ЕС с официални обвинения срещу Apple за нечестна конкуренция

2201
ЕС с официални обвинения срещу Apple за нечестна конкуренция
Снимка: Getty images/Guliver

ЕС официално обвини Apple в несправедливо потискане на конкуренцията за стрийминг на музика чрез своя App Store в един от най-големите досега случаи, свързани с конкуренция, ударил производителя на iPhone.

Apple се изправя срещу бунт от фирми, които искат да се освободят от строгите условия и такси на глобалния Apple App Store, като властите в САЩ, Русия, Великобритания и Южна Корея също таргетират най-голямата компания в света.

"Чрез установяването на строги правила в App Store, които поставят в неравностойно положение конкурентните услуги за стрийминг на музика, Apple лишава потребителите от по-евтини възможности за стрийминг на музика и нарушава конкуренцията," заяви в изявление комисарят по конкуренцията на ЕС Маргрете Вестагер, предава БГНЕС.

Делото на Европейската комисия се основава на жалба, подадена от базираната в Швеция Spotify и други, които обвиняват Apple, че използва несправедливо App Store за популяризиране на собствената си Apple Music. Spotify подаде жалба през 2019 г., с която също обвини Apple, че несправедливо е ощетила 30% от бизнеса, използвайки магазина си, което според Spotify представлява нарушение на правилата за лоялна конкуренция.

Случаят е един от четирите, заведени от Европейската комисия срещу Apple миналата година и може да принуди компанията да промени начина си на бизнес. Останалите случаи са фокусирани върху системата Apple Pay, както и предлагането на електронни книги на компанията.

В основата на случаите е ролята на Apple като интернет портал, при която други разработчици, стартиращи компании и конкуренти нямат друг избор освен да отговорят на изискванията на компанията, за да достигнат стотици милиони потребители.

В момента ЕС подготвя амбициозен закон, известен като Закон за цифровия пазар, който ще установи специални правила за порталите и ще защити потребителите, компаниите и потенциалните конкуренти от тяхната непреодолима пазарна мощ. Сега Apple има шанс да се защити и да предложи да подобри своя бизнес модел, за да задоволи ЕС, който може да наложи глоби до 10 процента от годишния оборот на компанията.

Колко трябва да работят българите за един айфон? А другите в Европа?

Колко дни трябва да работят българите, германците, македонците или турците, за да могат да си позволят най-новия модел айфон? Една нест...

Малко след обявяването от Ес на обвинението срещу нея, Apple твърдо го отхвърли.

„Spotify иска всички предимства на App Store, но без да плаща нищо", заяви говорител на Apple и добави, че случаят на ЕС е "обратното на лоялна конкуренция".

В изявление от 2019 г. заяви, че обвиненията са неоснователни, тъй като нейният App Store е помогнал на Spotify да стане най-голямата услуга за стрийминг на музика в Европа.

Случаят идва в момент, в който Apple се готви за епична битка с Facebook заради новата си политика за по-добра защита на личните данни на потребителите на iPhone, ход, който би наложил значителна промяна в начина, по който нейните големи технологични конкуренти правят бизнес.

По-рано Apple отново кръстоса саби с ЕС преди четири години, когато Брюксел нареди на базирания в Калифорния гигант да изплати 13 милиарда евро (14,7 милиарда долара по текущи ставки) по данъчно дело срещу Ирландия. Това решение беше отменено от съд на ЕС, но Европейската комисия го обжалва. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Руските дронове на фронта са двойно повече, Украйна не може да ги сваля: Губи ли Киев технологичната надпревара

Литва също ще съдейства на Украйна да си върне мъжете във военна възраст

Politico: Ако не е пак Урсула фон дер Лайен, кой може да е следващият шеф на ЕК?

Песков: Ракетите ATACMS няма да помогнат на Украйна, само ще й донесат още повече проблеми

Лукашенко: Рискът от инцидент по украинско-беларуската граница е доста висок

Bloomberg: Макрон иска да свали Фон дер Лайен от ръководния пост в ЕК

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна, тя може да умре

Заради помощта от САЩ: Захарова сравни Украйна с Афганистан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com