Френският КС отхвърли забраната на коридите

5063
Френският КС отхвърли забраната на коридите

Организирането на кориди в някои области във Франция отговаря на Конституцията, постанови Конституционният съвет, най-висшата съдебна инстанция в страната, като отхвърли иска на асоциации, противопоставящи се на бикоборството, предаде БГНЕС.

Според съвета на "мъдреците" не е антиконституционно да се предвиждат "разлики в отношението" между областите с бикоборски традиции и другите области.

Противниците на коридите искаха санкциите, налагани за жестокост към животните, да се прилагат на цялата френска територия, независимо от "принципа за ненарушимата местна традиция". На него се позоваха законодателите, за да разрешат бикоборството в Южна Франция и борбата с петли на Антилите.

"Разрешените традиционни практики не нарушават защитените конституционни права", счете Конституционният съвет. Асоциацията "Права на животните" и Радикалният антикорида комитет Европа, които заведоха иск пред Конституционния съвет, позовавайки се на принципа на равнопоставеността, бяха подкрепени от много видни френски личности. Сред тях бяха бившата актриса Бриджит Бардо, защитничка на животните, и още две от големите фигури на френското кино - Жан-Пол Белмондо и Ален Делон.

Редактор: Яна Баярова

37 испанци пострадаха във фиестата с биковете

В испанския град Памплона приключи фестивала Сан Фермин, включващ бягане с бикове, 37 души са пострадали при общо осемте старта. После...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com