези хора работят там от години. Четирима до осем бяха преди, а сега са повече. Аз лично съм ходил много пъти. Не мога да разбера какъв е подтикът на една определена личност, служител на РИОСВ - Враца, но този човек доказано излезе със страшно много лъжи.

Шефа на РИОСВ ли визирате?

Не, Караиванов (бел. ред. - Георги Караиванов, експерт в РИОСВ-Враца) всеки път излиза пред медиите. Той влиза вътре, прави си проверката. Вътре всичко е наред. В констативния протокол пише, че всичко е наред. После излиза и пред медиите се говори друго. Първо твърдеше, че нямаме договор с фирмата. После твърдеше, че не са взимани проби, нападайки даже собствената си институция. Оказа се, че проби са взимани - и от почвата, и от водата. Резултатите, доколкото знам, са в РИОСВ - Враца, и могат да бъдат изискани от абсолютно всеки по официален път. Той твърдеше, че има замърсяване, а няма. Твърдеше, че има теч. А са взети проби от почвата - на 5 метра, на 50 метра и на 500 метра от басейна. И се прави сравнителен анализ, за да се установи дали има разлика. В съобщение на РИОСВ се сочи следното: "Резултатите от извършените анализи показват, че изследваните показатели в двете проби до басейните и фоновата проба са съизмерими. От това може да се направи заключение, че няма изтичане на серовъглерод в почвите и подземните води". Тогава той скочи и каза, че проби не са взимани. Твърдеше, че няма акредитирана лаборатория в България. Оказа се, че за голяма част от веществата в София има акредитирана лаборатория. Ние сме подали жалба срещу него, по всяка вероятност ще има и втора.

Преди малко споменахте, че ще си понесете последствията - какви са те за Вас?

Последствията от това, че не сме изградили от миналата година системата за наблюдение и оповестяване и имаме наложен акт с определена стойност, който ние ще си покрием. Това е.

В доклад за 2018-та година на РИОСВ пише, че при проверка са констатирани 9 предписания, касаещи безопасно съхранение на серовъглерод, защита на населението от голяма авария и екологична катастрофа. Същите не са изпълнени в срок, за което на фирмата е съставен акт за административно нарушение. Това ли имате предвид?

Тези констатации са от миналата година. Сега има констативен протокол, от който е видно, че всички предписания - без системата за наблюдение, и новите от март-април 2019 г. - всички са изпълнени. 

 

 

Имате ли Вие притеснения как ще свърши всичко, или докато не свърши няма как да сте спокоен?

Точно така. В момента вече всичко е готово. Нашият партньор е почти готов. Остава да оградят един периметър, да се достави един химикал, който е за обезопасяване, не дай си Боже, при авария. Това е част от стъпките за действие, които са представени пред РИОСВ. Ако случайно се появи теч, има химикал, с който се обработва. Те в момента и не бързат, защото се разбра, че ще се забавят заради цистерните.

Как ще удържите на натиска на местната общност, този проблем рефлектира и върху кмета, а скоро са местните избори?

Ще удържим. Ние правим всичко възможно и в крайна сметка реален проблем там не е настъпил. В момента всичко е изключително преекспонирано. Донякъде беше много по-прост изход от ситуацията ние да отговорим на всички изисквания на РИОСВ, като в случая ни остана само системата за наблюдение. И това вещество да не бъде извозено. Тогава по-добре и по-спокойни ли щяха да бъдат всички!? Реално РИОСВ не искаше от нас да го махнем, а да отговорим на условията. Ако някой беше установил проблем, предписанието щеше да е премахване на продукта. Но за да няма тази уплаха у хората, която насила се всели у тях, решихме да го извозим.

Ще си позволя малко отклонение, но там се появиха хора, които да дават разни интервюта. Един господин, не знам откъде се е появил и какво образование има, но той твърдеше, че една гръмотевица може да го взриви, че това е бомба. Не зная дали прави разлика между въглерод и водород. Пак подчертавам, продуктът е съхраняван там 40 години, когато е работил заводът. Това е единственият законов начин - на открито, във вода. Досега не е ли имало гръмотевици!? Как е възможно да се говорят такива неща и да не понасят никакви последствия и за тази паника, която създават!?

Даже и премиерът Бойко Борисов се ангажира с това. Има едно негово изказване, че ако трябва, правителството ще плати извозването на серовъглерода, но Вие няма да сте депутат. Как го приехте?

Ако помните, малко преди това бях казал, че веществото ще бъде извозено. Така, че неговото изказване ми подейства като допълнителен стимул за правотата на решението ми. Ще кажа нещо, което не съм казвал досега. Аз тогава наистина бях притеснен в какъв срок ще стане. С тази фирма бяхме провели една среща, предстоеше втора. Но впоследствие нещата се подредиха толкова добре, като казаха, че този продукт е достатъчно добър, за да им свърши перфектна работа. И още един детайл от изказване на Караиванов - че продуктът бил замърсен с масло. Не зная той дали има представа как се е замервало нивото на серовъглерода. Правено е два пъти годишно с метален прът, който се намазва с грес. Потапя се вътре и серовъглеродът взаимодейства с греста и тя се разтваря. Докъдето е чист прътът, дотам е нивото на серовъглерода. Има минимални количества масло или грес, но то няма друг начин за замерване. А дали е или не е замърсен, даже нямаше значение.

Фактически Вие продавате серовъглерода, нали?

Точно така. И доколкото знам, дружеството, което го купува от нас, ще го извози извън страната. След като се разбрахме с тях, минаха около две седмици, в които да им излезе резултатът от пробата. Дадоха я в Германия или в Турция, не съм сигурен точно.

Тоест, те ще го препродадат?

Точно така. Нали знаете, че в Турция има доста текстилна промишленост, производство на тъкани. Мисля, че точно за това ще се използва.

Имаше критики, че фирмата, която е поела ангажимент за извозването, е с капитал от 5 лева. Това притеснява ли Ви?

Преди няколко дни фирма беше поканена от ДАНС на разговор, в който да уточнят достоверност, възможност и компетентност. Аз не съм присъствал на тази среща, но доколкото знам, от ДАНС са изключително доволни от подготвеността ѝ да се справи с това. 

С други институции, освен с РИОСВ, имате ли проблем?

Не, ние отговаряме на абсолютно всички изисквания. Абсолютно всичко, което трябва, е направено. Единственият проблем е медиен, и то създаден от г-н Караиванов.

И общински съветник е отправил питане към кмета на Враца?

Да, доколкото разбрах, Борислав Банчев. В момента допълнително всяване на паника е напълно излишно. Всичко вече е направено. Договорът го има. Пробите са взети. Въпрос е наистина на време. А паника дали се всява, или не, ние няма как да го извозим по-рано, преди да дойдат цистерните. Не е като да стоят някъде до Враца, а ние да нехаем. Просто паниката и истерията не помагат. 

Интервю на Анита Чолакова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю