Испания моли за помощ, кой е следващият?

5377
Испания моли за помощ, кой е следващият?

През последните дни ситуацията в ЕС е белязана от ескалиране на кризата и политическа нервност. Испания стана четвъртата страна от еврозоната след Гърция, Ирландия и Португалия, която бе принудена да се обърне към своите партньори за финансова помощ. Нервността е свързана и с възможната победа на противниците на мерките за икономии на парламентарните избори в Гърция на 17 юни, което може да доведе до излизането на страната от еврозоната.

„Кризата в еврозоната навлезе в нова фаза”, коментира германската телевизия Ен Де Ер. Испания е четвъртата по големина икономика в еврозоната. Но този път, за разлика от дългите обсъждания и колебания, когато ставаше дума за Атина или Лисабон, положителният отговор на министрите на финансите от еврозоната на молбата на Мадрид за финансова помощ последва мълниеносно.

Такъв обрат на събитията бе очакван - партньорите отдавна съветваха Мадрид да прибегне до европейска спасителна помощ. Испанското искане все още не е формулирано официално. Помощта не е обвързана със задължения за икономии и реформи, както е в Гърция. Вярно, в Мадрид има съответна програма и тя е съгласувана с ЕС. 100 млрд. евро няма да бъдат подарък – паралелно ще се увеличи общият обем на държавния дълг.

Засега не е ясно откъде ще бъдат взети парите и гаранциите -дали от временния европейски стабилизационен фонд, или от постоянния механизъм, който разполага с повече средства. Механизмът трябва да заработи от 1 юли, но все още не е утвърден от парламентите на всички страни в еврозоната.

Решението за предоставянето на внушителна помощ на Испания не оправда надеждите за подобряване на финансовата атмосфера. Лихвите по испанските дългови облигации отново достигнаха рекордни нива, а рейтинговата агенция „Фич” понижи рейтингите на 18 испански банки. Мнозина инвеститори се съмняват, че планираната помощ ще бъде достатъчна за преодоляване на дълговата криза. Анализатори отбелязват, че заедно с банките трябва да бъде спасена и самата Испания, която се оказа в епицентъра на еврокризата.

Междувременно европейските медии изказват предположения, че след Испания на дъното може да се окаже и Италия. Само за тази седмица Рим трябва да намери около 20 млрд. евро, а за италианските държавни заеми също трябват повече от 6% надбавки за риск. Не е изключено италианският дълг към края на годината да надхвърли 2 трилиона евро.

По-нататъшното развитие на ситуацията в ЕС в голяма степен ще зависи от гръцките избори в неделя. Настроенията в страната са такива, че нито една партия не рискува да се изказва в подкрепа на програмата за икономии, изисквана от „тройката” - ЕС, ЕЦБ, МВФ. Дори лидерът на „Нова демокрация” Андонис Самарас настоя за преразглеждане на кредитните условия.

Независимая газета

Испански банки привлякоха рекордни кредити от ЕЦБ

Испанските банки през май увеличиха кредитите от Европейската централна банка с над 9% или рекордните 287,8 милиарда евро, съобщава а...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com